Φύκια για μεταξωτές κορδέλες

Κι ενώ οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν τις τηλεοπτικές άδειες δεν είναι προβλέψιμες, η πορεία της κυβέρνησης είναι προδιαγεγραμμένη σε ότι αφορά στη μικροκομματική διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων

Του Χάρη Παυλίδη

Και τώρα που… τα «βοθροκάναλα» εισέρχονται σε διαδικασία καθαρισμού από δυσάρεστες οσμές ενώ το παλιό πλησιάζει σα νέο- που όπως είχε πει ο Μπρεχτ «Σερνόταν πάνω σε καινούρια δεκανίκια που κανένας δεν είχε ξαναδεί και βρομούσε νέες μυρωδιές σαπίλας που κανείς δεν είχε πριν ξαναμυρίσει»- τα φύκια βγήκαν στη στεριά (όχι για περιπολία) και οι κορδέλες επέστρεψαν στο δημόσιο βίο ως μέσο εξαπάτησης.

Αυτή η μικρή εισαγωγή ως υπενθύμιση προς εκείνους που νομίζουν ότι με δημοπρασίες και εγκαίνια που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, ο πρωθυπουργός θα ανέβει στη ΔΕΘ και μοιράζοντας καθρεφτάκια στους ιθαγενείς η χώρα κάνει το άλμα προς την ανάπτυξη.

Κι ενώ οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν τις τηλεοπτικές άδειες δεν είναι προβλέψιμες, κάτι που αφήνει ανοιχτό όλα τα δεδομένα, η πορεία της κυβέρνησης είναι προδιαγεγραμμένη σε ότι αφορά στη μικροκομματική διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας.

Σημειώστε τη δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου ότι, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων βρίσκεται στον αέρα η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου, το προσφυγικό- μεταναστευτικό εισέρχεται σε κρίσιμη περίοδο και έχει σημασία η στάση της Γερμανίας, ενώ το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ κατέστη προαπαιτούμενο εξαιτίας του ρίσκου που πήρε η κυβέρνηση να προκαλέσει ρήγμα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Εν τω μεταξύ, σαφές μήνυμα ότι τα χρήματα τελειώνουν φρόντισε να στείλει ο Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζοντας στα ΝΕΑ ότι, η «συμφωνία είναι συμφωνία και δεν αλλάζει».

Έλα όμως που δεν αλλάζει η κυβέρνηση μυαλά και σκέφτεται να δοκιμάσει να προκαλέσει τη τύχη της-εν προκειμένω τις τύχες της χώρας- επαναφέροντας από τη πίσω πόρτα την πολιτική διαπραγμάτευση; Προσέξτε τι κάνει, ή τέλος πάντων τι προσπαθεί να κάνει.

Σου λέει τα έσοδα δεν υπάρχει περίπτωση να φθάσουν μέχρι τέλος του χρόνου τα συμπεφωνημένα. Οπότε κάνει στροφή αδιαλλαξίας για εσωτερική κατανάλωση, βάζει στο τραπέζι και τα… επιτεύγματα κατά της διαπλοκής, αλλά ταυτόχρονα παίζει επικοινωνιακά την Ευρωσύναξη των ηγετών του Νότου ώστε να έχει από κοντά τους ευρωπαίους σοσιαλιστές.

Όλα αυτά όμως είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Δηλαδή, όπως αναφέρει και το σχετικό λήμμα, πλασάρει σαβούρα για καλό πράμα, ή λέει μεγάλα λόγια για να φαίνεται σημαντική χωρίς να είναι. Ωστόσο η κυβέρνηση παραβλέπει ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει μετά την ήττα των Χριστιανοδημοκρατών στο κρατίδιο που εκλέγεται η κα Μέρκελ.

Παρά ταύτα η κυβέρνηση μη έχοντας άλλο δρόμο παρά εκείνον που ταιριάζει στο μέγεθός της και στο ψυχισμό της, θα επιχειρήσει να συγκρουσθεί παραβλέποντας το οδυνηρό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που κόστισε επιπλέον 80 δισ. ευρώ.

Αυτή τη φορά όμως γνωρίζει- τουλάχιστον ο πρωθυπουργός- ότι μια «επιτυχής» σύγκρουση με την Ευρώπη είναι προτιμότερη από την εφαρμογή των δικών της δεσμεύσεων έναντι των θεσμών. Γι αυτό και το προηγούμενο διάστημα ο κ. Τσίπρας πήρε το ψαλίδι και άρχισε να κόβει (πέραν των συντάξεων) κορδέλες. Για να ανέβει στη ΔΕΘ και να παρουσιάσει τα φύκια ως μεταξωτές κορδέλες, πριν από τα 15+1 (Γεωργίου- ΕΛΣΤΑΤ) προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.

Ασφαλώς ο κ. Τσίπρας δεν πρωτοτυπεί. Άλλωστε κάθε Σεπτέμβριο, είτε έτσι είτε αλλιώς, έχει κατορθώσει να κάνει τους Έλληνες να συνηθίσουν να ζουν σε περιβάλλον αβεβαιότητας και μόνιμης απειλής. Υπό μια έννοια έχει συνηθίσει και ο ίδιος να ζει για την επόμενη ημέρα και τους επόμενους μήνες, ροκανίζοντας το χρόνο και ελπίζοντας ότι οι Βρυξέλλες έχουν σοβαρότερα προβλήματα από τα δικά του να ασχοληθούν. Εν ολίγοις ποντάρει στην ανοχή τους.

Η ανάπτυξη μπορεί να περιμένει(όπως ο παράδεισος) σκέφτονται πονηρά στη κυβέρνηση. Όμως αυτή τη φορά η ύφεση και η ανεργία, σε συνδυασμό με το ψαλίδι στα εισοδήματα και τους φόρους, δεν είναι κορδέλες.

Γιατί μπορεί τη κυβέρνηση να μη τη νοιάζει και να μη βάζει μαράζι- όπως τραγουδούσε ο Τώνης Μαρούδας- αλλά όταν για έβδομο χρόνο επαναλαμβάνεται το θρίλερ με τη δόση-λόγω χειμερίας κυβερνητικής νάρκης- μια και υλοποιήθηκαν τα 2 από τα 15 προαπαιτούμενα, τότε μόνο στο στίχο του τραγουδιού θα βρεθούν άνθρωποι που μοιράζουν φιλιά και έχουν πάντα γιορτή γιατί μένουν σε κάποια γειτονιά, φτωχική γειτονιά που ‘χει σπίτια χαμηλά…

Εκτός κι αν οι πολίτες έχουν τόσο χαμηλή αυτοεκτίμηση ώστε να συνεχίσουν να… αγοράζουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Σε τελευταία ανάλυση ελάχιστοι πλέον ασχολούνται με τις «άσπρες κορδέλες» και τ’ «αγόρια που ξυπνάνε νωρίς» για να πετάξουν μερικά εκατομμύρια στον τηλεοπτικό αέρα, όταν η κυβέρνηση φροντίζει με διαρροές να καθησυχάζει ότι η χώρα αντέχει χωρίς εκταμίευση δόσης έως το δεύτερο τρίμηνο του 2017!

Σε ελεύθερη απόδοση όσο εμείς, σχεδιάζουν στη κυβέρνηση, θα πουλάμε φύκια με τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας και τους φόρους εισοδήματος, συνεχίζοντας παράλληλα σιωπηρά την παύση πληρωμών του δημοσίου, τόσο θα διευκολύνεται άλλη μια… σκληρή διαπραγμάτευση. Μέχρι εξάντλησης αποθεμάτων και φορολογουμένων.

Πηγή: News247.gr

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Opinion