Οι Θεσμοί αναχώρησαν και προγραμματίζουν να επιστρέψουν στις 14/11 με στόχο, στο μεσοδιάστημα, μέσω τηλεδιασκέψεων, αλλά και πολιτικών ζυμώσεων, να μειωθεί το “χάσμα” που υπάρχει στα μεγάλα μέτωπα που αναδείχθηκαν στην 7ήμερη παρουσία τους στην Αθήνα, όχι μόνο με την ελληνική πλευρά αλλά και… μεταξύ τους.
Και το ορόσημο για τη κυβέρνηση και όχι μόνο, είναι μία “συμφωνία επί της αρχής”, δηλαδή σε επίπεδο επικεφαλής των Θεσμών έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου (δηλαδή ουσιαστικά έως το EWG της 28ης Νοεμβρίου), με στόχο η συνολική πολιτική συμφωνία για ΔΝΤ, χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα να καταστεί εφικτή εντός του 2016.
Η κυβέρνηση, πάντως, όπως ανέφερε χθες αξιωματούχος της, παραδέχεται ότι διαπραγματεύεται ήδη και για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, αλλά και για το ότι το ΔΝΤ διατηρεί τις θέσεις του για νέα μέτρα/παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και όχι μόνο.
Άλλωστε χθες, ανάμεσα στα δεκάδες μικρά και μεγάλα μέτωπα της διαπραγμάτευσης αξιωματούχος της κυβέρνησης “ξεχώρισε” τους 3 μεγάλους “φακέλους” του Νοεμβρίου: το δημοσιονομικό μέτωπο (Μεσοπρόθεσμο, ειδικά μισθολόγια, αμυντικές δαπάνες, απόδοση φόρων κλπ ), τη χρηματοδότηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, αλλά και το εργασιακό.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατηρεί στο ακέραιο τις διαφορετικές θέσεις του, όχι μόνο για το χρέος και για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και για τις αποκλίσεις του προϋπολογισμού, αμφισβητώντας και την απόδοση του πακέτου των 5,6 δισ. ευρώ του Ιουνίου. Αυτό φάνηκε, για μία ακόμη φορά χθες, από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ταμείου Τζέρι Ράις.
Αλλά και η κοινοτική πλευρά των Θεσμών, μπορεί μεν να διατηρεί διαφορετική θέση, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει το ενδεχόμενο να αποφασιστεί ότι θα χρειαστούν και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για να διασφαλιστούν οι στόχοι των επόμενων ετών…
Και οι Θεσμοί τις επόμενες ημέρες περιμένουν νέα “πακέτα” στοιχείων από την ελληνική πλευρά που συνεχίζει να… βιάζεται.
Κάποια από τα πρόσθετα στοιχεία που έχουν ζητήσει οι Θεσμοί από την ελληνική κυβέρνηση, τέθηκαν χθες επί τάπητος στο τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα. Αλλά τα μέτωπα παρέμειναν ανοικτά.
Η πρώτη ένδειξη προθέσεων σε πολιτικό επίπεδο θα έρθει πολύ νωρίτερα. Η Ελλάδα αναγράφεται ως τρίτο θέμα στην ατζέντα του Εurogroup της 7ης Νοεμβρίου χωρίς καμία- προφανώς – πρόθεση να υπάρξει απόφαση για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Επισημαίνεται, επίσης ,στην ατζέντα ότι οι υπουργοί θα ενημερωθούν για την κατάσταση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και για τα ευρήματα της αποστολής που είχαν οι επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα.
Επίσης, αναφέρεται ότι οι υπουργοί θα λάβουν και μία γενική αποτίμηση της Κομισιόν για την τεχνική βοήθεια που παρείχε στο πλαίσιο της νέας ομάδας που έχει δημιουργηθεί από το 2015 για την ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.
