Στόχο τα τέλη Μαΐου ώστε να είναι έτοιμη η τελική πρόταση για την αντιμετώπιση των αυθαίρετων οικισμών, βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή του ΥΠΕΝ που επεξεργάζεται το θέμα τους τελευταίους μήνες, καλείται να επιλύσει το γόρδιο δεσμό των αυθαιρέτων μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις και να αντιμετωπίσει τις πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας για νομιμοποίηση μεγάλων πολεοδομικών παραβάσεων.
Η διαχρονική αναβλητικότητα στην επίλυση του θέματος και το γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις έσπρωχναν κάτω από το χαλί, σε συνδυασμό με την κύρωση των δασικών χαρτών, φέρνουν στο προσκήνιο την αντιμετώπιση του ζητήματος με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να εμφανίζεται έτοιμη να πιάσει την «καυτή» πατάτα, αναφέρει το newmoney.
Όπως σημειώνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές στο «newmoney», αμέσως μετά την κατάθεση της πρότασης από την αρμόδια Επιτροπή, θα ξεκινήσει η διαβούλευση σε πολιτικό επίπεδο καθώς το θέμα απαιτεί διάλογο εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου και συναίνεση για να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Οι οικιστικές πυκνώσεις όπως καθιερώθηκαν στην πολεοδομική ορολογία, ήταν δημιούργημα του προηγούμενου αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη για να απεμπλακεί η υπόθεση των δασικών χαρτών από τις μαζικές αντιρρήσεις πολιτών. Μάλιστα συνάντησε σθεναρές αντιδράσεις από επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς όπως το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και το WWF Hellas που την έχουν προσβάλλει στο ΣτΕ. To περασμένο καλοκαίρι το Ε’ τμήμα έκρινε αντισυνταγματική την ρύθμιση και εκκρεμεί η απόφαση της ολομέλειας.
Με βάση την ρύθμιση που έγινε τότε, οι αυθαίρετοι οικισμοί εξαιρούνται από τους δασικούς χάρτες, μέχρι η πολιτεία να αποφανθεί με ποιο τρόπο θα τους αντιμετωπίσει συνολικά. Για να γίνει όμως αυτό οι ΟΤΑ όφειλαν να έχουν καταθέσει στοιχεία για τα εγκεκριμένα σχέδια πόλης του δήμου (ή άλλα σχέδια) αλλά και τις οικιστικές πυκνώσεις. Όπως αναφέρθηκε τις προηγούμενες μέρες σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελλου, το μεγάλο αγκάθι για το υπουργείο είναι η δυσκολία των δήμων να ανταποκριθούν. Τριάντα ημέρες πριν την τελευταία καταληκτική ημερομηνία (έως τις 15 Μαίου 2018) κατά την οποία οι δήμοι της χώρας θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τα οικιστικά περιγράμματα στους δασικούς χάρτες, 146 ΟΤΑ στο σύνολο της επικράτειας δεν έχουν στείλει στοιχεία. Όπως σημειώνουν, στο υπουργείο χωρίς την πλήρη και ακριβή καταγραφή δεν μπορεί να υπάρξει ρύθμιση και το όποιο νομοθέτημα είναι δύσκολο να ξεπεράσει τον σκόπελο του ΣτΕ.
Στο υπουργείο αναφέρουν ότι έχουν δοθεί πολλαπλές παρατάσεις για το θέμα και ότι η υποχρέωση αυτή έπρεπε πρωταρχικά να έχει κλείσει από τα τέλη του 2016.
Ο αναπληρωτής υπουργός με πρόσφατη επιστολή του ζητά από τους δημάρχους την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών τους καθώς η καταληκτική ημερομηνία της 15ης Μαΐου 2018 είναι καθορισμένη νομοθετικά και δεν τροποποιείται με υπουργική απόφαση.