Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να επιμένει στις δημόσιες τοποθετήσεις του πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, παρ’ όλα αυτά, από την αρχή της εβδομάδας και με βάση τα στοιχεία από τις νέες δημοσκοπήσεις, κρυφές ή φανερές, αλλά εξαιτίας της τραγελαφικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την πλειοψηφία κουρελού, πληροφορίες κάνουν λόγο για αλλαγή σκηνικού στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου.
Ένας επιπλέον παράγοντας που βαρύνει στην επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να μην πάει μέχρι τον Οκτώβριο είναι η κόντρα με τον Πάνο Καμμένο, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί επί μήνες χωρίς να επιφέρει εκλογική ζημιά.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας που κάνει λόγο για εκλογές την εν λόγω ημερομηνία γιατί όπως εκτιμούν οι ΣΥΡΙΖΑίοι είναι πιο καθαρό και ισχυρό το εκλογικό δίλημμα τον Μάιο απ’ όσο τον Οκτώβριο.
Την ίδια Κυριακή, όμως, έχει κατονομάσει τουλάχιστον δύο φορές τις τελευταίες επτά ημέρες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρώτη την περασμένη Πέμπτη στη συνεδρίαση των γραμματέων της ΝΔ όπου προέβλεψε τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές, και η δεύτερη, χθες, Τετάρτη, σε κομματική εκδήλωση στους Αγίους Αναργύρους τονίζοντας πως το ρολόι χτυπά αντίστροφα.
Αξιόπιστες πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν μία αρκετά μεγάλη ομάδα στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, ανάμεσα τους ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Γιάννης Δραγασάκης, να έχει σχεδόν «επιβάλλει» τη άποψή της στους υπόλοιπους ότι οι κάλπες την άνοιξη αποτελούν το καλύτερο δυνατό σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ενα σενάριο που θα διασφαλίσει την επόμενη μέρα τόσο για τον κ.Τσίπρα όσο και για το κόμμα. Η συγκεκριμένη άποψη, τη δεδομένη χρονική συγκυρία, φαίνεται να κερδίζει έδαφος, αν και απέναντί της υπάρχει ακόμα η λογική της εξάντλησης της τετραετίας την οποία υπεραμύνεται μεταξύ άλλων και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαίος δεν ήταν ο «χρησμός» του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος δήλωσε πως οι βουλευτικές εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν πριν από τον Μάιο, αφήνοντας για πρώτη φορά ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο το στήσιμο της κάλπης τον τελευταίο μήνα της άνοιξης.
Κάλπες τον Μάιο περιλαμβάνει και το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται η αξιωματική αντιπολίτευση. Στην ΝΔ χωρίς βεβαίως να βάζουν «το χέρι τους στη φωτιά» εκτιμούν ότι η κυβέρνηση με την παρούσα ετερόκλητη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δε θα πάει πέραν της άνοιξης.
Την ίδια ώρα όμως θέτουν και ένα ακόμα ζήτημα, το οποίο έχει περάσει στα ψιλά παρά το γεγονός πως είναι απολύτως κρίσιμο.
Είναι γνωστό ότι υπάρχουν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν εγγραφεί ως ετεροδημότες και μπορούν να ψηφίζουν -στις εθνικές εκλογές- από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, τους υποψηφίους βουλευτές στην περιφέρεια στην οποία είναι εγγεγραμμένοι ως δημότες.
Όλοι αυτοί οι πολίτες, λοιπόν, θα εξαναγκασθούν επί της ουσίας να επιλέξουν αν θα ψηφίσουν στη μία ή στην άλλη κάλπη.
Αυτό θα συμβεί γιατί στις εθνικές εκλογές ψηφίζουν υποχρεωτικά και μόνο στα ειδικά εκλογικά κέντρα ετεροδημοτών στον τόπο κατοικίας τους, ενώ στις δημοτικές/περιφερειακές εκλογές ψηφίζουν υποχρεωτικά στο εκλογικό τμήμα του δήμου στον οποίο είναι δημότες, καθώς δεν υπάρχουν εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν μια σύμπτωση των δημοτικών εκλογών με τις εθνικές την ίδια ημέρα θα φέρει τους πολίτες ενώπιον του διλήμματος να ψηφίσουν στη μία ή στην άλλη κάλπη ή να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις εντός της ίδιας ημέρας προκειμένου να ασκήσουν τα δικαιώματά τους και στις δύο κάλπες.
Με βάση αυτό το σκεπτικό η ΝΔ ζητάει από την κυβέρνηση να αποκλείσει από την πιθανότητα οι δύο αυτές εκλογές να συμπέσουν την ίδια Κυριακή, αν τελικώς επιλέξει το Μαξίμου αποφασίσει να γίνουν οι εθνικές εκλογές το Μάιο.