Όλα ατάκτως εριμμένα

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα δεν έκλεισαν τον κύκλο τους στις 20 του πεασμένου Σεπτέμβρη, συνεχίζονται και σήμερα εννέα μήνες μετά τις εκλογές. Από την Ελλάδα, για την Ελλάδα με την Ελλάδα είπε ο Α. Τσίπρας, μιλώντας χθες στο περιστύλιο της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σε ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό στήσιμο, που θύμιζε αμερικάνικο show προεκλογικής πολιτικής ομιλίας.

Του Τάσου Παπαδόπουλου

Στα μεγάλα λόγια μπορούμε να εντοπίσουμε φράσεις όπως “ο λαός να αποφασίσει για το Σύνταγμα” και “για πρώτη φορά η δημοκρατία στην εξουσία” με τις οποίες ο Α. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του.

Όλα αυτά με περιτύλιγμα του τύπου μιας οργανωτικής επιτροπής που θα ορισθεί τον Σεπτέμβριο και θα αρχίσει διάλογο σε πανεθνική κλίμακα στον οποίο θα πάρουν μέρος πολίτες, δήμοι και περιφέρειες.

Ο διάλογος θα ολοκληρωθεί κατά Τσίπρα την προσεχή Άνοιξη και τότε θα εμπλακούν τα κόμματα, ενώ παράλληλα μίλησε για δημοψηφίσματα σε επί μέρους θέματα που ισχυρίστηκε ότι δεν απαγορεύει το άρθρο 100 του Συντάγματος.

Τώρα επί της ουσίας αναφέρθηκε στην απευθείας εκλογή του Προέδρου από λαό στην περίπτωση που θα αποβούν άκαρπες δύο ψηφοφορίες στη Βουλή, στις οποίες θα απαιτείται η ψήφος των 2/3 των βουλευτών. Η μεσοβέζικη αυτή πρόταση είναι αποτέλεσμα εσωκομματικών ισορροπιών, μια και οι “53” απαίτησαν να μην υπάρξει άμεση απευθείας εκλογή, που είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Α. Τσίπρας σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του.

Σε ότι αφορά την λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου στην οποία αναφέρθηκε, την εξειδίκευσε στην σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών καθώς και στην αναπομπή των νόμων.

Το κεράσακι που πέταξε βορά στους πολίτες ήταν αυτό του περιορισμού των θητειών για ένα βουλευτή στις δύο τετραετίες. Το ερώτημα που τίθεται είναι πια βουλή θα ψηφίσει μια τέτοια συνταγματική ρύθμιση. Παράλληλα απέρριψε κάθε σκέψη για ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι πρωθυπουργοί θα πρέπει να είναι βουλευτές και όχι εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, αποκλείοντας περιπτώσεις σχηματισμού κυβερνήσεων τύπου Παπαδήμου.

Με αυτή την διαδικασία επιδιώκεται να αποκλεισθεί κάποιο τρίτο πρόσωπο σε περίπτωση, που δεν συμφωνούν τα κόμματα στο μέλλον, στο πρόσωπο που θα αναλάβει πρωθυπουργός. Με την απλή αναλογική χωρίς κανένα bonus, που ο Α. Τσίπρας προανείγγειλε ότι θα περάσει και στο Σύνταγμα, ανοίγει ο δρόμος σε μελλοντικές αναμετρήσεις,το δεύτερο κόμμα να μπορείνα σχηματίσει κυβέρνηση με τα μικρότερα κόμματα αποκλείοντας το πρώτο.

Ο Α. Τσίπρας χαρακτήρισε κατάπτυστη τη ρύθμισητο άρθρου 86 του Συντάγματος, που προβλέπει τη σύντομη παραγραφή των αδικήμάτων των υπουργών. Ο χαρακτηρισμός αυτός αφορά το νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας έργο του οποίου είναι αυτή η κατάπτυστη κατα΄Τσίπρα ρύθμιση. Επίσης στις προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας περιλαμβάνεται και η κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών.

Για τις Ανεξάρτητες Αρχές ο Α. Τσίπρας είπε ότι θα ελέγχονται, αλήθεια πως, που ερμηνεύεται ως περιορισμός της ανεξαρτησίας τους, προκρίνοντας επίσης την επιλογή των προσώπων με μικρότερες πλειοψηφίες.

Τώρα τι σημαίνει θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους σε συνδιασμό με την αναφορά ότι κρατούσα θρησκεία είναι η χριστιανική, δεν είναι εύκολο να ερμηνευθεί, μια και όπως διατυπώθηκε θυμίζει τη φράση και με τον και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ.

Στο κεφάλαιο κοινωνικά δικαιώματα γίνεται εμφανές ότι το δούλεμα πηγαίνει σύνεφο, μια και μας λέει τώρα ο Α. Τσίπρας, αφού υπέγαψε την ένταξη στο υπερταμείο των 99 ετών, την ΕΥΔΑΠ την ΕΥΑΘ και την ΔΕΗ, ότι θα περάσει εκ των υστέρων στο Σύνταγμα την ρητή απαγόρευση της ιδιωτικοποίησης, του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Και συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο μιλώντας για την συνταγματική κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υποχρεωτικότητα της διαιτησίας των οποίων επίσης την κατάργηση έχει αποδεχθεί με το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε πρόσφατα.

Τέλος προαναγγέλει νομοθετικές και δημοψηφισματικές παρεμβάσεις από το λαό με την συλλογή 1.000.000 και 500.000 αντίστοιχα.

Έτσι επιδιώκει να εγκλωβίσει τους πολίτες, μια και επικαλούμενος τον Ρουσώ έμμεσα αποδοκίμασε την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, λέγοντας ότι στην Μ. Βρετανία η ελευθερία τελειώνει μετά την έξοδο των Άγγλών από την κάλπη.

Όλα αυτά ελέχθησαν ενώπιον βουλευτών και παραγόντων της κοινωνικής ζωής σε φόντο σομόν και με συνθήματα Νέο Σύνταγμα, Νέα Μεταπολίτευση και Νέα Ελλάδα, για τα οποία ερίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η οποία ουδέν σημαντικό παρατήρησε από τα όσα ελέχθησαν στο περιστύλιο.

Και βαβαίως με αυτήν την κυβέρνηση και αυτή την αξιωματική αντιπολίτευση, τι καλύτερο θα μπορούσε να περιμένει κανείς.

Γιατί και οι πέτρες γνωρίζουν, ότι η διαφθορά έχει τις ρίζες της στις πελατειακές σχέσεις, που διαμορφώνονται στο επίπεδο των υπουργών και στο κομματικό σύστημα της πληθώρας των υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων που καταλαμβάνουν κυριολεκτικά μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση το κράτος.

Γι αυτό και το ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή είναι η μόνη λύση για την ελληνική πραγματικότητα. Κάτι για το οποίο δεν είπε κουβέντα ο Α. Τσίπρας.

Όπως επίσης δεν είπε κάτι για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων αγνοόντας μια πραγματικότητα, που ισχύει σε όλη την Ευρώπη.

Δυστυχώς αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος των εκλογών του 2015, οι πολλοί πείθονται με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Οι λίγοι που δεν πείθονται είναι αμελητέα ποσότητα για τους μετέχοντες στην κούρσα της εξουσίας. Όσο οι πολίτες θα είναι λαός δεν υπάρχει ελπίδα…

ΠΗΓΗ: ORGI.GR

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Opinion