Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση Novartis, καθώς μετά τις καταθέσεις των εισαγγελέων Ιωάννη Αγγελή και Ελένης Ράϊκου για τον ρόλο του περιβόητου «Ρασπούτιν», στη δημοσιότητα έρχεται ένα αποκαλυπτικό έγγραφο, με καταγγελίες για την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.
Με έγγραφό από τις 15/12/2018 που αποκαλύπτει το Πρώτο Θέμα, το Μεικτό Κλιμάκιο Ελέγχου που συγκροτήθηκε από το Συντονιστικό Όργανο Επιθεώρησης και Ελέγχου, το οποίο με τη σειρά του εποπτευόταν από την πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, καταγγέλλει την Εισαγγελέα Τουλουπάκη για πιέσεις, προκειμένου να ερευνηθούν με διαδικασίες fast track 27.000 ηλεκτρονικά αρχεία, ώστε να ασκηθούν διώξεις σε βάρος συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, έως τις 20 Δεκεμβρίου του 2018.
Οι επιθεωρητές αναφέρουν ότι ουσιστικά απειλούνται με κυρώσεις αν δεν ολοκληρώσουν στον εξωπραγματικό αυτό χρόνο τον έλεγχο.
«Φρονούμε ότι η εκτόξευση συγκεκαλυμμένων ή ευθέως εκπεφρασμένων απειλών στο πρόσωπο της ειδικής επιθεωρήτριας και η εν γένει άσκηση πιέσεων στους επιθεωρητές- μέλη του Μικτού Κλιμακίου Ελέγχου για την άμεση υποβολή πορίσματος εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους λάθους…» τονίζουν οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης.
Η καταγγελία αφορά την ίδια περίοδο κατά την οποία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Αγγελή, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς φέρεται να είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην άρον άρον άσκηση διώξεων κατά τριών πολιτικών προσώπων, παρά το γεγονός, όπως λέει, πως τα στοιχεία ήταν ανύπαρκτα.
Στο μεταξύ, κάθε ημέρα όλο και περισσότερο ανοίγει η βεντάλια της σκευωρίας της Novartis, ενώ την ίδια στιγμή στενεύει ο κλοιός του κεντρικού πρωταγωνιστικού προσώπου, που δεν είναι άλλος από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Μάλιστα, όσο κλείνει ο κλοιός, τόσο εκείνος κάνει λόγο για πολιτική στοχοποίησή του και προσπάθεια εξόντωσης του.
Την ίδια στιγμή που οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης, οι οποίοι διενεργούν ποινική προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση της επίμαχης Novartis, προγραμματίζουν τις επόμενες κινήσεις και συντάσσουν τις κλήσεις των επόμενων μαρτύρων, η Βουλή παραπέμψε ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για τέσσερα αδικήματα.
Όμως, ήδη εισαγγελικοί λειτουργοί που όπως υποστηρίζουν -και δημοσίευσε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, έχουν δεχθεί τηλεφωνήματα από την Λ. Μεσογείων, ανασύρουν από τα συρτάρια των γραφείων τους τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν φυλάξει για την κατάλληλη στιγμή.
Ειδικότερα, την Πέμπτη ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης παραπέμφθηκε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.
Το κείμενο που υπογράφεται από 30 βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης και στηρίζεται κυρίως στις καταθέσεις του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή και της πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου που περιγράφουν τον παραθεσμικό μηχανισμό του Ρασπούτιν.
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος πρέπει να ελεγχθεί για την τέλεση των εξής αδικημάτων:
1) Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με άρθρο 239 ΠΚ): («υπάλληλος στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη ή η ανάκριση αξιόποινων πράξεων α) αν μεταχειρίστηκε παρανόμως εκβιαστικά μέσα για να πετύχει οποιαδήποτε εγγραφή ή προφορική κατάθεση κατηγορούμενου, μάρτυρα ή πραγματογνώμονα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα κατά το άρθρο 137Α και β) αν εν γνώσει του, εξέθεσε σε δίωξη ή τιμωρία κάποιον αθώο ή παρέλειψε να διώξει κάποιον υπαίτιο, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή αν πρόκειται για κακούργημα και με φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών και χρηματική ποινή, αν πρόκειται για πλημμέλημα»).
2) Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος (άρθρο 186 παρ 1 και 2 ΠΚ :
«1. όποιος δίνει ή υπόσχεται αμοιβή σε άλλον για να τελέσει ορισμένο κακούργημα καθώς και όποιος αποδέχεται αυτή την προσφορά και αναλαμβάνει την τέλεση του. Τιμωρείται με φυλάκιση έως 3 έτη ή χρηματική ποινή, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.
2. όποιος δίνει ή υπόσχεται αμοιβή σε άλλον για να τελέσει ορισμένο πλημμέλημα το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών, καθώς και όποιος αποδέχεται αυτή την προσφορά και αναλαμβάνει την τέλεσή του τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη».
3) Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος.
4) Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.
Στα αδικήματα αυτά μπορεί να προστεθούν και άλλα εφόσον αναδειχθούν μέσα από την έρευνα της προανακριτικής επιτροπής, η οποία έχει τις ίδιες αρμοδιότητες με αυτές των εισαγγελικών λειτουργών.
Λίγες ώρες αργότερα, φωτιές στο πολιτικό σκηνικό άναψε και η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποδεικνύοντας ως υπαίτιους της υπόθεσης της σκευωρία Novartis, εκτός από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Μιλώντας, στο ραδιόφωνο του Alpha την Παρασκευή, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επεσήμανε ότι υπάρχουν σοβαρά στοιχεία για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και πρόσθεσε: «Όταν προέρχονται από τον Παπαγγελόπουλο, ένα πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Τσίπρα και ήταν ουσιαστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης επί θητείας Τσίπρα, τη στιγμή που απήλθαν και παρήλθαν ο Παρασκευόπουλος, ο Κοντονής και ο Καλογήρου κι εκείνος έμεινε σταθερός, απορώ».
Είναι γνωστό ότι ο Παπαγγελόπουλος είναι πρόσωπο της απόλυτου εμπιστοσύνης, εγγύτατα προσκείμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι γνωστό ότι τοποθετήθηκε επικεφαλής της ΕΥΠ επί Παυλόπουλου, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών και είναι γνωστός ο ρόλος του Παπαγγελόπουλου στο προηγούμενο διάστημα όταν ήταν εισαγγελέας.
Είναι γνωστό ότι έθαψε την υπόθεση των υποκλοπών και την υπόθεση Τσαλικίδη.
Έθαψε ως εισαγγελικός λειτουργός το μεγαλύτερο σκάνδαλο υποκλοπών και κατασκοπείας της χώρας, μαζί με τη δολοφονία Τσαλικιδή, που όπως δείχνουν τα πράγματα ανακάλυψε τις υποκλοπές και το πλήρωσε με τη ζωή του.
Μιλάμε για ένα πρόσωπο που έχει διαδραματίσει συγκεκριμένο ρόλο», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου και συμπλήρωσε:
«Επί εποχής του στην ΕΥΠ υπάρχουν περίεργες κινήσεις στη λίστα Λαγκάρντ, κάτι που είχα επισημάνει όταν ήμουν στην επιτροπή. Επίσης είχα αναφέρει τις αντιρρήσεις μου στον Τσίπρα για τον Παπαγγελόπουλο και στις απαντήσεις του δεν τον είχε υπερασπιστεί.
Από την άλλη, είναι ξεκάθαρο ότι έκανε τη βρώμικη δουλειά και είναι ξεκάθαρο ότι δεν δρούσε μόνος του. Για μένα, δρούσε σε πλήρη συνεννόηση και με εντολές και του Τσίπρα και του Παυλόπουλο και απορώ γιατί η ΝΔ εξαιρεί τον Τσίπρα, αλλά και άλλα κυβερνητικά πρόσωπα.
Δεν δέχομαι ότι οι πρώτοι υπουργοί είχαν άγνοια. Πρέπει να ερευνηθεί και ο ρόλος του Παυλόπουλου. Δεν μπορεί να έχουμε έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας ο οποίος παρεμβαίνει σε δικαστικές υποθέσεις και να έχει αντ’ αυτού τον Παπαγγελόπουλο σε αυτή τη θέση».