Ωρα μηδέν για αξιολόγηση και χρέος

Ημέρα καθοριστικής μάχης ως προς την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους είναι η σημερινή για την κυβέρνηση, καθώς φιλοδοξεί ότι κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup θα διαμορφωθούν με τελεσίδικο τρόπο οι συνθήκες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος.

Η «αλλαγή σελίδας», παρά τις προφανείς δυσκολίες, αποτελεί άλλωστε για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα βασικό στόχο, που όπως περιέγραψε χθες το βράδυ, με την ομιλία του στη Βουλή, θα επιτευχθεί νωρίτερα και αποτελεσματικότερα από τη στιγμή που μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους η πρόταση για την ελάφρυνση του χρέους.

Δεν ήταν τυχαία, δε, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, η κίνησή του να καλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη (με τον οποίο είχε νωρίτερα σφοδρή σύγκρουση), να ανταλλάξουν απόψεις για τη διαχείριση του χρέους και να χαράξουν μια ενιαία εθνική γραμμή.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά ύστερα από έξι χρόνια κρίσης που το Eurogroup θα ασχοληθεί με το ζήτημα του ελληνικού χρέους, εντάσσοντάς το στην ατζέντα της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως και ο Γιώργος Χουλιαράκης αναχώρησαν από την Αθήνα το προηγούμενο 24ωρο για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος, κάνοντας εκ του σύνεγγυς επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους – ο αναπληρωτής υπουργός, εν τω μεταξύ, θα συμμετάσχει σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup που έχει στα χέρια της την ελληνική πρόταση για τον «κόφτη» δαπανών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει -και στις δύο διαδοχικές συνεδριάσεις- στην ανάγκη έναρξης ουσιαστικής συζήτησης για την απομείωση του χρέους, προσβλέποντας σε μια καθαρή πολιτική απόφαση που θα αποτυπωθεί, ει δυνατόν, σε γραπτό κείμενο. Οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υποτιμά την εμμονή του Βόλφανγκ Σόιμπλε να δηλώνει μέσω εκπροσώπου του ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξεκινήσει μετά την αξιολόγηση του προγράμματος.