Οι ομάδες ποδοσφαίρου της αγγλικής Premier League κατέγραψαν συνολικά προ φόρων κέρδη μισού δισεκατομμυρίου λιρών στην περίοδο 2016-17, υπερδιπλασιάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί τρία χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με το Sports Business Group της Deloitte.
Τα έσοδα ενισχύθηκαν από μια συμφωνία μετάδοσηςτηλεοπτικών δικαιωμάτων που έφερε στα ταμεία των ομάδων 5,1 δισεκατομμύρια λίρες (7,3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε διάστημα τριών ετών. Αυτό προέκυψε από μια προηγούμενη συμφωνία ύψους 3 δισεκατομμυρίων λιρών, ποσοστό ανάπτυξης που ξεπέρασε τις κλιμάκωση των αμοιβών που λαμβάνουν οι σταρ του ποδοσφαίρου, αναφέρει το newmoney.
Με τους μισθούς να αυξάνονται κατά 9%, και να φτάνουν τα 2,5 δισ. λίρες, το 2016-17, “η αύξηση αυτή δεν βρίσκεται κοντά στο επίπεδο αύξησης των εσόδων”, δήλωσε ο Dan Jones, συνεργάτης και επικεφαλής του Sports Business Group της Deloitte.
Η Deloitte λέει ότι οι ποδοσφαιρικές ομάδες έχουν καταγράψει ένα συλλογικό κέρδος προ φόρων στα τρία από τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθιστώντας τις επενδύσεις στις ομάδες, πιο ελκυστικές για τους επενδυτές. Δεκαοκτώ από τις 20 ποδοσφαιρικές ομάδες ήταν κερδοφόρες σε επίπεδο προ φόρων το 2016-17, ανέφερε η ίδια εταιρεία.
Ακόμη και κλαμπ όπως η West Ham, που κινούνται στη μέση της βαθμολογίας της Premier League, αποφέρουν σταθερά κέρδη. Η ομάδα κατέγραψε κέρδη ύψους 43 εκατομμυρίων λιρών.
Μια άλλη ομάδα της Premier League, η Southampton, αγοράστηκε από κινέζους ιδιοκτήτες πέρυσι. Η Newcastle United, η οποία ανήκει στον διευθύνοντα σύμβουλο της Sports Direct International Plc, Mike Ashley, διατέθηκε προς πώληση το φθινόπωρο, αλλά η διαδικασία αναβλήθηκε όταν ο σύλλογος φάνηκε να κινδυνεύει να υποβιβαστεί στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας της Αγγλίας.
Τα έσοδα από τηλεοπτικές μεταδόσεις, τα οποία ανήλθαν σε περίπου 100 εκατομμύρια λίρες το 2016-17 για την τελευταία ομάδα της Premier League, πέφτουν σε περίπου 6 εκατομμύρια όταν αυτή αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας.