Την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του φόρου διαμονής για συγκεκριμένη χρονική περίοδο μελετά η Κυβέρνηση ως πρώτη αντίδραση για τα ξενοδοχεία της χώρας μας που ζημιώθηκαν από τη χρεοκοπία της Thomas Cook, σύμφωνα με πληροφορίες.
«Αξιολογείται η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για συγκεκριμένες διανυκτερεύσεις, για συγκεκριμένη περίοδο και συγκεκριμένες εταιρείες που υπάρχει το ζήτημα» ανέφερε η κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ πιθανό να δράσουμε άμεσα πάνω σ’ αυτό», ενώ θα αξιολογηθούν και άλλα πιθανά μέτρα τις επόμενες ημέρες, όταν θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για το εύρος του προβλήματος.
Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος διαμονής ανέρχεται στα 0,50 ευρώ ανά διανυκτέρευση για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, 1,5 ευρώ για 3 αστέρων και 4 ευρώ για 5 αστέρων.
«Η ενέργεια αυτή δεν έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος» σημείωσε η κυβερνητική πηγή.
Εξάλλου, το υπουργείο Τουρισμού «πάγωσε» από την περασμένη εβδομάδα το πρόγραμμα που έτρεχε ο ΕΟΤ σε συνεργασία με την Thomas Cook.
Το πρόγραμμα είχε συνολική αξία 1,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά ποσό ύψους 1,1 εκατ. ευρώ δεν έχει καταβληθεί.
Οι συναρμόδιοι υπουργοί συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν ύστερα από δύο-τρεις ημέρες, όταν θα υπάρχουν πληρέστερα στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι επιχειρούν να αποτυπώσουν την τάξη μεγέθους της ζημιάς για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις. «Ήμασταν σε συνεννόηση και παρακολούθηση και σχεδιάζαμε τον σημερινό τρόπο αντίδρασης» ανέφερε άλλη πηγή, που μετείχε στη σύσκεψη.
Στη διυπουργική σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, οι υφυπουργοί Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και Θόδωρος Σκυλακάκης και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, καθώς και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής.