Τσακαλώτος: Ο Μοσκοβισί ήταν large με όλους, όχι μόνο με τη δική μας κυβέρνηση

Καλή χαρακτηρίζει την συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΝΑ Channel της Καβάλας πριν αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα έχει ως την Τετάρτη επαφές με επενδυτές για να μεταβεί στη συνέχεια στο Eurogroup, αναφέρει το newmoney.

Στην συνέντεξη που διανεμήθηκε σήμερα από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών ο κύριος Τσακαλώτος αναφέρει: «Θεωρώ ότι είναι μία καλή λύση. Κάνουν πολλά πράγματα οι Fyromίτες και οι Fyromίτισσες. Δηλαδή πρέπει να αλλάξουν το Σύνταγμά τους. Πρέπει να βγάλουν από το Σύνταγμα τους τα αλυτρωτικά κομμάτια τα οποία έχουν. Συγχρόνως λένε πια -που δεν το έλεγαν- ότι “εμείς μπορεί να έχουμε μία γλώσσα μακεδονική αλλά είναι σλαβική”, είναι στην οικογένεια των Σλάβων που ήρθε το 7ο και 8ο αιώνα που δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία Ελλάδα».

Σχολιάζοντας τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου, ο κ. Τσακαλώτος κάνει λόγο για καθαρό διάδρομο προς την έξοδο της χώρας στις αγορές. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ήταν μια καλή συμφωνία, ωστόσο παραδέχεται πως θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερη, καθώς όπως αναφέρει «σε έναν συμβιβασμό δεν παίρνεις όλα όσα θα ήθελες».  Ερωτηθείς για το πότε θα βγούμε στις αγορές, απαντά ότι  δεν είναι πολιτική απόφαση, αλλά τεχνοκρατική, και η έξοδος θα εξαρτηθεί από το πότε θα είναι οι κατάλληλες συνθήκες στις αγορές. Τώρα κοιτάμε πώς αυτή θα κάνουμε βιώσιμη την ανάπτυξη που έχουμε, πώς δεν θα γυρίσουμε στο 2008.

Μιλώντας για την επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα αναφέρει ότι «ήταν αυτό που λέμε και στην αργκό large και ήταν large με όλους, όχι μόνο με την δική μας κυβέρνηση» και εξαπολύει επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για τις προστριβές που είχε με τον Επίτροπο.

«Θα έχουμε υπερπλεόνασμα φέτος και θα δούμε πώς θα ξοδευτεί» αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών παραπέμποντας για το φθινόπωρο όταν θα λυθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη:

Ερ. Έχουν ακουστεί και γραφτεί πάρα πολλά κ. Υπουργέ κυρίως μετά την συμφωνία 21ης Ιουνίου του Eurogroup. Τι πετύχαμε, τι χάσαμε – η οικονομία της χώρας- και αν εσείς ως υπουργός Oικονομικών αυτής της χώρας είσαστε ικανοποιημένος από αυτήν την συμφωνία με τους εταίρους μας;

Υπουργός: Είχα βάλει και στο εαυτό μου δύο τεστ πριν από το Eurogroup, για να μην λέω άλλα πριν και άλλα μετά. Το ένα είναι, τι θα λένε οι οικονομικές εφημερίδες, ποια θα είναι η δική τους κρίση, γιατί οι οικονομικές εφημερίδες παγκοσμίως -WSJ, FT, Handelsblatt- διαμορφώνουν και μία εικόνα και αυτή η εικόνα επηρεάζει τους επενδυτές και άρα τη δυνατότητα μας να βγούμε στις αγορές. Και το δεύτερο τεστ είναι αν εγώ κρίνω, ως οικονομολόγος, και η οικονομική μας ομάδα ότι έχουμε ένα καθαρό διάδρομο μπροστά μας και κάποια χρόνια να βελτιώσουμε την οικονομία ακόμα περισσότερο, να δημιουργήσουμε την ανάπτυξη ώστε να είναι σε βιώσιμη βάση. Ως προς το πρώτο, οι εφημερίδες το καλωσόρισαν – και οι FT-και αυτό ήταν πολύ διαφορετικό από προηγούμενες αναδιαρθρώσεις του χρέους, το 2012 με το PSI, και μετά με το buyback. Με αυτές τις λύσεις που δόθηκαν οι εφημερίδες κατά πλειοψηφία έγραψαν ότι «οι Ευρωπαίοι για άλλη μια φορά κλώτσησαν τον τενεκέ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους πιο κάτω». Δηλαδή δεν πήραν ουσιαστικές αποφάσεις. Αντιθέτως, φέτος είχαμε μία πολύ καλή αντίδραση μετά τις 21 Ιουνίου και άρα αυτό μας δίνει τον καθαρό διάδρομο. Αν είναι τώρα να αγοράσει κάποιος ένα ομόλογο για δέκα χρόνια μπορεί να το αγοράσει γιατί ξέρουμε ότι έχουμε αυτόν τον διάδρομο. Αυτός ο διάδρομος δεν είναι μόνο για τους ξένους επενδυτές, είναι και για τους Έλληνες επενδυτές και επομένως είναι στα χέρια της χώρας να το εκμεταλλευτεί. Δεν λέω ότι θα πάνε όλα καλά. Σου δίνονται ευκαιρίες και αυτές τις ευκαιρίες πρέπει να τις εκμεταλλευτείς με σοβαρότητα, με κοινωνική ευαισθησία ώστε να μπορεί να πάει μπροστά η χώρα.

