Χωρίς τελική συμφωνία αναχωρεί η Τρόικα από την Αθήνα – «Πάγος» από το ΔΝΤ

Κόψιμο συντάξεων μια κι έξω και όχι σταδιακά όπως επιδιώκει η ελληνική πλευρά απαίτησαν οι επικεφαλής των δανειστών, όπως έγινε γνωστό από αξιόπιστες πηγές.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και οι Ντέκλαν Κοστέλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Νικολά Τζιαμαρόλι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας από τον ESM και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φρανσέσκο Ντρούντι ζήτησαν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη να δεσμευθεί η Αθήνα ότι η μείωση των συντάξεων θα γίνει μια κι έξω το 2019 ή το 2020 κι όχι σταδιακά σε κάποια χρόνια.

Στο σημείο αυτό δεν υπήρξε συμφωνία κι όπως ανακοινώθηκε οι δανειστές φεύγουν από την Αθήνα αφού αυτός ο κύκλος των συνομιλιών θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε.

«Πάγος» από το ΔΝΤ για το κλείσιμο της αξιολόγησης

«Πάγο» στην αισιοδοξία ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς για τις μεταρρυθμίσεις της αξιολόγησης έριξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις διάβασε μία λακωνική ανακοίνωση που ανέφερε ότι ακόμα είναι «πολύ νωρίς να εικοτολογούμε για το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία» κι ότι απομένει ακόμα «πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει».

Ο κ. Ράις κατέστησε σαφές ότι, παρά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων δέκα ημερών στην Αθήνα, σοβαρές διαφορές παραμένουν σε «σημαντικά θέματα». Παραδέχτηκε πάντως ότι σε ορισμένα μέτωπα οι διαβουλεύσεις έχουν αποφέρει «πρόοδο».

Νωρίτερα, υπήρχαν διαρροές από την ελληνική πλευρά ότι υπάρχει ενδεχόμενο επίτευξης τεχνικής συμφωνίας ακόμα και σήμερα το βράδυ. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως θέλει να υπάρχει συμφωνία έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε εάν οι διαφωνίες εντοπίζονται πρωτίστως μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης ή μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαίων εταίρων.

Δεν εξήγησε επίσης εάν οι διαφωνίες περιλαμβάνουν την ελάφρυνση του χρέους. Το Ταμείο έχει διαμηνύσει πως δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα προτού οι Ευρωπαίοι συγκεκριμενοποιήσουν μέτρα σημαντικής μείωσης του δημόσιου χρέος, και δεσμευθούν για την υλοποίησή τους, έστω και σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ο κ. Ράις πάντως επαναβεβαίωσε πως το ΔΝΤ δεν υποστηρίζει τη λύση «κουρέματος» του χρέους, που είναι ανάθεμα για τους εταίρους.

Τέλος, ερωτηθείς για το ύψος των δανείων που θα μπορούσε να προσφέρει το Ταμείο στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν γνωρίζει να έχει γίνει τέτοια συζήτηση σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου.