Υπογράφεται σήμερα η συμφωνία για τον Μαρινόπουλο

Το δεύτερο κρίσιμο βήμα στο μαραθώνιο «διάσωσης» της Μαρινόπουλος από τις τράπεζες και την αλυσίδα Σκλαβενίτη κάνουν σήμερα οι τρεις εμπλεκόμενες πλευρές.

Δύο μήνες μετά την προσφυγή της εταιρείας στο άρθρο 99, προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση και χρεοκοπία, το σχέδιο εξυγίανσης έχει πλέον οριστικοποιηθεί στις λεπτομέρειές του και μέσα στην ημέρα αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές τόσο για τη συμφωνία χρηματοδότησης μεταξύ της Σκλαβενίτης και των τεσσάρων πιστωτριών τραπεζών, όσο και για τη μεταβίβαση της Μαρινόπουλος στο νέο ιδιοκτήτη της.

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας θα ανοίξει πλέον το δρόμο ώστε οι εμπλεκόμενες πλευρές να υποβάλουν τις επόμενες ημέρες στο δικαστήριο το σχέδιο εξυγίανσης ώστε η υπόθεση να εκδικαστεί στο πλαίσιο του άρθρου 106 θ του πτωχευτικού κώδικα (μεταβίβαση της επιχείρησης), με την προσδοκία ότι έως τότε θα έχει συγκεντρωθεί και η σύμφωνη γνώμη σημαντικού αριθμού προμηθευτών για να συμπληρωθεί το απαιτούμενο ποσοστό του 60% των πιστωτών που πρέπει να συναινέσουν για την επικύρωση του σχεδίου. Στόχος των εμπλεκόμενων πλευρών είναι η εκδίκαση να γίνει εντός του Σεπτεμβρίου.

Το σημερινό βήμα ενισχύει τις πιθανότητες επιτυχίας του δύσκολου εγχειρήματος τουλάχιστον ως προς το σκέλος της αποφυγής χρεοκοπίας της Μαρινόπουλος. Ο επόμενος μήνας, πάντως, θα είναι καθοριστικός για την αποτελεσματικότητα των επαφών που θα γίνουν με μεγάλους και μικρότερους προμηθευτές.

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν και δεν έχουν διαψευστεί, οι προμηθευτές με οφειλές άνω των 100.000 ευρώ είναι η κατηγορία των πιστωτών που θα υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές, καθώς το σχέδιο προβλέπει ότι τα χρέη τους θα κουρευτούν τουλάχιστον κατά 40-50%. Το κούρεμα προς τους προμηθευτές έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα υποστούν κάποιοι από τους πιο αδύναμους προμηθευτές, αλλά και έντονες αντιδράσεις από τον ανταγωνισμό που μιλούν για αθέμιτες πρακτικές.

Αν και οι αντιδράσεις δεν έχουν λάβει νομική μορφή μέχρι σήμερα, δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί μετά την οριστικοποίηση και γνωστοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν αναλογικά με την υφιστάμενη έκθεσή τους, με 360 εκατ. ευρώ νέων δανείων την εταιρεία που θα συστήσει η Σκλαβενίτης για να αγοράσει την Μαρινόπουλος. Τα κεφάλαια αυτά θα διατεθούν για την αποπληρωμή των προμηθευτών. Στο πλαίσιο του σχεδίου οι τράπεζες θα διατηρήσουν option για την απόκτηση του 25% του νέου σχήματος.

Η ίδια η Σκλαβενίτης δεσμεύεται επίσης να βάλει επιπλέον 125 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος θα διατεθεί «άμεσα» ώστε να τακτοποιηθούν οφειλές, να κλείσουν νέες συμφωνίες και ξεκινήσει πάλι η τροφοδοσία των καταστημάτων, τα οποία με την έγκριση της συμφωνίας πρόκειται σταδιακά να μετονομαστούν σε Σκλαβενίτης.