Ερ. Μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου βλέπουμε και τους οίκους αξιολόγησης, πώς έχουν αντιδράσει και νομίζω ότι τη Δευτέρα θα βρίσκεστε στην Αμερική προκειμένου και εκεί να υπάρξουν θετικές ειδήσεις για την οικονομία

Υπουργός: Βεβαίως, γιατί οι αγορές θέλουν εκπαίδευση. Δεν είναι ότι καταλαβαίνουν όλα τα πράγματα, ασχολούνται με πάρα πολλές χώρες, ουσιαστικά όλες τις χώρες του κόσμου. Άρα χρειάζεται να πάει ένας υπουργός Οικονομικών, χρειάζεται να πάει ο υπεύθυνος του ΟΔΔΗΧ που είναι ο υπεύθυνος που διαχειρίζεται το ελληνικό χρέος, που είναι ένας εξαιρετικός δημόσιος υπάλληλος που ξέρει πολύ καλά τα θέματα, θα έρθει μαζί μου και ο Γιώργος Χουλιαράκης, που έχει εμπεριστατωμένη γνώση ειδικά στα δημοσιονομικά και να αναλύσει το χρέος. Θα πάει μία ομάδα να εξηγήσει και στη Νέα Υόρκη και στην Βοστώνη ποιες είναι αυτές οι λεπτομέρειες πίσω από τη συμφωνία, που μας δίνει την αισιοδοξία να έχουμε αυτό τον καθαρό διάδρομο.

Ερ. Κάποιοι λένε ότι δεν κερδίσαμε κάτι από την συμφωνία της 21ης Ιουνίου, κάποιοι άλλοι λένε ότι κερδίσαμε πάρα πολλά, τα οποία ίσως και να μην τα γνωρίζουμε ακόμα. Τι είναι αυτά τα οποία έχει κερδίσει η Ελλάδα;

Υπουργός: Η Ελλάδα έχει κερδίσει αυτόν τον καθαρό διάδρομο. Και αυτοί που λένε ότι δεν κερδίσαμε τίποτα, έλεγαν μια εβδομάδα πριν – επειδή έλεγε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών ότι θέλω να δώσω 3- 5 χρόνια επέκταση των ομολόγων –που προφανώς το έλεγε για να φτάσει μέχρι τα 8, δεν λες ποτέ την τελική σου θέση στην αρχή ότι το ταβάνι τα 8 χρόνια. Ότι πήραμε τα 10 χρόνια, ότι έχουμε ένα μαξιλάρι 25 δισ., μπορεί και λίγο περισσότερο, άρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα για δύο χρόνια, αυτό δεν μπορείς να το πεις αποτυχία, ειδικά αν αρχίσουν -που ήδη έχουν αρχίσει- να πέφτουν τα επιτόκιά μας. Νομίζω ότι δείχνει για ποιο λόγο είναι μια καλή συμφωνία. Τώρα, αν με ρωτήσετε «μπορούσε να είναι καλύτερα;», πάντα θα μπορούσε να είναι καλύτερα. Σε έναν συμβιβασμό, σε μια συζήτηση δεν παίρνεις όλα όσα θα ήθελες. Όταν με ρώτησαν αμέσως μετά το Eurogroup, είπα ότι θα προτιμούσα να μου είχανε χαρίσει τα 300 δισ., το χρέος. Προφανώς θα μπορούσε να είναι καλύτερο, αλλά μέσα στα όρια που νομίζω ότι ήταν εφικτά, όλοι – όχι μόνο αγορές και πολιτικοί και τα κράτη μέλη και οι θεσμοί- το χαιρέτησαν και είναι λίγο στενάχωρο που τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν το δέχθηκαν αυτό και είπαν: «ναι αλλά εμείς θεωρούμε ότι τώρα είναι καιρός να δώσουμε έμφαση σε αυτό το σημείο και στο άλλο σημείο και συνεχίζουν να μιλάνε για 4ο μνημόνιο». Δηλαδή πολύ δυσάρεστο και κακό για την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου που έχουμε στη χώρα και αυτό πραγματικά με στενοχωρεί.

Ερώτηση: Κύριε υπουργέ έχουμε περίπου δύο μήνες μέχρι την έξοδο από το πρόγραμμα συνολικά. Δηλαδή έχουμε την έξοδο, σύμφωνα με τα λεγόμενα και τα δικά σας και της κυβέρνησης συνολικά, τέλος Αυγούστου. Ποιά είναι τα βήματα και οι κινήσεις που πρέπει να ακολουθηθούν από εδώ και στο εξής στο επόμενο δίμηνο;

Υπουργός: Δεν έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε. Τώρα κοιτάμε πιο μπροστά εμείς, δηλαδή μπορεί να βγούμε στις αγορές μέχρι εκεί μπορεί και όχι -εμείς έχουμε δώσει την πολιτική κατεύθυνση στον ΟΔΔΗΧ, τον Οργανισμό που διαχειρίζεται το χρέος, που έχει ειδικούς για αυτό το θέμα. Δεν είναι πολιτική απόφαση, από εδώ και πέρα είναι τεχνοκρατική, ότι θα βγούμε βεβαίως, αλλά θα το αποφασίσουν αυτοί πότε είναι οι κατάλληλες συνθήκες στις αγορές. Τώρα κοιτάμε πολύ πιο μακροπρόθεσμα. Κοιτάμε πώς αυτή την ανάπτυξη που έχουμε, που όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι πάμε καλύτερα στις εξαγωγές, στη μεταποίηση, πώς θα την κάνουμε βιώσιμη, πώς δεν θα γυρίσουμε στο 2008.’Εχουμε δώσει συγκεκριμένες εγγυήσεις, όχι γιατί είμαστε υπόδουλοι και κάνουμε ό,τι μας λένε, αλλά καταλαβαίνουμε ότι θα είναι τραγωδία με αυτά που έχει τραβήξει ο ελληνικός λαός. Χρησιμοποιώ πραγματικά τη λέξη «τραγωδία», να είναι τόσο πολύς κόσμος ακόμα άνεργος, φτωχός και να ξαναγυρίσουμε πίσω στο 2008. Να μην έχει δηλαδή ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Γι’ αυτό η ευθύνη ίσως είναι πιο μεγάλη. Η υποχρέωση μας σχετικά με την ερώτηση που μου κάνατε δεν είναι για τους επόμενους δύο μήνες, είναι για πολύ πιο μακρά περίοδο.

