Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες για τις προσλήψεις στο δημόσιο: Ποιους αφορούν

Ο δρόμος για την πρόσληψη χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, άνοιξε με την ψήφιση το απόγευμα της Πέμπτης των δύο τροπολογιών που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την Κοινωνική Οικονομία.

Η πρώτη τροπολογία αφορά την ένταξη των μακροχρόνια ανέργων σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης στο δημόσιο τομέα και υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην ΧΑ και ΚΚΕ.

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι λεπτομέρειες (φορείς υποδοχής κριτήρια επιλογής και , και ένταξης τους σε αυτά, διάρκεια και όροι απασχόλησης κλπ) θα καθορισθούν με ΚΥΑ, ενώ φορέας υλοποίησης θα είναι ο ΟΑΕΔ και τη διαδικασία θα εποπτεύει το ΑΣΕΠ.

Παράλληλα ορίζεται ότι τόσο η παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος όσο και η μετατροπή τέτοιων συμβάσεων σε αορίστου θεωρούνται άκυρες.

Με τη δευτέρη τροπολογία δίνεται (υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, κατά ΝΔ, ΧΑ, ΠΟΤΑΜΙ, ενώ “παρών” δήλωσαν Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων) δυνατότητα σε όλες τις υπηρεσιών του δημοσίου καθώς και στα ν.π.δ.δ. και ν.π.ι.δ. αλλά και τους ΟΤΑ να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για τις ανάγκες καθαριότητας, εστίασης, σίτισης και φύλαξης των κτιρίων.

Σύμφωνα με την τροπολογία η δυνατότητα προσλήψεων δίνεται όταν συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις (μη επάρκεια προσωπικού, απρόβλεπτες ή επείγουσες καταστάσεις), ενώ δεν μπορούν να υπερβαίνουν τους οκτώ μήνες αλλά και συνολικά τους 24 μήνες, σύμφωνα με το ΠΔ Παυλόπουλου

Η προσθήκη για του ΟΤΑ έγινε μετά από παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο οποίος αναφορικά με την πρόβλεψη της τροπολογίας για ανώτατο χρονικό όριο στις συμβάσεις αλλά και για την απαγόρευση μετατροπής τους σε αορίστου χρόνου, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τόνισε ότι «οι ορισμένου χρόνου δεν μπορούν με τα σημερινά συνταγματικά πλαίσια να γίνουν αορίστου χρόνου.

Σε δεύτερο χρόνο θα δούμε και τη ρύθμιση των συμβάσεων λαμβανομένης υπόψη της συνταγματικής τάξης αλλά και σε ένα νέο πλαίσιο», πρόσθεσε.

Μιλώντας επί της τροπολογίας στη Βουλή ο κ. Βερναρδάκης, αφού αποκάλυψε ότι με τις ατομικές συμβάσεις που υπογράφει το δημόσιο εξοικονομούνται πολύ μεγάλα κονδύλια (σ.σ. αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση πέντε νοσοκομείων, όπου εξοικονομήθηκαν 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως) προανήγγειλε ότι οι ρυθμίσεις της τροπολογίας θα επεκταθούν στους ΟΤΑ και σε άλλους φορείς.