Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύει η εφημερίδα Handelsblatt όσον αφορά τη διαφθορά στις χώρες της νότιας Ευρώπης. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, οι οποίες βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης της ΜΚΟ Transparency International. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η διαφθορά κοστίζει ακριβά σε αυτές τις χώρες: «Έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο διεφθαρμένο είναι ένα σύστημα, τόσο μειώνονται οι επενδύσεις και οι οικονομικές επιδόσεις».
Το άρθρο που συνυπογράφουν τρεις ανταποκριτές από κάθε χώρα δίνει και μια ερμηνεία όσον αφορά την… πηγή του κακού: «Το γεγονός ότι υπάρχει τόσο μεγάλη διαφθορά στις χώρες της νότιας Ευρώπης στην οικονομία έγκειται μεταξύ άλλων σε μια παρόμοια κουλτούρα που συνδυάζει τη φιλία με την επιχειρηματικότητα αλλά και στα ελλείψεις στην ποινική δίωξη».
Όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας η εφημερίδα αναφέρει: «Στην Ελλάδα το φακελάκι είναι πολύ διαδεδομένο – χοντροί φάκελοι με χαρτονομίσματα που δίνονται σε δημόσια νοσοκομεία για να αλλάξει η σειρά προτεραιότητας των ασθενών που περιμένουν να εγχειριστούν ή στις εφορίες για να μην εξετάσει τόσο σχολαστικά ο υπάλληλος τη φορολογική δήλωση. Τα φακελάκια ανοίγουν τον δρόμο για το δεύτερο εθνικό σπορ των Ελλήνων, τη φοροδιαφυγή».
Η εφημερίδα συνδυάζει το θέμα αυτό και με τους λόγους της μαζικής μετανάστευσης των νέων σε ηλικία Ελλήνων τα τελευταία χρόνια: «Το 40% των νέων Ελλήνων που έφυγε στο εξωτερικό δήλωσε ότι ο βασικός λόγος ήταν η διαφθορά καθώς και η έλλειψη αναγνώρισης προσόντων και προσφοράς. Η οικονομική κρίση ήταν μόλις ο δεύτερος λόγος».
Τέλος οι αρθρογράφοι θίγουν και για το θέμα της τιμωρίας των φοροφυγάδων: «Ένα ακόμη κοινό που έχουν τα τρία νοτιοευρωπαικά κράτη είναι ότι για πάρα πολλά χρόνια δεν υπήρχαν αυστηρά πρόστιμα τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποθαρρυντικά.
Στην Ελλάδα το 2012 άλλαξαν πολλοί νόμοι και οι ποινές για αποδέκτες δωροδοκιών έγιναν πιο αυστηρές. Περιπτώσεις όπως αυτή του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος το 2013 καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης επειδή πήρε μίζες, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Κατηγορίες για δωροδοκία έχουν προτεραιότητα στα δικαστήρια και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διόρισε στο υπουργείο Δικαιοσύνης έναν αναπληρωτή υπουργό για θέματα διαφθοράς».
Η ελάφρυνση χρέους ξανά στο τραπέζι
Υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα ζητά ελάφρυνση χρέους» η εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten δημοσιεύει άρθρο για τις εξελίξεις στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας. «Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προειδοποίησε τους δανειστές να αποφασίσουν γρήγορα για την ελάφρυνση χρέους για τη χώρα του. Στην Αθήνα θεωρούν μάλλον ότι πρόκειται για την κατάλληλη στιγμή αφού και το ΔΝΤ έχει θέσει το θέμα της ελάφρυνσης χρέους. Μέχρι το τέλος της χρονιάς το ταμείο αναμένεται να αποφασίσει για την μελλοντική του συμμετοχή στη δανειοδότηση της Ελλάδας.
Μπορεί τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να έδωσαν ήδη τον Νοέμβρη του 2012 το πράσινο φως για ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, εάν και εφόσον η Αθήνα σημειώσει πρόοδο όσον αφορά το πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, ωστόσο αυτή τη στιγμή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει η διάθεση να επιτρέψουν μια ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα. Ειδικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να αποφύγει αυτό το τόσο λεπτό εσωπολιτικά ζήτημα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία το 2017».
Δύο καπουτσίνο το μήνα
Άλλη μια κίνηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών τίθεται από τους αναλυτές στα συμφραζόμενα της άτυπης προεκλογικής περιόδου: οι φοροελαφρύνσεις ύψους 6,3 δις ευρώ για το 2017 και 2018. Ο μεγάλος συνασπισμός συμφώνησε μετά από χρονοβόρες διαπραγματεύσεις σ’ αυτή τη μίνι φορολογική μεταρρύθμιση. Η εφημερίδα Handelsblatt σχολιάζει: «Η χρονική στιγμή δεν επιλέχθηκε τυχαία. Ο Σόιμπλε δε θέλει μόνο να αντικρούσει την κριτική των συναδέλφων του στη σύνοδο του ΔΝΤ αλλά και να κερδίσει την έυνοια των γερμανών φορολογούμενων εγκαίρως πριν από τις εκλογές του 2017». Βέβαια οι συντάκτες του άρθρου επισημαίνουν ότι τελικά το πόσο δεν είναι και πολύ μεγάλο: «Ένας ανύπαντρος χωρίς παιδιά με μηνιαίο μισθό 3000 ευρώ μεικτά θα πληρώσει την επόμενη χρονιά 51 ευρώ λιγότερο σε φόρους. Αυτό δε φτάνει για πάνω από δύο καπουτσίνο το μήνα».