Οι Θεσμοί αναχώρησαν σχεδιάζοντας να επιστρέψουν στις 14 Νοεμβρίου, μία ημέρα πριν την κάθοδο Ομπάμα στην Αθήνα, με στόχο να μείνουν έως τις 24/11 που εορτάζεται στις ΗΠΑ η “Ημέρα των Ευχαριστιών”.
Πρώτο μέλημά τους θα είναι ο προϋπολογισμός του 2017, αφού στις 21/11, βάσει συνταγματικής υποχρέωσης, θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή (σ.σ. το αργότερο 40 ημέρες πριν το τέλος του έτους ορίζει το Σύνταγμα). Και αυτός θα πρέπει να έχει το… τελικό “πακέτο” μέτρων του 2017.
Τα πακέτα στοιχείων για το πλεόνασμα
Ένα από τα “πακέτα” με στοιχεία που ετοίμασε το οικονομικό επιτελείο και παρουσιάστηκε χθες στους Uεσμούς είναι η έκθεση εκτίμησης της επίπτωσης που θα έχει η “απόκλιση” του ΑΕΠ κατά 1,5 διs. ευρώ και του ελλείμματος κατά 480 εκατ. ευρώ στα νέα στοιχεία του 2015 (σ.σ. συγκριτικά με την εικόνα του προηγούμενου Απριλίου).
Στοιχεία συλλέγει το ΥΠΟΙΚ και για να στηρίξει την μεγαλύτερη (από αυτή που εκτιμούν οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ) απόδοση των φόρων που έχουν ήδη θεσπιστεί, αλλά και για να δείξει την δυνατότητα “νοικοκυρέματος” των δαπανών.
Στόχος είναι από ελληνικές πλευράς να αποδειχθεί ότι τα 2 “μαξιλάρια” (υπέρβαση του στόχου του 2017 κατά 149 εκατ. ευρώ και κονδύλι 300 εκατ. ευρώ για πρόνοια) φτάνουν για να καλύψει την οποία χρηματοδοτική “τρύπα” βλέπουν οι δανειστές στο επίδομα αλληλεγγύης. Ωστόσο, πρέπει να βρεθεί λύση και για την υποχρέωση περικοπής κατά 300 εκατ. ευρώ στα ειδικά μισθολόγια, κατά 400 εκατ. ευρώ στις αμυντικές δαπάνες, αλλά και για τις “τρύπες” στα κρατικά ταμεία.
Και βέβαια, πρέπει να αποτιμηθεί το νέο μεγάλο μέτωπο των 3 δισ. ευρώ “μη βεβαιωμένων” οφειλών (φόρων και συντάξεων/εφάπαξ) που πλέον αναδεικνύονται από τους θεσμούς και “στοιχειώνουν” τα πλεονάσματα των επόμενων ετών αν δεν βρεθεί “λογιστική” λύση στην καταγραφή τους.
Η θέση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε χθες, είναι ότι η υπερκάλυψη του στόχου του 2016 είναι δεδομένη, και έτσι συλλέγονται επιχειρήματα για την διατηρησιμότητα των επιπλέον φορολογικών εσόδων το 2017.
Για τον σκοπό αυτόν, έχει συμφωνηθεί να ετοιμαστούν νέα “πακέτα” με οικονομικά στοιχεία τις επόμενες ημέρες ειδικά στο πεδίο των εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Τα… άλλα μέτωπα
Στο δημοσιονομικό μέτωπο προστίθενται τα μεγάλα “αγκάθια” του εργασιακού, των κόκκινων δανείων, του ακατάσχετου, της οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων και των τραπεζών (σ.σ. η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για νέα ΔΣ έως την Τρίτη). Και παράλληλα, πρέπει να κλειδώσουν δεκάδες άλλες παρεμβάσεις στις αποκρατικοποιήσεις, στις αγορές, στην υγεία, στηνδιαφάνεια και σε άλλα πεδία που θα διαμορφώσουν την νέα “γενιά” από προαπαιτούμενα.