Ερ. Πριν ρωτήσω για την ανεργία κ. Υπουργέ, παρακολούθησα και τη δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, του κ. Στουρνάρα. Μέχρι πριν λίγες εβδομάδες ήταν άλλες δηλώσεις και άλλες οι τοποθετήσεις του κεντρικού τραπεζίτη και σήμερα οι δηλώσεις του είναι τελείως διαφορετικές. Ότι, «ναι έχουμε δείκτες ανάπτυξης», ότι «ναι πια το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».

Υπουργός: Βεβαίως, νομίζω υπάρχουν άνθρωποι που ευθυγραμμίζονται επιτέλους με την πραγματικότητα, ελπίζω αυτό να είναι μια κολλητική αρρώστια και να την «κολλήσουν» και τα κόμματα της αντιπολίτευσης!

Ερ. Οι πολίτες, η ανεργία, η φτώχεια είναι πάρα πολλά ζητήματα τα οποία βιώνει ο Έλληνας, όχι τώρα, εδώ και εννέα χρόνια περίπου. Τι θα δούμε να αλλάζει στην καθημερινότητα του πολίτη, του χαμηλοσυνταξιούχου, του πολίτη που ζει στην επαρχία, που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, μετά τη συμφωνία και γιατί η κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ βλέπει πολύ πιο μπροστά πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Τι είναι αυτό που θα δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα;

Υπουργός: Εκτός από την περηφάνια που θα έχει ο ελληνικός λαός ότι πια στεκόμαστε στα πόδια μας, θα υπάρχουν και συγκεκριμένα μέτρα, επειδή όχι μόνο θα υπάρχει πάλι μέρισμα στο τέλος του χρόνου, αλλά από εδώ και πέρα παρ’ όλα τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε και να μειώσουμε τους φόρους και να κάνουμε σημαντικές δαπάνες για τα νοσοκομεία και για τα σχολεία. Για τους φόρους, μας έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, μέχρι το τέλος του Ιουλίου τα πρώτα 700 εκ. που θα μπουν στον προϋπολογισμό εκ των προτέρων για το 2019, πού μπορούν να ξοδευτούν καλύτερα. Είναι να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ; Είναι να βοηθήσουμε τους μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολούμενους με τις κοινωνικές εισφορές; Είναι να βοηθήσουμε περισσότερο σχετικά με το φόρο εισοδήματος; Υπάρχουν επιλογές, υπέρ και κατά. Ποτέ δεν είναι μια επιλογή η βέλτιστη, πάντα θα μπορούσες να κάνεις και κάτι άλλο. Και καλούμε και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να το συζητήσουμε , αυτοί πού θα χρησιμοποιούσαν αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο; Άρα σιγά- σιγά θα το βλέπουν στην τσέπη τους, όχι όσο γρήγορα θα θέλαμε διότι ήταν πολύ μεγάλη η κρίση. Δηλαδή, ίσως για τον κόσμο, που δεν είναι οικονομολόγος και μας ακούει δεν ξέρει τι σημαίνει, να έχει μια χώρα χάσει 1/4 του ΑΕΠ της. Είναι τόσο μεγάλο σοκ, δεν έχει γίνει ποτέ σε καμία χώρα, εκτός πολέμου, δηλαδή σε συνθήκες ειρήνης, και αυτό θέλει χρόνο. Το καταλαβαίνουμε, ότι ο κόσμος έχει υποφέρει. Άλλο να λες ότι πηγαίνουν καλύτερα τα πράγματα και άλλο να λες ότι τα πράγματα είναι καλά. Αλλά ο στόχος μας είναι σιγά- σιγά αφού θα πηγαίνουν καλύτερα σε τρία-τέσσερα χρόνια θα μπορούν να το βλέπουν πρακτικά, όχι μόνο με την μεγαλύτερη απασχόληση, τη μικρότερη φορολογία, τις περισσότερες επενδύσεις. Αυτό που με έχει στενοχωρήσει, ευρωπαϊκά, είναι η αίσθηση που έχει ο κόσμος ότι όχι μόνο τα πράγματα είναι κακά, αλλά θα είναι και χειρότερα για τα παιδιά μας. Αυτή την απαισιοδοξία δεν την έχει αντιμετωπίσει ο καπιταλισμός τα τελευταία 150 χρόνια, πάντα υπήρχε η αίσθηση ότι όσο κακά και να είναι τα πράγματα, τουλάχιστον τα παιδιά μας, θα είναι καλύτερα. Και αυτό αν δεν μπορείς να το αντιστρέψεις δημιουργεί πολλές πολιτικές δυσκολίες, που ίσως μιλήσουμε παρακάτω για αυτές.

