«Φρένο» στην παραγραφή της φοροδιαφυγής

Να «μπλοκάρει» την παραγραφή περίπου 22.000 υποθέσεων φοροδιαφυγής επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για υποθέσειςφοροδιαφυγής οι οποίες βρίσκονται στα συρτάρια του ΣΔΟΕ και εφόσον δεν υπάρξει κάποια νομοθετική ρύθμιση θα παραγραφούν στο τέλος του έτους στερώντας πολύτιμα έσοδα από τα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών οι υποθέσεις φοροδιαφυγής αφορούν κατά κύριο λόγο ελέγχους πόθεν έσχες και αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας καθώς και υποθέσεις πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων που βρίσκονται στα συρτάρια του ΣΔΟΕ.

Μάλιστα για τις περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου αλλά ο έλεγχος δεν έχει ξεκινήσει για μια σειρά από λόγους όπως είναι οι καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από τις διαδοχικές αλλαγές στο ρόλο του Σώματος κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Για το θέμα έχει υπάρξει συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης που θα φέρουν και τη σχετική διάταξη στη Βουλή. Πριν όμως από αυτό θα πρέπει να γίνει κάτι πολύ σημαντικό.

Να υπάρξει έγκριση για την παράταση της παραγραφής από τους θεσμούς. Μάλιστα, η σχετική έγκριση δεν είναι δεδομένο ότι θα δοθεί καθώς για λόγους αρχής οι θεσμοί είναι αρνητικοί σε ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις.

Για το θέμα ο σχεδιασμός προβλέπει ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια αξιολόγηση των υποθέσεων ανάλογα με την εισπραξιμότητα φόρων και προστίμων που μπορούν να αποφέρουν μετά τον έλεγχο αλλά και τη σοβαρότητα της υπόθεσης όσον αφορά στα φορολογικά αδικήματα που έχουν πραγματοποιηθεί.

Το θέμα των υποθέσεων που κινδυνεύουν με παραγραφή –η οποία έχει παραταθεί ήδη με προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις- αποτέλεσε ένα από τα θέματα που συζήτησαν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στις εφορίες (ΠΟΕ- ΔΟΥ) με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Γ. Πιτσιλή.

Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της νομικής θωράκισης των ελεγκτών έναντι των νομικών «επιθέσεων» που δέχονται από ελεγχόμενους, ενώ έγινε γνωστό ότι σύντομα πρόκειται να μεταφερθούν από το ΣΔΟΕ στην Υπηρεσία Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων –την υπηρεσία που ουσιαστικά έχει αντικαταστήσει το ΣΔΟΕ- περίπου 500 υπαλλήλων.

Πηγή: Capital.gr