Το έγκλημα δεν σβήνει με την λήθη και την σιωπή
Ως Έλληνες ποντιακής καταγωγής, 102 χρόνια μετά την έναρξη το 1919 από τους Κεμαλιστές της δεύτερης φάσης της Ποντιακής Γενοκτονίας σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου, που παρακολουθούμε τη συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική και επεκτατική πολιτική των εκάστοτε Τουρκικών κυβερνήσεων, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων Τουρκικών προκλήσεων και ενεργειών και τη χάραξη ενιαίας Εθνικής γραμμής επί του θέματος, πιστεύουμε ότι:
Του Στέφανου Π. Τανιμανίδη*
Α) Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει για να θωρακίσει τους νεοέλληνες να εισαγάγει την ιστορία των 2.500 χρόνων του Ελληνισμού του Πόντου σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, για να μη συνεχίζεται εκατό χρόνια μετά το έγκλημα που υπέστησαν οι πρόγονοί μας και το έγκλημα της λήθης και της σιωπής της ιστορία μας, που για χρόνια επέβαλαν το Νατοϊκό δόγμα της Ελληνοτουρκικής φιλίας, αλλά και τα συμφέροντα «φίλων και συμμάχων» μας.
Β) Το Ελληνικό Κοινοβούλιο να υιοθετήσει την πρόταση που καταθέσαμε το 2019 υπόψη του
Προεδρείου της Βουλής και να συγκροτήσει μόνιμη διακομματική επιτροπή για το θέμα, που θα εποπτεύεται από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Είναι γνωστόν ότι στις 2 Φεβρουαρίου 1994 το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τα τραγικά γεγονότα της περιόδου 1914 – 1922 σε βάρος το Ελληνισμού του Πόντου από Νεότουρκους και Κεμαλιστές, ως πράξεις γενοκτονίας και ομόφωνα καθιέρωσε την 19η Μαΐου, ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Αντίστοιχα, όλα αυτά τα χρόνια μετά τη Γενοκτονία που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου, η Τουρκία συστηματικά:
1. Επιμένει να καταγγέλλει ως ανιστόρητες και να αγνοεί τις αποφάσεις Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από όλον τον κόσμο, της Διεθνούς Ένωσης Γενοκτονιών της Γενεύης, Παγκόσμιων Επιστημονικών συνεδρίων σχετικών με το θέμα, Δημοτικών αρχών σε Η.Π.Α., Αυστραλία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Πολιτειακών αρχών και Εθνικών κοινοβουλίων σε Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία και τις Η.Π.Α. τα οποία, αφού προηγουμένως μελέτησαν επισταμένως όλα τα στοιχεία που είχαν στην διάθεσή τους, αποφάνθηκαν
ότι τα όσα συνέβησαν την περίοδο 1914 – 1923 σε βάρος Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων έχουν όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που προβλέπει η απόφαση του 1948 του Ο.Η.Ε για να θεωρηθούν ως πράξεις Γενοκτονίας.
2. Αγνοεί τις παρατηρήσεις της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 26 – 27 Σεπτεμβρίου του 2006 στα άρθρα 24, 28, 31 (τελικό Α 6 – 0269-2006), με τις οποίες εκφράζει την λύπη της, γιατί δεν έχει σημειωθεί πρόοδος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία, ενώ αναφέρεται και στην απαίτησή της για άμεση επαναλειτουργία της Ορθόδοξης Σχολής της Χάλκης.
3. Συνεχίζει να αγνοεί τις πρόσφατες αναγνωρίσεις από το Σουηδικό, το Ολλανδικό, το Αρμενικό, το Κυπριακό Κοινοβούλιο, από την πολιτειακή Βουλή της Νέας Νότιας Ουαλίας, της Αυστραλίας, από δεκάδες Πολιτείες και Δήμους των Η.Π.Α. και του Καναδά, αλλά και τις σχετικές δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου, του πρώην Προέδρου της Γερμανίας κ. Joachim Gauck για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου.
Γ) Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει από την Τουρκία να συμβιβαστεί με το ιστορικό της παρελθόν, να αναγνωρίσει τα γεγονότα της περιόδου 1914 – 1923 σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου και των άλλων Χριστιανικών πληθυσμών, ως πράξεις γενοκτονίας και να απαιτήσει να ζητήσει «συγνώμη» για τα όσα οι προγονοί τους έκαναν σε βάρος μας.
Δ) Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές να προχωρήσουν σε κατάθεση ψηφίσματος σχετικού με την αναγνώριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Γενοκτονίας, που
έγινε σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου την περίοδο 1914 – 1923 και σε ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού.
Είναι γνωστόν ότι το 2013, το Τουρκικό κράτος μετέτρεψε από μουσείο σε Τζαμί ένα μοναδικής αρχιτεκτονικής Ελληνοχριστιανικό Μνημείο του 13ου αιώνα., της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, αγνοώντας τις χιλιάδες εκκλήσεις Τούρκων, Ελλήνων και Ευρωπαίων επιστημόνων και πολιτών.
Ενέργεια που καταδίκασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις 12.03.2014 υπερψήφισε τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε ύστερα από πρότασή μας ο τότε Ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης, με την οποία
Ε) Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει από την Τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με την υπόδειξη του Ε.Κ. για την ανάγκη διάσωσης και ανάδειξης της ταυτότητας των Ελληνοχριστιανικών μνημείων στον ιστορικό Πόντο και την επαναλειτουργία του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως μουσείου.
Μετά την καταστροφή του 1923 της Ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά και την εκ νέου ανοικοδόμησή της ώστε να είναι επισκέψιμη, δεκάδες κειμήλιά της εξακολουθούν να φυλάσσονται σε Τουρκικές αποθήκες.
ΣΤ) Η Ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από την Τουρκία την επιστροφή των κειμηλίων της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, που φυλάσσονται σε διάφορους χώρους και την ανάλογη έκθεσή τους εντός της
ανακαινισμένης μονής, για τους χιλιάδες προσκυνητές και τουρίστες που την επισκέπτονται.
Λόγω της διαδικτυακής επικοινωνίας τις τελευταίες δεκαετίες με τα εκατομμύρια Έλληνες ποντιακής καταγωγής σε όλον τον κόσμο, όπου ζουν οι ποντιόφωνοι συμπατριώτες μας και οι οποίοι λόγω του θρησκεύματός τους εξαιρέθηκαν της ανταλλαγής της συνθήκης της Λοζάνης, διαπιστώνουμε ότι αναζητούν την Εθνική τους ταυτότητα.
Ζ) Για ευνόητους λόγους, προτείνουμε να ζητηθεί από πλευράς της Ελλάδος το άνοιγμα Προξενείου στην Τραπεζούντα, όπου είναι εγκατεστημένοι και ζουν χιλιάδες Ποντιόφωνοι μουσουλμάνοι και κρυπτοχριστιανοί.
Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριλάβει στην ατζέντα των συζητήσεων με την Τουρκία όλα τα παραπάνω θέματα, γιατί, πρωτίστως, το οφείλει απέναντι στην ιστορία των 2.000.000 Ελλήνων Ποντιακής καταγωγής.
Για να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση έναντι της Τουρκίας και της Διεθνούς Κοινότητας.
Για να βοηθήσει την Τουρκική κυβέρνηση, την κοινωνία και τους πολίτες της να απελευθερωθούν από το στίγμα του εγκλήματος της Γενοκτονίας.
*Ιστορικός – Συγγραφέας, πρώην Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών, Επίτιμος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.