Ερ. Υπάρχουν οι δυσκολίες, είναι γεγονός, υπάρχει και η δήλωση του πρωθυπουργού για αυτό ότι ζήτησε μια μελέτη από το ΥΠΟΙΚ για να δούμε αν τα 700 εκ. πώς θα δαπανηθούν. Είναι το πρώτο μέτρο αυτό που θα βιώσουν οι ‘Έλληνες και φαίνεται ότι θα έχουμε υπερπλεόνασμα με τα πρώτα στοιχεία από τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Υπουργός: Θα έχουμε υπερπλεόνασμα φέτος και θα δούμε πώς θα ξοδευτεί, είναι δύο κομμάτια στην ουσία. Το υπουργείο Οικονομικών είναι πάντα το πιο συντηρητικό, μέχρι να το δούμε δεν το λέμε εμείς. Φαίνεται αλλά μέχρι να το δω – και ξέρετε επειδή αρχίζουν τώρα οι φορολογικές πληρωμές- μέχρι τον Σεπτέμβρη, Οκτώβριο, Νοέμβριο δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος.

Ερ. Συναντηθήκατε και με τον Ευρωπαίο επίτροπο οικονομικών τον κ. Μοσκοβισί, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα. Υπήρχε μία δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι -εντός ή εκτός εισαγωγικών – μάλωσε τον Ευρωπαίο επίτροπο, ότι αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση δεν θα δεχτεί τις συμφωνίες και τις απαιτήσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου. Τι λέτε για αυτά;

Υπουργός: Δεν ήταν και η καλύτερη στιγμή της ΝΔ. Δηλαδή όταν έρχεται ο επίτροπος δίνει τόσα πολλά συγχαρητήρια όχι μόνο στην κυβέρνηση και στο ΥΠΟΙΚ, στον ελληνικό λαό και έδωσε και στα κόμματα. Και στη ΝΔ, ότι ήταν εκεί το καλοκαίρι του 15 και το ψήφισε. Ήταν αυτό που λέμε και στην αργκό large και ήταν large με όλους, όχι μόνο με την δική μας κυβέρνηση. Και είσαι τόσο – συγγνώμη που θα χρησιμοποιήσω αυτή την λέξη- τόσο «μίζερος» όταν σου λέει ο κ. Μοσκοβισί ότι τώρα αυτό που έχουμε παρακολουθήσει δεν είναι καινούριο πρόγραμμα, έχετε τη δυνατότητα να διαμορφώσετε τις δικές σας πολιτικές είναι … Βεβαίως θα μπορούσαν να κάνουν κριτική, δεν νομίζω ότι κάποιος θα έλεγε στην Ν.Δ ότι δεν δικαιούται να κάνει κριτική, ούτε να διαφοροποιηθεί, αλλά το να λες «να είναι πιο προσεκτικός», δεν είναι έτσι όπως έχουν συνηθίσει οι Ευρωπαίοι να βλέπουν τα αστικά κόμματα. Τα αστικά κόμματα, υποτίθεται ότι έχουν και μία αστική ευγένεια στο πώς αντιμετωπίζουν τα πράγματα. Η ουσία είναι η δυνατότητα, που είπε ο Μοσκοβισί, να σταθούμε στα πόδια μας. Και να σας πω το εξής, ένας από τους λόγους που εγώ ήμουν κατά της προληπτικής γραμμής πίστωσης, που την υποστήριζε ο κ. Στουρνάρας, ήταν ότι εγώ θέλω, τώρα που είμαστε στα πόδια μας, να σοβαρευτούμε όλοι. Και η κυβέρνησή μου και η αντιπολίτευση και οι κοινωνικοί φορείς, να πάρουν την βαθιά ευθύνη ότι τώρα δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε και την αλληλεγγύη της Ευρώπης, αλλά πρέπει να μπορέσουμε να φτιάξουμε μια οικονομία πάνω σε στέρεες βάσεις.

Ερ. Κύριε υπουργέ ενώ τα έχουμε πάει καλά στο Eurogroup, στη συμφωνία της 21ης Ιουνίου, φαίνεται ότι αντιμετωπίζουμε και ένα άλλο πρόβλημα. Αντιμετωπίζουμε δηλαδή το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ένα θέμα που απασχολεί τη χώρα μας περίπου 25 χρόνια, ίσως γιατί κάθε κυβέρνηση είχε αυτό το φάκελο κάτω στο συρτάρι και δεν έβγαινε ποτέ στην επιφάνεια, προκειμένου να βρεθεί μία οριστική λύση. Πολλοί λένε ότι η Ελλάδα δεν είχε κανένα λόγο να “τρέξει” για να λύσει το θέμα -στην ουσία των Σκοπίων- γιατί η Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι και στο ΝΑΤΟ και δεν είχε κανένα λόγο να το κάνει. Εσείς έχετε τοποθετηθεί πάρα πολλές φορές δημόσια, γύρω από αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα και θέλω να ακούσω την άποψή σας μετά τη συμφωνία και των Πρεσπών.

Υπουργός: Κοιτάξτε, εγώ ως μισός Μακεδόνας και μισός Ηπειρώτης -δεν ξέρω αν η Ήπειρος πιάνει Βόρεια Ελλάδα ή όχι, ο παππούς μου ήταν Θεσσαλονικιός, η γιαγιά μου ήταν από τη Χαλκιδική- δεν θεωρώ ότι είναι σωστό για τη Μακεδονία να μην υπάρχει λύση. Ότι δεν έχουμε καμία ανάγκη. Εμείς θέλουμε τη Θεσσαλονίκη να είναι το κέντρο των Βαλκανίων. Δεν μπορεί να είναι η Θεσσαλονίκη το ενεργειακό, μεταφορικό, εμπορικό κέντρο, το λιμάνι να αναπτυχθεί αν δεν έχεις καλές σχέσεις με το γείτονά σου στο Βορρά. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις για το σιδηρόδρομο που να μεταφέρει τα προϊόντα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και προς αυτό. Κοιτάξτε, δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα. Ως οικονομολόγος θεωρώ ότι είναι μία πολύ καλή λύση, θα βοηθήσει πάρα πολύ για θέσεις εργασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.. Και λέω στους Βορειοελλαδίτες ότι αν αυτή τη λύση την είχαμε πριν από 10-15 χρόνια πολλά παιδιά που τώρα είναι άνεργα δεν θα ήταν στην ανεργία, πολλές επιχειρήσεις που έχουν κόκκινα δάνεια δεν θα τα είχαν και πολλές επιχειρήσεις που έχουν κλείσει δεν θα είχαν κλείσει. Αλλά καταλαβαίνω ότι δεν είναι μόνο οικονομικό. Να είμαι δίκαιος. Ξέρετε, ως μόνιμος κάτοικος του εξωτερικού -που μεγάλωσα εκεί, δηλαδή ερχόμουν στη γιαγιά μου στη Θεσσαλονίκη μόνο τα καλοκαίρια, στην Ελλάδα ήρθα 33 χρόνων- . Θεωρώ ότι οι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού έχουν ένα αβαντάζ, ένα πλεονέκτημα και ένα μειονέκτημα, από τους ντόπιους που μεγαλώνουν στην Ελλάδα. Το πλεονέκτημα είναι ότι έχουμε μία πιο ευρεία οπτική των πραγμάτων. Το μειονέκτημα είναι ότι πολλές φορές τα βιώματα δεν τα πιάνουμε τόσο πολύ και γιατί για έναν από την Καβάλα ή από την Έδεσσα ή από την Κατερίνη είναι τόσο σημαντικό το ζήτημα.

Και άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αλλά πρέπει να συνδεθούν και οι δύο οπτικές, που βλέπουμε τα πράγματα. Δεν μπορούν να το βλέπουμε ούτε από τη μία μεριά ούτε από την άλλη. Θεωρώ ότι είναι μία καλή λύση. Κάνουν πολλά πράγματα οι Fyromίτες και οι Fyromίτισσες. Δηλαδή πρέπει να αλλάξουν το Σύνταγμά τους. Πρέπει να βγάλουν από το Σύνταγμα τους τα αλυτρωτικά κομμάτια τα οποία έχουν. Συγχρόνως λένε πια -που δεν το έλεγαν- ότι “εμείς μπορεί να έχουμε μία γλώσσα μακεδονική αλλά είναι σλαβική”, είναι στην οικογένεια των Σλάβων που ήρθε το 7ο και 8ο αιώνα που δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία Ελλάδα. Δεν είναι λίγα θέματα. Επειδή μεγάλωσα στη Βρετανία έχω πολλούς φίλους Ασιάτες. Οι φίλοι Ασιάτες μου λένε ότι δεν καταλαβαίνουν εμάς τους δυτικούς, Έλληνες, Αμερικάνους, όλους τους δυτικούς, γιατί χαιρόμαστε μετά από μία συμφωνία. Τι λένε οι Ασιάτες: Όταν κάνεις μία συμφωνία και οι δύο πλευρές πρέπει να είναι στεναχωρημένες, γιατί έχουν δώσει κάτι. Αλλά αυτή είναι η ουσία του συμβιβασμού. Και γι αυτό αν θα δείτε τους Ασιάτες μετά από μία συμφωνία ούτε χαμογελάνε, ούτε χειροκροτούν, τίποτε δεν κάνουν γιατί διότι καταλαβαίνουν και οι δύο μεριές ότι κάτι έχουν δώσει. Και γι αυτό βλέπετε πόσο άγρια είναι τα πράγματα τώρα στη FYROM και πόσο η αντιπολίτευση λέει ότι έχτε τε πουλήσει τη FYROM στην Ελλάδα.
Εγώ λέω, μέσα στη FYROM υπάρχουν δεξιές εθνικιστικές θέσεις που λένε αυτά, άρα όντως και εκεί δεν νιώθουν ότι ήταν ένας συμβιβασμός. Δηλαδή και ο Ζάεφ έκανε συμβιβασμό. Θεωρώ ότι κατ’ αρχάς πρέπει να γίνεται μία νηφάλια συζήτηση πρώτον για τους λόγους που είπα, και δεύτερον ότι και στη Μακεδονία και στη Θράκη νομίζω είναι περίεργο να θεωρείς ότι το βασικό μας γεωστρατηγικό πολιτικό πρόβλημα έρχεται από το Βορρά και όχι από την Ανατολή. Πραγματικά αυτό δεν το καταλαβαίνω. Δηλαδή δεν καταλαβαίνω πώς μία μη λύση εκτός ότι δεν μας βοηθάει οικονομικά, μας βοηθάει πολιτικά. Γιατί και η Τουρκία και άλλες χώρες θα συνεχίσουν να επενδύουν στη FYROM και σε αυτή την περιοχή. Θέλουμε να είμαστε εμείς μέρος της λύσης του προβλήματος συνανάπτυξης και άρα να μη μπορούν χώρες που θέλουν να μας δημιουργούν προβλήματα να μπουν πρώτες αυτές; Καταλαβαίνετε τι λέω. Για την Τουρκία λέω, είναι προφανές.

