Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας προχωρά η Citigroup προβλέποντας παράλληλα ότι ο στόχος 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν θα επιτευχθεί τα επόμενα τρία χρόνια καθώς και ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές υποχωρήσεις απ’ τους δανειστές στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση της για τις παγκόσμιες προοπτικές η Citigroup, η οποία επινόησε τον διάσημο πλέον όρο “Grexit” το Φεβρουάριο του 2012 εκτιμώντας ότι η χώρα μας θα εξέλθει τελικά απ’ την Ευρωζώνη, προβλέπει πως το ΑΕΠ το 2017 αυξήθηκε 1,2%, από 1,3% που εκτιμούσε πριν. Παράλληλα σημειώνει πως και το 2018 ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 1,5%, καθώς τόσο η εγχώρια ρευστότητα όσο και τα δημοσιονομικά μέτρα παραμένουν “σφιχτά” και τα capital controls εξακολουθούν να “πνίγουν” την οικονομία, αναφέρει το newmoney.
Η επενδυτική τράπεζα είναι αρκετά συγκρατημένη και για τα επόμενα χρόνια θεωρώντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 1,5% το 2019, 1,6% το 2020, 1,5% το 2021, και 1,6% το 2022.
Σε ο,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμά πως φέτος θα βρεθεί στο 3,1%, γεγονός που υποδηλώνει πως αφενός η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα ενεργοποιηθεί ένα χρόνο νωρίτερα και θα τεθεί ισχύ μαζί με τις μειώσεις των συντάξεων το 2019, όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, αφετέρου τα περίφημα «αντίμετρα» θα παραμείνουν ανενεργά.
Για εκείνη τη χρονιά, το 2019, οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας εκτιμούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα περιοριστεί στο 2,8%.