Φρένο στα σενάρια για διπλές Εκλογές επιχειρεί να βάλει η Κυβέρνηση. Στελέχη της Κυβέρνησης υπενθυμίζουν ότι το νέο εκλογικό σύστημα αποτέλεσε μία από τις κεντρικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν τις Εκλογές της 7ης Ιουλίου.
“Η άμεση ψήφιση νέου εκλογικού νόμου, όχι μόνο δεν υποκρύπτει σκοπιμότητες, αλλά είναι ζήτημα αρχής, συνέπειας και πολιτικού πολιτισμού. Δεν σχετίζεται, λοιπόν, με πρόωρες Εκλογές. Οι Εκλογές, όπως ήδη έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας”, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.
Στον απόηχο των συναντήσεων που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους πολιτικούς αρχηγούς, η Κυβέρνηση έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το νέο εκλογικό νόμο.
Νωρίτερα, είχε προηγηθεί το “όχι” του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στις προτάσεις για το εκλογικό σύστημα που παρουσίασε στα μεταξύ τους συναντήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να δείχνουν ότι ο εκλογικός νόμος θα πάρει “πράσινο” φως μόνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Στελέχη της Κυβέρνησης σημειώνουν ότι ο νέος εκλογικός νόμος εξασφαλίζει την αναλογικότητα αλλά και την κυβερνησιμότητα, αναφέρει το capital.gr. Ακόμα, επαναφέρει το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, το οποίο, όμως, δεν θα δίνεται αδιακρίτως και ασχέτως ποσοστού.
Ξεκινά από το επίπεδο του 25% (γιατί χαμηλότερα από αυτό το ποσοστό δεν υπάρχει λόγος να δίνεται μπόνους) και κλιμακώνεται, ανάλογα με το ποσοστό που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα.
Συγκεκριμένα:
-Για ποσοστό 25% θα δίνεται μπόνους 20 εδρών.
-Από εκεί και πάνω (μέχρι το ποσοστό του 40%) θα δίνεται μπόνους μία έδρα για κάθε 0,5%.
-Στο 40% το πρώτο κόμμα θα λαμβάνει μπόνους 50 έδρες.
“Θέλουμε να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στην αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα, έτσι ώστε ένα κόμμα με το ποσοστό που λάβαμε εμείς στις εκλογές της 7ης Ιουλίου να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πιστεύουμε, μάλιστα, ότι εκεί συγκλίνει η κοινωνική πλειοψηφία, καθώς όλοι οι Έλληνες έχουν δει, το τελευταίο εξάμηνο, πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει μια αυτοδύναμη, ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, όπως η σημερινή”, σχολιάζουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, βάζοντας στο στόχαστρό τους τη στάση Αλέξη Τσίπρα και Κουμουνδούρου“.
“Θα ανέμενε κανείς από το ΣΥΡΙΖΑ, που ισχυρίζεται ότι είναι κόμμα εξουσίας, να αναθεωρήσει τα περί απλής αναλογικής. Δε φαίνεται, όμως, να πιστεύει πως θα είναι ποτέ πρώτο κόμμα. Διότι, εάν πίστευε ότι θα είναι νικητής, ακόμα κι αν αγνοούσε τον κίνδυνο ακυβερνησίας που επιφυλάσσει ο νόμος που ψήφισε, θα είχε κάθε λόγο να δεχθεί την πρότασή μας.
Από εκεί και πέρα είναι φανερό ότι αν ο εκλογικός νόμος δεν συγκεντρώσει 200 ψήφους, όπως ορίζει το Σύνταγμα ώστε να ισχύσει άμεσα, τότε οι επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το 2023, πολύ πιθανόν να είναι διπλές”, αναφέρουν ακόμα τα “γαλάζια” στελέχη.