Ερ. Κυρίως η Τουρκία που επενδύει και διεισδύει στη FYROM και όχι μόνο. Βλέπουμε τις τάσεις του κ. Ερντογάν να υπάρχει και πίεση προς τoν πρωθυπουργό της Αλβανίας τον κ. Έντι Ράμα και ότι η Τουρκία διεισδύει. Αν αυτό το επιτρέψει η χώρα κ. Υπουργέ, δεν ξέρω τα επόμενα 2-3 χρόνια πως θα μιλάμε για την FYROM και γενικότερα για τα Βαλκάνια, αν δηλαδή δεν γίνει τώρα κάτι, δεν προστατευτεί τώρα κάτι, για να σπάσει αυτό που προσπαθεί να κάνει τώρα η Τουρκία.

Υπουργός: Συμφωνώ. Άρα υπάρχουν και πολιτικοί λόγοι και οικονομικοί λόγοι να το λύσουμε. Δεν υπάρχει αυτό το «γιατί δεν αφήναμε να πάρει κάποιος άλλος την καυτή πατάτα». Αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος πάει σε μια διαδήλωση τον θεωρώ εχθρό, με ανησυχεί που σε πολλές διαδηλώσεις υπάρχει μία πολύ έντονη παρουσία της Χ.Α -με κανέναν τρόπο δεν λέω ότι όσοι πάνε είναι Χρυσαυγίτες, ούτε ότι δεν έχουν δικαίωμα να διαδηλώσουν ή να συζητήσουμε. Πρέπει να γίνει μία συζήτηση, αλλά πρέπει αυτός να γίνει ανάμεσα σε ανθρώπους σαν εμένα, που θεωρώ ότι είναι μια καλή λύση και ότι οι δύο πλευρές έκαναν έναν συμβιβασμό που θα μας βοηθήσει πολιτικά και σε ανθρώπους που το αμφισβητούν, αλλά όχι με τον εθνικιστικό λόγο της επιβολής, ότι η Ελλάδα πρέπει να επιβάλλει στους γείτονες μια λύση.

Ερ. Οικονομικά μπορεί να βοηθήσει την Βόρεια Ελλάδα και γενικότερα την οικονομία και με ποιον τρόπο;

Υπουργός: Πολύ! Γιατί θέλουμε η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή να είναι το κέντρο των Βαλκανίων. Ξέρετε τώρα αυτός μπορεί να είναι ένας σοβινισμός Θεσσαλονικιώτικος δικός μου. Αλλά επειδή έχω μία Σκωτσέζα γυναίκα και όταν περπατάμε στην Θεσσαλονίκη, μου λέει ότι αυτή είναι μία πραγματικά Ευρωπαϊκή πόλη, ενώ η Αθήνα δεν είναι τόσο. Γιατί το λέει αυτό η Σκωτσέζα γυναίκα μου; Γιατί όταν περπατάς στην Θεσσαλονίκη, καταλαβαίνεις ότι έχει ιστορία και στην αρχαιότητα και στα πρώτα χριστιανικά χρόνια και στον μεσαίωνα, δηλαδή έχει μια συνέχεια. Αυτή η συνέχεια εμείς θέλουμε να υπάρχει και στα επόμενα εκατό χρόνια. Για να το έχει αυτό η Θεσσαλονίκη – δεν το λέω μόνο επειδή είμαι Θεσσαλονικιός, το αισθάνομαι- πρέπει να μπορεί να έχει σχέσεις καλές οικονομικές με τους βόρειους γείτονες. Αλλιώς το λιμάνι αχρηστεύεται αν δεν τα έχεις καλά με την βόρεια χώρα.

Ερ. Ο νέος σιδηρόδρομος, η διασύνδεση με το Μπουργκάς και άλλα.

Υπουργός: Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και ενεργειακά είναι και πάρα πολλά άλλα πράγματα, δεν είναι μόνο το λιμάνι. Έχει όμως πάρα πολύ μεγάλη σημασία για συνανάπτυξη και νομίζω ότι ήταν λάθος και της κυβέρνησης του Σημίτη την οκταετία, να μιλάει για διείσδυση. Όταν μιλάς για διείσδυση σε μία άλλη χώρα- εκτός του ότι δεν μου αρέσει η λέξη- η διείσδυση αυτή δημιουργεί αισθήματα επιβολής. Εμείς τώρα που υπάρχει μία αναγέννηση των εθνικισμών- το είδαμε στο συμβούλιο που ήταν ο κ. Τσίπρας πριν από μια εβδομάδα. Εμείς ,δεν θέλουμε να είμαστε με το Βίζεγκραντ και με τις χώρες που επενδύουν στον εθνικισμό, γιατί ξέρουμε πού οδήγησε ο εθνικισμός τη δεκαετία του ‘30, ο οποίος ιδιαίτερα για τη Μακεδονία και τη Θράκη είχε πολύ κακά αποτελέσματα από εθνικής άποψης. Επιδιώκουμε λοιπόν, να είμαστε μέρος της λύσης για αυτά τα προβλήματα και δεν υπάρχει λύση με επιβολή και εθνικισμό, υπάρχει λύση με συναίνεση, συζήτηση, συνανάπτυξη.

