Πλησιάζοντας το κατώφλι του 2018, τα αυξανόμενα περιουσιακά στοιχεία και η μείωση της μεταβλητότητας έχουν γίνει πλέον ο κανόνας, η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει ισχυρή και η αισιοδοξία κυριαρχεί. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι δεν είναι ακόμα ώρα για εφησυχασμό, καθώς υπάρχουν κρυμμένα ρίσκα που καραδοκούν για το επόμενο 12μηνο, αναφέρει το newmoney.
Παρακάτω ακολουθούν μερικοί παράγοντες που αναμένεται να απασχολήσουν – είτε θετικά ή αρνητικά και σε κάθε περίπτωση καθοριστικά, τους επενδυτές:
Επιβράδυνση του ράλι στα ομόλογα
Οι φωνές που έκαναν λόγο για Αρμαγεδδώνα στα ομόλογα αποδείχθηκαν πρόωρες, καθώς και τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων και τα ομόλογα με πιστοληπτική διαβάθμιση έδωσαν καλές αποδόσεις στους επενδυτές το 2017. Υπάρχουν όμως κίνδυνοι για το 2018 στην αγορά ομολόγων. Αφενός η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποσυμπιέζει τον ισολογισμό της, αφετέρου η ΕΚΤ μειώνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων και προβλέπει ότι τελικά ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια ανόδου. Έρευνα της Merrill Lynch που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο, χαρακτήρισε τη φούσκα ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την κατηγορία των περιουσιακών στοιχείων, ακολουθούμενη από υψηλότερο πληθωρισμό και αυξανόμενες αποδόσεις. Οι ροές αντικατοπτρίζουν ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες. Οι επενδυτές απέσυραν χρήματα από funds που παρακολουθούν τα εταιρικά ομόλογα, για πρώτη φορά μετά από 14 μήνες το Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Bloomberg.
Προσοχή στις εκλογές
Η αυξανόμενη ανάπτυξη της οικονομίας, η προσεκτική προσέγγιση της Fed ως προς τη νομισματική σύσφιξη και το πιο αδύναμο δολάριο βοήθησαν τα νομίσματα και τις μετοχές των αναπτυσσόμενων αγορών να εμφανίσουν τις ισχυρότερες αποδόσεις των τελευταίων οκτώ ετών το 2017. Ωστόσο αυτή η ισορροπία μπορεί εύκολα να διαταραχθεί κυρίως μετά τις προβλέψεις της Wall Street ότι αναμένεται η μεγαλύτερη σύσφιξη στη νομισματική πολιτική των αναπτυγμένων χωρών εδώ και 10 χρόνια. Παράλληλα, οι επενδυτές θα πρέπει να διαχειριστούν εκλογές σε χώρες που συνδυασμένες αντιστοιχούν σε κάτι παραπάνω από το 50% του δείκτη ομολόγων των αναπτυσσόμενων χωρών Bloomberg Barclays. Και μπορεί το αποτέλεσμα σε χώρες όπως η Ρωσία να είναι προβλέψιμο, αυτό ωστόσο δεν ισχύει για άλλες σημαντικές για τον εν λόγω δείκτη αγορές όπως η Βραζιλία και το Μεξικό.
Το ράλι του ευρώ παραμένει ζωντανό
Το ευρώ πάει ολοταχώς για την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 14 ετών έναντι του δολαρίου και οι αγορές εκτιμούν ότι αυτό το ράλι θα συνεχιστεί και το 2018, με τα 2/3 των πιθανοτήτων να το τοποθετούν στο 1,229 έναντι του δολαρίου μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ το 1/3 «βλέπει» την ισοτιμία στο 1,256.
Πολιτικά ρίσκα
Οι επενδυτές βρίσκονται ενώπιον των εκλογών στην Ιταλία, τις διεργασίες για το brexit, αλλά και τις συνεχιζόμενες εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο.
Επιστροφή της μεταβλητότητας
Το 2017, οι επενδυτές εφησύχασαν λόγω της σχεδόν παντελούς έλλειψης μεταβλητότητας. Το 2018 όμως αναμένεται να… ξυπνήσουν από τις διακυμάνσεις των τιμών που θα ξανακάνουν την εμφάνισή τους.
Πάνω από 2 τρισ. δολάρια στρατηγικών επενδύσεων εξαρτώνται από τη σταθερότητα της αγοράς, ώστε να έχουν αποδόσεις, αναφέρει ο Christopher Cole της Artemis Capital. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο υπερβολικών ζημιών στις αγορές μετοχών και ομολόγων ανά τον κόσμο, αν τελικά επιστρέψει η μεταβλητότητα.
Τα νέα πρόσωπα της Fed
O Jerome Powell που αναλαμβάνει στη θέση της Janet Yellen δεν θα είναι το μόνο νέο όνομα στην αμερικανική κεντρική τράπεζα το 2018, καθώς πλην του προέδρου, αλλάζουν και τα πρόσωπα του αντιπροέδρου και του προέδρου της Fed στη Νέα Υόρκη, από τα μέσα του 2018. Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν αν επανακάμψει ο πληθωρισμός ή αν, αντιθέτως, παραμείνει επίμονα σε χαμηλά επίπεδα.
Μην ξεχνάτε την Κίνα
Δυο από τις πιο αξιοσημείωτες κινήσεις του 2017 ήταν η άνοδος των αμερικανικών μετοχών και η πτώση των κινεζικών ομολόγων. Αν και η αποτίμηση του S&P 500 αναλύεται συνεχώς, οι προοπτικές για τη μεγαλύτερη αναδυόμενη αγορά ομολόγων στον κόσμο δεν έχει γίνει πολύ κατανοητή. Τα κινεζικά ομόλογα αναμένεται να αντιμετωπίσουν πιέσεις κατά το α’ εξάμηνο του 2018, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της χώρας συσφίγγει τη νομισματική της πολιτική και η κυβέρνηση αυστηροποιεί τους χρηματοοικονομικούς κανονισμούς, αναφέρει η Becky Liu, της Standard Chartered. Η άνοδος των αποδόσεων αναμένεται να προσελκύσει εγχώριους και ξένους επενδυτές κατά το β’ εξάμηνο, αναφέρει η ίδια.
Η κρυπτο-μανια
Πόσο θα κρατήσει η τρελή άνοδος τους bitcoin; Όπως σχολιάζει το Bloomberg, αυτό εξαρτάται από το ποιον ρωτάμε κάθε φορά. Ο hedge fund manager, Michael Novogratz, νομίζει ότι μέχρι τα τέλη του α’ τριμήνου του 2018 το κρυπτονόμισμα θα φτάσει τα 40.000 δολάρια. Αυτοί που ποντάρουν υπέρ της ανόδου αναφέρουν ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα οδηγήσουν στη διεύρυνση των θέσεων σε κρυποτνομίσματα, διότι τα παράγωγα είναι το πρώτο βήμα προς τα ΕTF και άλλα πιο ρευστά εργαλεία.
Οι σκεπτικιστές ωστόσο «βλέπουν» ένα πιθανό μπλοκάρισμα από τις ρυθμιστικές αρχές. Η πορεία των κρυπτονομισμάτων μπορεί να σταματήσει, αν οι αρχές αρχίσουν να χρησιμοποιούν τους νόμους κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αναφέρει ο Marc Ostwald, της ADM Investor Services International στο Λονδίνο.