Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κυβερνητική οικονομική πολιτική με τα επιδόματα έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά, παγιδεύοντας τους πολίτες στην φτώχεια.
Πολλοί φορολογούμενοι δεν θέλουν να δείξουν υψηλό εισόδημα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απορρίπτεται μια πρόταση για δουλειά μερικής απασχόλησης ώστε να διατηρηθεί το επίδομα ανεργίας ή, σε άλλη περίπτωση η «παγίδα φτώχειας» του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης να είναι προτιμότερη από την εκ περιτροπής εργασία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι εφάπαξ ενισχύσεις ή οι παροχές σε είδος, όπως οι μειώσεις στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος ή επιδόματα στέγης, και άλλα, χορηγούνται με πανομοιότυπους όρους και κριτήρια.
Έτσι, οι φορολογούμενοι καθίστανται ολοένα και πιο… επιφυλακτικοί στο να εμφανίσουν μεγαλύτερο εισόδημα στη φορολογική τους δήλωση, αφού ξέρουν πως αυτό θα έχει ως συνέπεια την έμμεση απώλεια καθαρού και άκοπου εισοδήματος.
Παραδείγματα: Ο γονιός με δύο παιδιά δεν θα θελήσει να αυξήσει το εισόδημά του από τα 20.000 στα 21.000 ευρώ καθώς εκτός από τον επιπλέον φόρο με τον οποίο θα επιβαρυνθεί θα χάσει και 560 ευρώ από το επίδομα τέκνων.
Από τα 1000 ευρώ της πρόσθετης αμοιβής, θα πληρώσει τα 350 ευρώ σε φόρους και εισφορά αλληλεγγύης, θα χάσει και τα 560 του επιδόματος και τελικώς θα του μείνουν… 90 ευρώ.
Οι γονείς ενός παιδιού θα προτιμήσουν να εμφανιστούν με δηλωθέν εισόδημα 15.000 ευρώ παρά να πάρουν μια αύξηση που θα τους στερήσει το «κοινωνικό τιμολόγιο» της ΔΕΗ αλλά και την ελπίδα ότι θα εισπράξουν και το 2018 «κοινωνικό μέρισμα».
Μόνο η ζημιά από το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ θα είναι τουλάχιστον 250 ευρώ.
Η μητέρα ενός παιδιού που θα μείνει χωρίς δουλειά, θα προτιμήσει για έναν χρόνο να εισπράττει το επίδομα ανεργίας (διαμορφώνεται στα 4752 ευρώ ετησίως) παρά να πιάσει μια δουλειά με 4ωρο η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα της εξασφαλίσει αποδοχές περίπου 4000 ευρώ με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά.
Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα μοιράστηκαν διαφόρων ειδών επιδόματα από το κυβερνητικό επιτελείο, στο όνομα της καταπολέμησης της φτώχειας η οποία πάντως εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά υψηλή στην Ελλάδα.
Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, στοχεύει στο να καταπολεμήσει φαινόμενα ακραίας φτώχειας, ενώ η επικείμενη αύξηση του επιδόματος τέκνων αποσκοπεί στο να αντιμετωπίσει την ακραία παιδική φτώχεια στην Ελλάδα.
Παράλληλα, εκτιμάται πως το «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης» που διανεμήθηκε τον Δεκέμβριο, θα μειώσει τον δείκτη του 2017 κατά 2-3 ποσοστιαίες μονάδες.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, το πρόβλημα, αρχίζει να δημιουργείται από τη στιγμή που αυτά τα επιδόματα συνεχίζουν να χορηγούνται χωρίς κάποιου είδους προσπάθεια από την πλευρά του δικαιούχου.
Ο δικαιούχος του ΚΕΑ δεν θα χάσει το επίδομα αν απορρίψει μια θέση εργασίας που θα του προσφέρει ο ΟΑΕΔ γιατί πολύ απλά δεν εφαρμόζεται τέτοιου είδους πολιτική στην Ελλάδα.
Καμία αυστηρή πολιτική επανένταξης στην αγορά εργασίας δεν εφαρμόζεται για τους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας ενώ όλες οι παροχές σε είδος, δίδονται με αποκλειστικό κριτήριο το περιεχόμενο των φορολογικών δηλώσεων και χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος.
Η κυβέρνηση ενισχύει τη συγκεκριμένη πολιτική:
Το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ θα δίδεται με τους ίδιους όρους που χορηγήθηκε και το κοινωνικό μέρισμα ή το ΚΕΑ παρά το γεγονός ότι επιστημονικά είναι λάθος να δίδονται δύο διαφορετικές παροχές με τα ίδια ακριβώς κριτήρια.
Το επίδομα τέκνων καθίσταται ακόμη πιο ελκυστικό για όσους εμφανίζουν χαμηλότερα εισοδήματα ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το κίνητρο της φοροδιαφυγής
Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι εφόσον ενεργοποιηθεί το «καλό πακέτο μέτρων» του 2019, θα διανεμηθεί και επίδομα στέγης για όσους ζουν στο ενοίκιο ή πληρώνουν στεγαστικό δάνειο. Και πάλι τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι πανομοιότυπα με αυτά του κοινωνικού μερίσματος.