«Κόφτη» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις θέλει να βάλει η κυβέρνηση, την ώρα που «πυκνώνουν» οι φωνές περί δραματικής αύξησης ενοικίων σε πολλές περιοχές, αλλά και μείωσης των διαθέσιμων διαμερισμάτων προς ενοικίαση, λόγω του «φαινομένου Airbnb».
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θέλει να μπει όριο στις διανυκτερεύσεις ανά έτος, αλλά και στον αριθμό των ακινήτων που μπορεί να διαθέτει μέσω πλατφόρμας ενοικίασης τύπου Airbnb ο κάθε φορολογούμενος, αναφέρει το newmoney.
Οι περιορισμοί
H διάταξη, όπως έχει αυτή τη στιγμή, προβλέπει πως:
1. Θα απαγορεύεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά αριθμό φορολογικού μητρώου δικαιούχου εισοδήματος
2. Κανένα ακίνητο δε θα επιτρέπεται να μισθώνεται για πάνω από 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος (δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου). Ειδικότερα για τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, το αντίστοιχο όριο θα είναι οι 60 ημέρες.
3. Για να μπορέσει κάποιος ενοικιαστής να μισθώσει το ακίνητο για περισσότερες από 90 (ή 60, αντίστοιχα) ημέρες θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι το συνολικό εισόδημά του από την ενοικίαση ακινήτων μέσω Airbnb ή παρόμοιας πλατφόρμας, δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ ανά έτος.
Ήδη, τα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού, επεξεργάζονται την απόφαση, η οποία φαίνεται πως βρίσκεται από το 2016 στα συρτάρια και «περιμένει» (μαζί με τις όποιες βελτιώσεις ή προσθήκες κριθούν απαραίτητες) να τεθεί σε ισχύ.
Αξίζει να σημειωθεί πως, οι περιορισμοί είναι πιθανόν να ισχύσουν μόνο για συγκεκριμένες περιοχές, όπου θα κριθεί πως πρέπει να προστατευτεί η πρώτη κατοικία, και όχι για ολόκληρη την Ελλάδα.
Εξάλλου, η επιτροπή των υπουργείων θα κληθεί να διερευνήσει και το ενδεχόμενο περιορισμών στις επαγγελματικές εκμεταλλεύσεις του θεσμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πλέον πάνω από τις μισές.
Στο εξωτερικό οι σχετικές παρεμβάσεις διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα και αφορούν την υποχρέωση εγγραφής σε μητρώο, το χρονικό όριο μίσθωσης, τις προδιαγραφές ακινήτου, τη φορολόγηση και τις λοιπές υποχρεώσεις που φέρουν ο ιδιοκτήτης και οι μισθωτές. Ετσι, με βάση και τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Grant Thornton, στη Γερμανία το όριο των διανυκτερεύσεων μπορεί να είναι απεριόριστο για κύρια κατοικία και έως 90 ημέρες για δευτερεύουσα, με τη φορολόγηση να περιλαμβάνει φόρο διαμονής και φόρο εισοδήματος, ενώ στο Παρίσι, με το ίδιο φορολογικό πλαίσιο, το όριο περιορίζεται στις έως 90 διανυκτερεύσεις για κύρια κατοικία και έως 120 για δευτερεύουσα.
«Ο Δήμος Αμστερνταμ ψήφισε κανονισμούς που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2019 και επηρεάζουν τους οικοδεσπότες. Η ενοικίαση ολόκληρων σπιτιών, για τα οποία ισχύουν οι κανονισμοί, μπορεί να γίνει για μόνο έως 30 διανυκτερεύσεις τον χρόνο», ενημερώνει τους τουρίστες η ίδια η Airbnb, ενώ στο Λονδίνο, σε εφαρμογή του σχετικού πλαισίου, η ίδια η πλατφόρμα περιορίζει αυτόματα το όριο στις 90 διανυκτερεύσεις κατ’ έτος, εκτός και αν ο ιδιοκτήτης έχει εξασφαλίσει άδεια για πιο συχνά. Παράλληλα, εκτός του φόρου εισοδήματος, προβλέπονται και δημοτικά τέλη ως ανταποδοτικό μέτρο για τους κατοίκους της βρετανικής πρωτεύουσας.
Η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα στο τέλος του 2018
– Η αγορά των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων την περίοδο 2016-2017 αυξήθηκε από 1,4 δισ. σε 1,9 δισ. ευρώ το 2018.
– Πάνω από τις προβλέψεις είναι τα εκτιμώμενα φορολογικά έσοδα, στα 180 εκατ. ευρώ το 2018 από 67 εκατ. το 2017.
– Τα Χανιά είναι η πόλη στην Ελλάδα με το υψηλότερο ποσοστό διαθέσιμων σπιτιών (95%) για βραχυπρόθεσμη μίσθωση.
– Μόλις 6% του συνολικού διαθέσιμου στοκ σπιτιών προς ενοικίαση διατίθεται για μακροχρόνια μίσθωση στη Ρόδο και την Κέρκυρα.
– Στο Ζάππειο σημειώνεται το υψηλότερο ποσοστό διαθέσιμων σπιτιών -92%- για βραχυπρόθεσμη μίσθωση στο κέντρο της Αθήνας.
– Στις περιοχές Κουκάκι – Μακρυγιάννη 17% του συνολικού αποθέματος (147 σπίτια) διατίθεται για μακροχρόνια ενοικίαση
– Στον Κεραμεικό 255 σπίτια προσφέρονται για βραχυπρόθεσμη και 40 σπίτια για μακροχρόνια μίσθωση.