Η «ιδιοκτησία(ownership)» των μεταρρυθμίσεων είναι καθοριστικός παράγοντας για να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, ενώ επίσης απαιτείται και η «ακριβώς αντίθετη» φορολογική πολιτική, υποστήριξε ο καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Πειραιώς και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο 5ο Διεθνές Συμπόσιο, στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε ότι το σενάριο για ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2,7% για το 2017, το οποίο προβλέπουν η Κομισιόν, το ΔΝΤ και οι επίσημοι φορείς – σε αντίθεση, όπως ανέφερε, με αναλυτές της «αγοράς» οι οποίοι προβλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης «της τάξης του 1%» – όπως άλλωστε οι προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3% σε όλα τα μνημόνια έχουν «μικρή πιθανότητα» να επαληθευτούν και «μόνο υπό δύο μεγάλες προϋποθέσεις», την «ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων», δηλαδή, να έχουν ευρύτατη αποδοχή και κατά δεύτερον «ότι θα υπάρξει ανάσα και στο χρέος και ότι επίσης ότι θα μπούμε και στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».
«Υπάρχει το σενάριο της υψηλής ανάπτυξης της τάξης του 3%. Πάντοτε ήταν αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης πίσω από όλα τα μνημόνια και το πρώτο και το δεύτερο και το τρίτο. Θεωρώ ότι έχει μικρή πιθανότητα αυτή τη στιγμή.
Χρειάζεται να έχουμε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, αξιοπιστία στην πολιτική μας και η συνέχεια σε αυτή την πολιτική και χρειάζεται, κατά την γνώμη μου, η αντίθετη φορολογική πολιτική από αυτή που έχουμε σήμερα. Η ακριβώς αντίθετη» τόνισε ο κ. Χαρδούβελης.
Διευκρίνισε τι εννοεί όταν λέει «ιδιοκτησία (ownership)» των μεταρρυθμίσεων: «Για να φτιάξεις τα κακώς κείμενα, πρέπει να το πιστέψεις, πρέπει να το πιστέψουν οι πολίτες, πρέπει να βάλουν πλάτη, διότι όποιες αλλαγές και να γίνονται ακόμη και με την πίεση της τρόικας, πιστέψτε με, μπορούν πολύ εύκολα να ανατραπούν μέσα σε έξι μήνες και εγώ το έχω ζήσει από μέσα…» τόνισε ο κ. Χαρδούβελης,
«Είχαμε ξεκινήσει την ανάπτυξη και τότε ήρθε η κρίση νούμερο 2» είπε ο κ. Χαρδούβελης, υποστηρίζοντας ότι «πάρθηκε μια πολιτική απόφαση να επαναφέρει στο έτος 2015 , το έτος 2010» κατά την οποία θα έπρεπε να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, επειδή δεν είχε γίνει σωστά το 2010 και συμπλήρωσε: «Ήταν απίστευτο αυτό που έγινε, θέλαμε να φέρουμε το παρελθόν στο παρόν».
«Και προσπάθησαν οι προηγούμενοι, δε μπορούσαν προφανώς, κάποιος τους είχε στο χέρι. Όταν η ΕΚΤ δανείζει 90 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, μπορείς να κουνηθείς; η όποια κυβέρνηση και να πεις : εγώ δε δέχομαι το άλφα ή το βήτα; Δε μπορείς εύκολα» είπε ο κ. Χαρδούβελης και πρόσθεσε: «Η νέα κυβέρνηση δεν τα καταλάβαινε αυτά είχε πουλήσει πολύ «αέρα» στον κόσμο για να ψηφιστεί. Λαϊκιστές της δεξιάς και λαϊκιστές της αριστεράς μαζί βρέθηκαν και κατέστρεψαν αυτό που είχε ξεκινήσει το 2014», είπε ο κ. Χαρδούβελης.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η χώρα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές, να γίνουν ενέργειες για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» που είναι «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια» των τραπεζών, να έρθουν επενδύσεις από το εξωτερικό και να επιστρέψουν οι καταθέσεις και υποστήριξε ότι πολλά από αυτά είχαν αρχίσει να γίνονται το 2014, αλλά πήγαν πίσω λόγω της πολιτικής αλλαγής.
Επίσης μίλησε για χρόνιες ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας ακόμη από τα προηγούμενα χρόνια από την εκδήλωση της κρίσης και για λάθος χειρισμούς, οι οποίοι έφεραν τα μνημόνια.
«Τα παλιά σφάλματα, τα χειριστήκαμε με νέα σφάλματα. Και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης είναι δικό μας. Θα έλεγα το 90%, ένα 10% ανήκει και στους δανειστές» είπε ο κ. Ο κ. Χαρδούβελης, υποστηρίζοντας ότι το κύριο μερίδιο ευθύνης το έχει η πολιτική εξουσία, που «δε τα βρήκε μεταξύ της», όπως έγινε σε άλλες χώρες, επειδή «εδώ όποιος ήταν αντιπολίτευση έβγαινε στα κάγκελα κι υποσχόταν τα πάντα, ή έλεγε τα δικά του». Ο κ. Χαρδούβελης απέδωσε στο «10% της ευθύνης των δανειστών» το ότι πίεζαν (επί κυβέρνησης Παπαδήμου) για τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, πριν από την πτώση των τιμών των προϊόντων, γεγονός που επέτεινε την ύφεση.
Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι στη «μεγάλη κρίση» των ΗΠΑ του 1929 χρειάστηκαν δέκα χρόνια μετά, δηλαδή το 1939, για να πλησιάσουν το 95% του ΑΕΠ τους πριν από την κρίση του ’29 και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα, στο καλό σενάριο ότι του χρόνου θα έχουμε μια ανάπτυξη του 2,7 % στο πολύ καλό σενάριο, θα είναι στο 76 %. Κάθε χρόνο δηλαδή η Ελλάδα από δω και μπρος θα έχει ένα ΑΕΠ, ένα εισόδημα. που είναι τα ¾ αυτού που ήταν του 2007. Αν συνεχίζαμε, εκεί που είχαμε ξεκινήσει το 2014 και εκεί που είχε ξεκινήσει η ανάκαμψη και συνεχίζαμε χωρίς να «σκοτώσουμε» αυτήν την ανάπτυξη με την πολιτική μας, θα είχαμε 82».
Ο κ. Χαρδούβελης διευκρίνισε ότι από το 76 στο 82, η διαφορά των 6 ποσοστιαίων μονάδων, μεταφράζεται σε περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. «Δηλαδή, ενάμισι χιλιάρικο ανά άτομο, ανά Έλληνα, οι απώλειες στην τσέπη του, κάθε χρόνο, όχι μια κι έξω» είπε ο κ. Χαρδούβελης.