Το κρέας θα μπορούσε να αποτελέσει τον επόμενο στόχο για υψηλότερη φορολόγηση δεδομένης της κριτικής του ρόλου της βιομηχανίας στην κλιματική αλλαγή, την αποδάσωση και την σκληρότητα προς τα ζώα, σύμφωνα με έκθεση της Fitch Solutions Macro Research.
Η ιδέα είναι ακόμα σε νηπιακό στάδιο και αντιμετωπίζει πολλές αντιδράσεις από τις οργανώσεις των κτηνοτρόφων, αλλά αναδεικνύεται ως μια τάση στη Δυτική Ευρώπη, δήλωσε η ομάδα που συνέταξε την έρευνα. Εάν η λύση της αύξησης των φόρων τελικά επικρατήσει, αυτό θα ενεθάρυνε περισσότερους ανθρώπους να στραφούν σε διατροφή με περισσότερα πουλερικά ή φυτικές πρωτεΐνες αλλά και να βοηθήσει στην αύξηση της δημοτικότητας των υποκατάστατων κρέατος, αναφέρει το newmoney.
«Η παγκόσμια άνοδος των φόρων για τη ζάχαρη καθιστά εύκολο το σχεδιασμό ενός παρόμοιου κύματος ρυθμιστικών μέτρων που να στοχεύουν στη βιομηχανία κρέατος», δήλωσε η Fitch Solutions. Ωστόσο, είναι πολύ απίθανο να εφαρμοστεί σύντομα ένας τέτοιος φόρος στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Βραζιλία. »
Στη Γερμανία, ορισμένοι πολιτικοί πρότειναν την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων προϊόντων κρέατος για τη χρηματοδότηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των εκτρεφομένων ζώων. Μια δημοσκόπηση για την Ομιλο ΜΜΕ Funke έδειξε ότι η πλειοψηφία των Γερμανών, ή το 56,4%, υποστήριξε το μέτρο, με περισσότερα από το ένα τρίτο να την χαρακτηρίζουν «πολύ θετικά» και το 82% των ψηφοφόρων των Πράσινων να είναι υπέρ. Παρόμοιες προτάσεις έχουν εισαχθεί στη Δανία και τη Σουηδία από το 2016, δήλωσε η Fitch Solutions.
Το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Goldsmiths ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα σταματήσει να πωλεί το βόειο κρέας στην πανεπιστημιούπολη ως μέρος μιας πίεσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η απόφαση βρήκε αντιδράσεις από την Εθνική Ένωση Αγροτών του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία δήλωσε ότι ήταν «υπερβολικά απλοϊκή» για να στοχεύσει σε ένα συγκεκριμένο προϊόν διατροφής ως απάντηση στην αδράνεια για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι φόροι για το κρέας και τη ζάχαρη είναι από καιρό αμφιλεγόμενοι. Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούλιο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρότεινε να καταργηθεί ο φόρος που έχει επιβάλει η βρετανική κυβέρνηση στα ζαχαρούχα ποτά λέγοντας ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.
Η Fitch δήλωσε ότι οι τιμές του χοιρινού και του βοείου κρέατος στη Δυτική Ευρώπη είναι σχετικά χαμηλές, οπότε ένας πρόσθετος φόρος δεν θα προκαλέσει αισθητή αλλαγή στις τιμές λιανικής, τέτοια, ώστε να αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειες.
Το ισχυρότερο επιχείρημα κατά του κρέατος αυτή τη στιγμή δεν βασίζεται στην υγεία αλλά στην αλλαγή του κλίματος. Σε έκθεση αυτού του μήνα, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η δασοκομία και άλλες χρήσεις γης συμβάλλουν περίπου στο ένα τέταρτο των εκπομπών του θερμοκηπίου.
Η βιομηχανία κρέατος έχει επίσης υποστεί επιθέσεις μετά από μελέτες που συνδέουν την κατανάλωση υπερβολικά κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με ασθένειες που κυμαίνονται από καρδιακές παθήσεις έως καρκίνο. Η Fitch Solutions συνδέει αυτές τις ανησυχίες με τα ζητήματα υγείας που προκάλεσαν τον φόρο για τη ζάχαρη, λέγοντας: «Ένας φόρος κρέατος θα μπορούσε να έχει ρόλο μιας πολιτικής παρόμοιας με αυτή του φόρου για τη ζάχαρη, βασισμένη στην αρχή ότι το κρέας αποτελεί συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά η υπερκατανάλωσή του μπορεί να είναι ένα γενικότερο ζήτημα δημόσιας υγείας ».