«Ψίχουλα» επιδομάτων σε ένστολους – ειδικά μισθολόγια (οι αλλαγές)

Στο «παρά ένα» της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, η κυβέρνηση επιχείρησε να σβήσει τις φωτιές που άναψαν οι ανατροπές στα ειδικά μισθολόγια, ανακοινώνοντας αθρόες αυξήσεις των επιδομάτων που διατηρούνται εν ισχύι.

Κατ’ αρχάς, το ειδικό επίδομα έρευνας για τους ερευνητές διαμορφώνεται ως εξής:

α. Γενικός διευθυντής ή διευθυντής ερευνητικού κέντρου, ινστιτούτου και αυτοτελούς ερευνητικού ινστιτούτου, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ): 500 αντί 300 ευρώ. Ερευνητής Α’: 500 αντί 280. Ερευνητής 450 από 250 ευρώ. Ερευνητής Γ’ 400 αντί 180 και Ερευνητής Δ’ 250 αντί 160 ευρώ.

Ειδική παρέμβαση έγινε επίσης υπέρ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στα οποία επεκτείνεται η πρόβλεψη για ειδική αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης, που ίσχυε μόνο στα Σώματα Ασφαλείας.

Η αποζημίωση ανέρχεται στα 2,77 ευρώ ανά ώρα. Συν τοις άλλοις, χορηγείται το μηνιαίο επίδομα παραμεθορίου των 100 ευρώ και στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας -πλην των Ενόπλων Δυνάμεων- το οποίο δεν προσμετράται για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς.

Επιπλέον, στους γιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), στους έμμισθους ειδικευόμενους γιατρούς και στους επικουρικούς γιατρούς το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης αλλάζει ως εξής:

Συντονιστής διευθυντής και διευθυντής: 340 αντί 250 ευρώ, επιμελητής Α’ 295 αντί 210,

Επιμελητής Β’ 280 (από 200) και ειδικευόμενος 230 (από 180).

Σημειωτέον ότι, ενώ οι γιατροί της Δημόσιας Υγείας του ΕΣΥ εξαιρούνταν από το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης, με αλλαγή της τελευταίας στιγμής μπορούν να το εισπράττουν, αρκεί να υπηρετούν στη διεύθυνση ΚΕΔΥ του υπουργείου Υγείας ή στις διευθύνσεις Υγείας των αποκεντρωμένων διοικήσεων ή περιφερειών.

Επίσης αυξήσεις έγιναν και στα επιδόματα διδασκαλίας και έρευνας των πανεπιστημιακών:
-Καθηγητής 500 από 400 ευρώ, αναπληρωτής καθηγητής 450 αντί 400, επίκουρος καθηγητής 400 από 350 και λέκτορας 250 ευρώ (αμετάβλητο).

Στο ίδιο ύψος διαμορφώνονται και τα επιδόματα για μέλη ΕΠ των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΤΕΙ) και μέλη ΔΕΠ των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ).