Ακόμα ένα ηχηρό «ράπισμα», ένα μήνα μετά την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών, δέχθηκε από τη νέα δημοσκόπηση της MARC ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, απόδειξη ότι όσες προσπάθειες και να κάνει το κυβερνών κόμμα η αντοστροφή του αρνητικού κλίματος και της οργής που υπάρχει στον κόσμο δεν αλλάζει με τίποτα.
Επιδόματα μοιράζουν, κάνουν γενναίες ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια μη υπολογίζοντας τις σοβαρές επιπτώσεις, τη συμφωνία των Πρεσπών πέρασαν ακόμα και το Αλβανικό θα ανοίξουν σε λίγο…
Στη δημοσκόπηση της MARC η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 31,2% με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει μόλις το 18,1% της προτίμησης των ερωτηθέντων. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,8%, το ΚΙΝΑΛ με 5,6% και το ΚΚΕ με 4,7%.
Εν συνεχεία έπονται τα κόμματα–βάσει της δημοσκόπησης- δεν εισέρχονται στη Βουλή και τα οποία είναι: η Ένωση Κεντρώων με 2,5%, η Ελληνική Λύση με 2% και το Ποτάμι με 1,7%. Ακολουθεί η Λαϊκή Ενότητα με 1,7%, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν 1,1%.
«Άλλο κόμμα» επιλέγει το 2%, με το ποσοστό των λευκών/άκυρων να είναι στο 2,9%, «δεν θα ψηφίσω» υποστηρίζει το 4,4%, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό, 15,3%, δηλώνει «αναποφάσιστο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μήνα πριν, σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τα αποτελέσματα ήταν: Η Νέα Δημοκρατία είχε 32%, ποσοστό που όπως σημειώνεται, της έδινε αυτοδυναμία με 158 έδρες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 23,1%, κρατώντας μεγάλο μέρος των δυνάμεών του. Δηλαδή η διαφορά ήταν κάτω και από τις 9 μονάδες, συγκεκριμένα στις 8,9 μονάδες. Η διαφορά αυξήθηκε σε ένα μήνα πάνω από τέσσερις μονάδες κι όχι γιατί «απογειώθηκε» η ΝΔ. Το αντίθετο χάνει περίπου μία μονάδα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε χάνοντας πέντε μονάδες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει όλο αυτό το κλίμα που δημιουργήθηκε καθώς η δημοσκόπηση αντικατοπτρίζεται η οργή του κόσμου για την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».
Δε φαίνεται να συμφωνούν επίσης οι πολίτες με τις αποστασίες και την συγκέντρωση πολιτικών «ρεταλιών» προκειμένου να φτιαχτεί η οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που χρειαζόταν για να περάσει η συμφωνία.
Αυξημένα, σε σχέση με πριν από ένα μήνα, είναι τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ αλλά και της Χρυσής Αυγής. Τον περασμένο Ιανουάριο η εικόνα των άλλων κομμάτων είχε ως εξής:
Στην τρίτη θέση είναι το Κίνημα Αλλαγής με 6,4% και η Χρυσή Αυγή με επίσης 6,4%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,9%, η Ένωση Κεντρώων με 2,3%, η Ελληνική Λύση με 2,2%, το ΠΟΤΑΜΙ με 1,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,4%, η ΛΑΕ με 1,2% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%.
Τον Μάρτιο οι τελικές αποφάσεις για τις εκλογές
Οι δημοσκοπήσεις είναι κόλαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν βελτιώνονται ούτε κατ’ ελάχιστον. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις αποφάσεις του για το χρόνο των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας θα τις πάρει μέσα στον Μάρτιο οπότε και θα περιμένει τις μετρήσεις που κάνουν φιλικές προς αυτόν εταιρείες αλλά και ο υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Στο Μαξίμου συγκρούονται δύο τάσεις. Η πρώτη που αποτελείται από κορυφαία στελέχη, εισηγείται στον πρωθυπουργό εκλογές τον Μάιο, μαζί με τις δημοτικές ή τις αυτοδιοικητικές.
Η πρώτη βερσιόν λέει να γίνουν στις 19 Μάιου με τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών ώστε να κινητοποιηθεί περισσότερος απογοητευμένος κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ.
Είθισται στις δημοτικές εκλογές όλοι οι πολίτες να έχουν κάποιον συγγενή ή γνωστό που θέλουν να ψηφίσουν, επομένως η αποχή θα είναι μικρότερη από άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Η πρόταση προς τον Τσίπρα είναι να μπει τότε άλλη μία κάλπη ώστε οι Συριζαίοι που αυτή τη στιγμή δείχνουν αδιάφοροι, απογοητευμένοι ή αναποφάσιστοι να σηκωθούν από τον καναπέ και να πάνε να ψηφίσουν.
Η δεύτερη βερσιόν είναι οι εθνικές κάλπες να στηθούν μαζί με τις ευρωεκλογές, μία εβδομάδα μετά, στις 26 Μαίου, ώστε οι πολίτες να εκτονώσουν την οργή τους με τους ευρωβουλευτές και να αποφασίσουν διαφορετικά για την κυβέρνηση που θέλουν.
Φυσικά η δεύτερη εισήγηση, στην οποία κλίνουν οι πιο κοντινοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, και ίσως και ο ίδιος, είναι η εξάντληση της τετραετίας κι εκλογές μετά το καλοκαίρι.
Εκτιμούν ότι θα υπάρξει ο πολιτικός χρόνος που απαιτείται, αφενός να μειωθεί η πόλωση λόγω του Μακεδονικού, κι αφετέρου να μπορέσουν οι υπουργοί να κάνουν τα τελευταία… μαγικά τους.
Όπως π.χ. χιλιάδες προσλήψεις ή στη χειρότερη περίπτωση διαδικασίες για να επιλεγούν χιλιάδες νέοι δημόσιοι υπάλληλοι που θα είναι σε ομηρία και θα ψηφίζουν ανάλογα με το ποιοι τους προσφέρουν σίγουρη δουλειά στο Δημόσιο.