Οι φόροι και τα επώδυνα μέτρα έχουν αναγκάσει πολλούς φορολογουμένους να αποποιούνται τις κληρονομιές ακινήτων ή να τα εκχωρούν, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον σχετικό φόρο στο ελληνικό Δημόσιο.
Πριν μια δεκαετία η αποποίηση κληρονομίας ήταν έως σπάνιο φαινόμενο, ειδικά σε ό, τι έχει να κάνει με τα ακίνητα. Πλέον τείνει να γίνει κανόνας, αν αναλογιστεί κανείς ότι εκτός του ΕΝΦΙΑ και των άλλων φόρων οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης θα κληθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα να πληρώσει χιλιάδες ευρώ γα ένα κομμάτι γης που κατέχει, αναφέρει το ependisinews.
Κάπως έτσι τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας κατακλύζονται καθημερινά από ανθρώπους που πάνε να καταθέσουν αίτηση αποποίησης κληρονομιάς και ουσιαστικά να… χαρίσουν στο κράτος το ακίνητό τους.
Αποκαλυπτικό είναι το έγγραφο με τα αναλυτικά στοιχεία για τις αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς στα ειρηνοδικεία της χώρας, από το 2013 έως και το 2016, που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο αείμνηστος Ευάγγελος Μπασιάκος, στα τέλη του 2016, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί σχετικώς.
Όπως προκύπτει από το έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης, οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιών διαμορφώθηκαν ως εξής: το 2013 ανήλθαν σε 29.199, το 2014 σε 41.388, το 2015 σε 45.628 και το 2016 σε 54.422.
Πρόκειται βεβαίως για ακίνητα κατά κύριο λόγο που δεν τα θέλουν οι κληρονόμοι επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους κληρονομιάς αλλά και τον ΕΝΦΙΑ. Κάνουν αίτηση λοιπόν και ζητούν να μην έχουν σχέση με την περιουσία αυτή.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, πέρασαν στα χέρια του Δημοσίου είτε λόγω κατασχέσεων είτε από πλειστηριασμούς περί τα 10.500 ακίνητα από μόλις 6 χιλιάδες το 2013.