Στην κορυφή όσο αφορά στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ κατατάσσεται η Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, πρώτο μέλημα του υπουργείου είναι η διοχέτευση ουσιαστικής ρευστότητας στην οικονομία και η εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών και τη στήριξη των επιχειρήσεων, αναφέρει το in.gr.
«Η προσπάθεια μας απέφερε στην ελληνική οικονομία περισσότερα από 11 δισ. ευρώ την προηγούμενη τριετία, ενώ, χάρη στην πολύ στενή συνεργασία που αναπτύξαμε με την ΕΤΕπ φέραμε πολλά νέα κεφάλαια στην οικονομία και ενεργοποιήσαμε τάχιστα το Σχέδιο Γιούνκερ, πετυχαίνοντας και εκεί τη δεύτερη θέση σε όλη την Ευρώπη στην αξιοποίηση των πόρων του», επισημαίνει ο κ. Χαρίτσης.
Για το 2018, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει πιο εντατικά στην ίδια κατεύθυνση, «με περισσότερα προγράμματα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των δήμων, αλλά και με νέα στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αποτελεσματικότερη στήριξη μίας σειράς κλάδων της οικονομίας».
Για την υπόθεση της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η χώρα μας μέχρι το τέλος του 2017 έχει απορροφήσει το 25% των πόρων του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020), πετυχαίνοντας την υψηλότερη απορρόφηση στην Ευρώπη. Αντίστοιχη πρωτιά είχαμε και το 2016, όταν πετύχαμε ρεκόρ απορρόφησης 11,3%.
Χάρη σε αυτή την προσπάθεια, προσθέτουν κυβερνητικές πηγές «υλοποιούνται πλήθος από μικρά και μεγάλα έργα σε όλη τη χώρα. Υποδομές κρίσιμες για την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών, όπως το δίκτυο ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου και της Κέρκυρας, ο βιολογικός καθαρισμός της λίμνης Παμβώτιδας στα Ιωάννινα κ.α».
Η επιτυχία αυτή στην απορρόφηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ έρχεται να προστεθεί σε εκείνη της πλήρους αξιοποίησης των κονδυλίων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (2007-2013) που έφερε ξανά τη χώρα μας στην κορυφή της Ευρώπης. Καρπός αυτής της προσπάθειας ήταν η ολοκλήρωση όλων των μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας που παρέμεναν παγωμένοι για δεκαπέντε και πλέον χρόνια.