Βελτιωτικές αλλαγές επιχειρεί να κάνει τώρα η κυβέρνηση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, καθώς τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής δεν ήταν τα αναμενόμενα.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει έως τον Φεβρουάριο να έχει κάνει σημαντικά βήματα στην αξιολόγηση, η Έκθεση Συμμόρφωσης πιέζει και απαιτεί τα όποια εμπόδια να αντιμετωπιστούν μέσω και των αναγκαίων νομοθετικών τροποποιήσεων.
Άλλωστε και στο τεχνικό μνημόνιο σημειώνεται ότι μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να έχουν ξεπεραστεί τα εμπόδια.
Μάλιστα, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο επισημαίνεται η ανάγκη για μείωση του διοικητικού φόρτου στη συμπλήρωση των αιτήσεων και στην επίτευξη συμφωνίας.
Για να επιτευχθεί αυτό, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να μειωθεί η υποχρέωση υποβολής των εγγράφων από τη στιγμή που αυτά είναι ηλεκτρονικά, αλλά και να δοθούν λύσεις για την αντιμετώπιση παραλείψεων, ανακολουθιών, σφαλμάτων και ανακριβειών στις αιτήσεις.
Παράλληλα, οι θεσμοί καλούν την ελληνική πλευρά να εξουσιοδοτήσει τον αρμόδιο υπουργό, όπως αυτός προβεί στην έκδοση υπουργικής απόφασης για την επίλυση όλων των θεμάτων που αφορούν την αμοιβή των συντονιστών.
Απώτερος στόχος η αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό απαιτεί, σύμφωνα με τους θεσμούς, την αποτελεσματική εφαρμογή των ενισχυμένων πλαισίων για την υποστήριξη της επίλυσης του NPL (αγορά για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εξωδικαστικός μηχανισμός, ηλεκτρονικές δημοπρασίες).
Σημειώνεται ότι και στην πρώτη έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπογραμμίζεται ότι παρόλο που ο μηχανισμός είναι σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2017, μόνο ένας μικρός αριθμός των περιπτώσεων έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς μέχρι στιγμής.
Η τρέχουσα αξιολόγηση εξετάζει πιθανές «βελτιώσεις», προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικός.