Ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ το ύψος των επενδυτικών σχεδίων, για τα οποία έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί αιτήματα ένταξης στον νέο αναπτυξιακό νόμο, μέσω του σχετικού πληροφοριακού συστήματος, όπως ανακοίνωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στο γεύμα εργασίας του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).
Ηδη, 150 επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε τελική υποβολή, γνωστοποίησε και συμπλήρωσε ότι, ταυτόχρονα, πάνω από 1.500 ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής, η οποία θα ολοκληρωθεί -μετά από την παράταση που δόθηκε- στο τέλος Ιανουαρίου. Κατά τον κ. Χαρίτση, οι επιχειρήσεις που κατέθεσαν αιτήσεις στα τέσσερα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου ενδιαφέρονται να ενταχθούν στις δράσεις ακριβώς εκείνες, που αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση: μεταποίηση, τουρισμός, νέες τεχνολογίες.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας επισήμανε, ακόμη, ότι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 «κράτησε» την οικονομία το 2015. Πρόσθεσε, ότι ήδη έχει ενεργοποιηθεί πάνω από το 50% του ΕΣΠΑ, ήτοι προσκλήσεις 9 δισ. ευρώ, ενώ υπενθύμισε ότι προ δύο εβδομάδων ενεργοποιήθηκαν το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας και το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», ενώ μεθαύριο, Πέμπτη, υπογράφεται η συμφωνία και ενεργοποιείται το νέο αναπτυξιακό Υπερταμείο Συνεπενδύσεων (Equity Fund of Funds). «Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ενεργοποιηθούν ακόμη το νέο Ταμείο Υποδομών και το νέο Ταμείο
Μικροπιστώσεων», υπογράμμισε.
Ένα δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία μέσω τριών εργαλείων
Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά ακόμη στη δημιουργία ενός αναπτυξιακού Ταμείου Συμμετοχών (Fund of Funds), τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF) και το οποίο θα ξεκινήσει με συγχρηματοδοτούμενους πόρους ύψους 260 εκατ. ευρώ.
Μνεία έκανε, ακόμη, στο νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), με αρχικό κεφάλαιο 400 εκατ. ευρώ (συγχρηματοδοτούμενους πόρους), το οποίο αφορά προϊόντα δανειακά και εγγυοδοσίας, αλλά και στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», από το οποίο θα διατεθούν συνολικά πόροι 292 εκατ. ευρώ, με τη μορφή επιχορηγήσεων, καθώς και ενός Ταμείου συγχρηματοδότησης (περίπου 70 εκατ).
«Συνολικά, 1 δισ. ευρώ για την πραγματική οικονομία, από τα τρία εργαλεία του 2016, συν άλλο 1 δισ. από τη μόχλευση που θα επιτευχθεί», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα είναι σε προχωρημένο στάδιο συνολικά 11 επενδύσεις (ύψους 1,1 δισ. ευρώ), που έχουν υποβληθεί στο Enterprise Greece, εκ των οποίων δύο αφορούν βιομηχανίες.
«Αλλάζει το κλίμα, με εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα στο ανθρώπινο δυναμικό της» κατέληξε.