Καθημερινά υποβάλλονται χιλιάδες αιτήσεις και αγωγές ενώ νέες δικαστικές αποφάσεις επιστρέφουν αποζημιώσεις σε συνταξιούχους και από κομμένες επικουρικές συντάξεις, διευρύνοντας έτσι το πεδίο των διεκδικήσεων.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», έγινε γνωστό ότι από τη δικηγορική εταιρεία Λουκάς Αποστολίδης και συνεργάτες, με την αριθμό 18222/2018 απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών (4ο Τμήμα) δικαιώνονται συνταξιούχοι του κλάδου σύνταξης του ΗΣΑΠ και τους επιδικάζει χρηματική αποζημίωση (από 4.585 ευρώ έως 6.000 ευρώ στον καθένα) λόγω των παράνομων περικοπών που είχαν υποστεί στην επικουρική τους σύνταξη για το διάστημα 1/1/2012 έως 31/3/2014.
Οι περικοπές που κρίθηκαν παράνομες ως αντισυνταγματικές είχαν επιβληθεί με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 2 του Ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου, παράγραφος ΙΑ, υποπαράγραφος ΙΑ.5 του Ν. 4093/2012 (μεσοπρόθεσμο).
Χιλιάδες συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν αναδρομικά, έχουν με το μέρος τους αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και το νόμο Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016 (11 μήνες) αποτελεί σύμφωνα με μερίδα νομικών την « αχίλλεια πτέρνα» της κυβέρνησης.
Η επιστροφή των αναδρομικών έχει περισσότερες πιθανότητες να ευδοκιμήσει αυτό το χρονικό διάστημα ακόμα και αν δεν εξελιχθούν θετικά οι αγωγές των συνταξιούχων που αφορούν τις άλλες χρονικές περιόδους.
Οι αγωγές που είχαν ήδη ασκηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2015 έχουν επίσης πιθανότατα να κερδηθούν από τους συνταξιούχους και να δοθούν αναδρομικά ακόμη κι από το 2012 έως και την ημερομηνία υποβολής της αγωγής. Ωστόσο οι συνταξιούχοι που υπέβαλλαν αγωγή εκείνο το διάστημα δεν είναι η πλειοψηφία αλλά μερικές εκατοντάδες.
Αναδρομικά με τόκο
Αξίζει να επισημανθεί ότι όλα τα κατώτερα δικαστήρια της χώρας συμμορφώνονται με τις αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και με πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, διατάσσουν την κυβέρνηση και τις διοικήσεις ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ σε άμεση καταβολή – και μάλιστα με τόκο (6%) – σε όλους τους συνταξιούχους και εν ενεργεία υπαλλήλους των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.
Η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πετρόπουλου για επιστροφή των αναδρομικών και δώρων μόνο σε όσους έχουν κάνει αγωγή μέχρι τις 11/6/2015, πέρασε στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ και του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου ορίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να καταθέσουν αγωγές.
Τι υποστηρίζει η Αχτσιόγλου
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου υποστήριξε την Τρίτη μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε ότι το 2012 με νόμους Κουτρουμάνη-Βρούτση περικόπηκαν οι συντάξεις. «Το 2015 το ΣτΕ έκρινε ότι αυτές οι περικοπές ήταν αντισυνταγματικές αλλά αυτή η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ».
Η κυβέρνηση το 2016, πρόσθεσε, «προχώρησε σε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και διαμόρφωσε ένα καθαρό πεδίο που εναρμονίζεται με τις συνταγματικές αρχές. Πριν από λίγους μήνες υπήρξε απόφαση μονομελούς πρωτοδικείου ότι θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά, αυτό αντιβαίνει στην απόφαση του ΣτΕ, έχει ασκηθεί έφεση από την πλευρά του Δημοσίου».
Δεν εκτιμώ, κατέληξε η κ. Αχτσιόγλου, «ότι θα ευδοκιμήσει στους επόμενους βαθμούς αυτή η απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου».
Οι περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές αφορούν
1. Συνταξιούχους του πρ. ΙΚΑ και του πρ. ΕΤΕΑΜ. Όσοι είχαν το 2012 άθροισμα κύριας και επικουρικής 1.000 € και άνω υπέστησαν και τα “ψαλίδια” στα ποσά συντάξεων, ενώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν μόνο τα δώρα (800 ευρώ το χρόνο).
2. Συνταξιούχους των ταμείων των πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών, για τους οποίους είναι εξαιρετικά υψηλές οι περικοπές των κύριων συντάξεων.
3. Συνταξιούχους του πρ. ΟΑΕΕ. Όσοι είχαν το 2012 άθροισμα κύριας και επικουρικής 1.000 € και άνω υπέστησαν και τα “ψαλίδια” στα ποσά συντάξεων, ενώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν μόνο τα δώρα (800 ευρώ το χρόνο).
4. Συνταξιούχους του πρ. ΝΑΤ.
5. Συνταξιούχους του πρ. ΟΓΑ, οι οποίοι δεν είχαν περικοπές στο βασικό ποσό καθώς λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις, αλλά έχασαν το σύνολο των δώρων αφού είχαν εξαιρεθεί από τον νόμο του 2010 που μείωνε τα δώρα στα 800 ευρώ το χρόνο.