Ερ. Κύριε Υπουργέ μιλήσατε για τη Θράκη, η περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, είναι μία ιδιαίτερη περιφέρεια σε σχέση με άλλες περιφέρεις της χώρας. Είναι μία περιφέρεια που μπορεί να συμβάλει στο ΑΕΠ της χώρας, περνάει όμως και δυσκολίες. Βλέπουμε τι γίνεται με την σιδηροδρομική Εγνατία, τι γίνεται με τον LNG,που φαίνεται ότι o κ. Geffrey Pyatt επιμένει στην επένδυση αυτή, βλέπουμε τους αγωγούς μέσα από την περιφέρεια και φαίνεται ότι η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι αυτή που θα παίξει ένα γεωστρατηγικό ρόλο και πολύ σημαντικό για την οικονομία της χώρας. Το πιστεύετε αυτό;

Υπουργός: Βεβαίως. Υπάρχει, εκτός από αυτά που είπατε εσείς, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και άλλα. Έγινε πριν από ένα μήνα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας. Αυτό λέμε εμείς συνανάπτυξη και νομίζω ότι θα υπάρξει πάλι συνάντηση του πρωθυπουργού στην εβδομάδα αυτή.

Ερ. Υπάρχει μια τετραμερής στην Θεσσαλονίκη.

Υπουργός: Αυτά είναι πολύ σημαντικά πράγματα, μπορούν να αλλάξουν τα Βαλκάνια. Βαλκάνια χωρίς τη Θράκη και τη Μακεδονία, δεν υπάρχουν, άρα θέλουμε πολύ έντονα την συνανάπτυξη. Γιατί αυτό είναι και ορθολογικό από οικονομικής άποψης και από πολιτικής άποψης και από γεωστρατηγικής άποψης, με το ένα μάτι προς την Ανατολή τώρα.

Ερ. Ποια είναι η ομάδα σας; Με όλα αυτά τα Εurogroup και με όλες αυτές τις συναντήσεις με τους οίκους αξιολόγησης κ. Υπουργέ;

Υπουργός: Ήταν τώρα και η Βουλγαρική προεδρία στο Ecofin ακόμα και ο Βούλγαρος Υπ. Οικονομικών… Δηλαδή στην Β. Ελλάδα, πιο πολύ με χαιρετάνε ως ΠΑΟΚτσή παρά ως υπουργό Οικονομικών. Νομίζω η φήμη μου ως ΠΑΟΚτσή είναι μεγαλύτερη.

Ερ. Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει σταματήσει να είναι ο σάκος του μποξ μετά την συμφωνία της 21ης Ιουνίου, είναι έτσι;

Υπουργός: Είναι έτσι αλλά θέλει και συνέχεια και θέλει σοβαρότητα από όλους.

