Εις πείσμα της παραπληροφόρησης και του αντιευρωπαϊσμού, τα φιλελεύθερα και φιλοευρωπαϊκά κόμματα νίκησαν στις ολλανδικές εκλογές…
Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα στην Ολλανδία, με πρώτο το φιλελεύθερο κόμμα του σημερινού πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε –που στην νέα Βουλή θα έχει 31 έδρες, έναντι 19 της ακροδεξιάς του Γκέερτ Βίλντερς, επίσης 19 των Χριστιανοδημοκρατών και των φιλελεύθερων ευρωπαϊστών το κόμματος DGG, 16 των Πρασίνων, 14 των φιλοευρωπαίων Σοσιαλιστών και 9 των Εργατικών– συγκεντρώνουν μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 89 εδρών επί 159 εδρών.
Κατά συνέπεια, εκτιμάται από πολλούς παρατηρητές ότι η νέα ολλανδική κυβέρνηση θα είναι τετρακομματική και με ξεκάθαρο φιλελεύθερο, ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Υπό αυτή την έννοια, τα νέα είναι κακά για την Μαρίν Λε Πεν και το κόμμα της στην Γαλλία –το οποίο, αν κρίνουμε από συνέντευξη της υποψήφιας για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας στο γαλλικό τηλεοπτικό Κανάλι 24, αρχίζει να βάζει αρκετό νερό στο κρασί του.
Τις τελευταίες ώρες η Μαρίν Λε Πεν έχει πάψει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες φέρνουν πρώτον τον σοσιαλφιλελεύθερο ευρωπαϊστή Εμμανουέλ Μακρόν με ποσοστό 26,2% έναντι 26% της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου.
Σταθερό στο 20% παραμένει επίσης το ποσοστό του υποψηφίου της κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν, παρά τον λυσσώδη πόλεμο που τού γίνεται από την γαλλική δικαιοσύνη. Η τελευταία, εξάλλου, προσπαθεί να αμαυρώσει και την εικόνα του Εμμ. Μακρόν, ο οποίος κατηγορείται ότι σε διεθνή έκθεση υψηλής τεχνολογίας στο Λας Βέγκας προσέφερε γεύματα χωρίς να κάνει … διαγωνισμό.
Τέλος τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ολλανδία φέρνουν επιτακτικά στο προσκήνιο την ποιότητα της δημοσιογραφικής ενημέρωσης, αλλά και της εγκυρότητας δημοσκοπήσεων που γίνονται εφαλτήρια καταστροφολογίας και παραπληροφόρησης.
Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ακίνητη μπροστά στο μέλλον, το οποίο θα είναι ολισθηρό και ανταγωνιστικό.