Από τον panos12

Gacor Slot Daftar Slot Rtp Slot Gacor Hari Ini Link Gacor Thailand Slot Maxwin Hari Ini ID Slot Login Maxwin Info Slot Gacor Hari Ini Rtp Slot Gacor Situs Slot Situs Slot Gacor Slot Online Slot Gacor Maxwin Slot Gacor Hari Ini Situs Slot Gacor Terpercaya Situs Slot Gacor Hari Ini MILAN 69 Slot Daftar Slot Online Daftar Situs Judi Slot Online Terpercaya Situs Slot Online Situs Slot Terbaik 10 Situs Slot Terbaik Selot Gacor Slot Gacor Terpercaya Slot Terpercaya Situs Slot Terpercaya Slot Online Gacor Judi Slot Situs Judi Slot Gacor Situs Selot Situs Judi Slot Terbaik Dan Terpercaya NO 1 Daftar Situs Slot Gacor Daftar Situs Slot Daftar Situs Slot Daftar Judi Online Situs Slot Gacor Maxwin 2023 Situs Slot Gacor Maxwin 2024 Situs Gacor Terpercaya Situs Slot Online Terpercaya Gambar Slot Gacor Daftar Slot Langsung Dapat Saldo Gratis 2023 Slot Online Gacor Terpercaya Situs Judi Terpercaya Agen Toto Play Gambling Slot Situs Judi Slot Online Daftar Situs Slot Gacor Terpercaya Bandar Slot Terpercaya Daftar Slot Langsung Dapat Saldo Gratis Tanpa Deposit Slot Terbaik Dan Terpercaya Dewa Judi Slot Slot Gacor Terbaik Cari Situs Slot Gacor Slot Server Thailand NO 1 Agent Slot Online Agent Slot Online Situs Resmi Slot Gacor Situs Selot Gacor Slot Terpercaya DI Indonesia Judi Slot Gacor Link Slot Resmi Slot Online Terbaik Slot Terpercaya 2023 Situs Online Gacor Game Slot Terbaik Akun Resmi Slot Selot Gacorku Situs Slot Online Gacor Situs Slot Tergacor Daftar Slot Gacor Situs Slot Resmi Terpercaya Nama Situs Slot Gacor Nama Situs Slot Situs Judi Slot Online Terpercaya Cari Situs Slot Yang Gacor Nama2 Situs Slot Situs Slot Tergacor Saat Ini Situs Game Slot Terpercaya Judi Online Terpercaya Agen Slot Online Situs Togel Dan Slot Gacor Togel Dan Slot Judi Slot Online Terpercaya Daftar Judi Slot Online Permainan Slot Online Slot Yang Gaco Trik Main Slot Daftar Game Slot Agen Slot Gacor Terpercaya Nama Situs Slot Terpercaya Situs Judi Slot Terpercaya Judi Slot Terpercaya Situs Judi Terbesar Dan Terpercaya Gacor Daftar Situs Judi Slot Online Terpercaya Game Slot Terpercaya SitusSlotGacor Situs Togel Slot Bo Slot Terpercaya Gambar Slot Online Situs Online Slot Slot Resmi Gacor GameS Slot Daftar Situs Judi Online Casino Slot Situs Slot Online Gacor Terpercaya Casino Slot Online Situs Slot Terpercaya Dan Gacor Dewa Maxwin Slot MYAMAR Minimal Deposit 1000 Mesin Slot Login Daftar Situs Slot Terbaik Link Slot Terpercaya 2023 Kumpulan Situs Slot Gacor Slot Nomor 1 DI Indonesia Demo Slot Microgaming Situs Slot Gacor Terbaik Situs Slot Tergacor Dan Terpercaya Daftar Agen Slot Terpercaya Situs Slot Paling Gacor Maxwin Agen Slot Online Terpercaya Jadwal Slot Gacor Hari Ini Slot Gacor Online Daftar Slot Gacor Terpercaya Result Thailand POOLS Hari Ini Mesin KOIN Slot Demo Slot NO LIMIT Daftar Game Slot Online Slot Judi Gacor Situs Game Slot Situs Slot Terbaik Dan Terpercaya Trik Menang Slot Nama Situs Slot Paling Gacor Daftar Slot Online Terpercaya Maxwin Togel Situs Judi Online Situs Game Slot Online Slot Terpercaya Dan Terbaik Slot Terpercaya NO 1 Agen Betting Situs Slot Gacor Resmi Slot Situs Terbaik Situs Judi Slot Gacor Terbaik Dan Terpercaya NO 1 Situs Slot Indonesia Terpercaya Permainan Slot Gacor Situs Slot Resmi Indonesia Slot88JP Link Alternatif Nama Link Slot Gacor Trik Bermain Slot Nama Situs Slot Online Situs Slot Resmi 2023 Akun Slot Terpercaya Slot OFFICIAL Slot Togel Terpercaya LAPAK Judi Live CHAT Rekomendasi Situs Slot Terpercaya Akun Slot Singapore Sering Maxwin Situs Game Slot Gacor Slot Rating Tertinggi Slot Terpercaya Dan Tergacor Situs Slot Casino Slot Gacor Maxwin Situs Bagus Slot Daftar Situs Online Slot Situs Gacor Dewa Judi Slot Online Situs Slot Online Indonesia Situs Paling Gacor Terpercaya Slot Terbaik Terpercaya Situs Judi Resmi DI Indonesia Casino Togel Daftar Link Slot Terpercaya Situs Judi Online Gacor Slot Terbaik 10 Situs Poker Online Terpercaya Gambar Situs Slot Situs Togel Tergacor Slot Online Gacor Hari Ini Slot Pasti Gacor Slot Online Casino Situs Slot Daftar Dapat Saldo Nama Slot Gacor Situs Slot Yang Bagus Nama Nama Situs Slot Gacor Situs Judi Slot Terbaik Dan Terpercaya NO 1 DI Dunia Slot Online Terpercaya Daftar Situs Slot Online Terpercaya Daftar Situs Judi Slot Online Slot Online Tergacor Slot Minimal Deposit 1000 Daftar Slot Dapat Bonus Saldo Slot Pakai Dana Situs Slot NO 1 DI Dunia Situs Slot Terpercaya DI Indonesia Gambar Maxwin Togel Mobile Link Slot Terpercaya Dan Gacor Daftar Gacor Slot Slot Gacor Daftar Pasar Slot Slot Tanpa Deposit Bisa Withdraw 2023 Situs Terpercaya Gacor Daftar Nama Slot Gacor Slot Ampuh Gacor Situs YG Gacor Situs Terbaik Gacor Slot Gacor Malam Jumat Cara Jadi Bandar Slot Situs Game Online Slot Situs Slot Bagus MesinSlot Login Slot Game Gacor Website Slot Terpercaya Kakek JP Slot Link Alternatif Website Slot Terbaik Situs Slot Gacor Dan Terpercaya Situs Tergacor Dan Terpercaya Judi Slot Online 303 Trik Slot Nama Slot Online Slot Paling Bagus Slot Gacor Maxwin Pragmatic Play Slot Agen Situs Slot Resmi Dan Terpercaya Cara Main Slot itus Resmi Slot Situs Judi onlen Terpercaya Situs Yang Gacor Akun Slot Resmi Daftar Slot Tergacor Daftar Judi Slot Gacor Situs YG Paling Gacor Slot Dan Togel Terpercaya Situs Slot Terbaik Dan Terpercaya NO 1 Pragmatic Dewa Maxwin Slot Link Pragmatic Slot Thailand 777 Slot Kemenangan Tertinggi Mencari Situs Slot Daftar Game Online Slot Gambar Scatter Mahjong Kumpulan Situs Slot Terpercaya Slot Gacor Maxwin Member Baru Gacor Slot Online Info Slot Gacor Malam Ini Bandar Slot Online Terbaik Gambar JP Slot Slot Gacor Dan Togel Daftar Game Slot Online Terpercaya Pragmatic Play Login Daftar Situs Judi Slot Online Terpercaya 2020 Judi Slot Online Resmi Situs Slot Resmi Gacor Slot Gacor Situs Daftar Slot Online Gacor Situs Slot Gacor Terbaik Dan Terpercaya AkunJP Slot Daftar Situs Terpercaya Situs Slot Paling Gacor Terpercaya Rekomendasi Situs Slot Situs Gacor Online KLIK Slot Link Alternatif Cara Bermain Slot Agar Menang Slot Gacor TENGAH Malam Slot 2023 Terbaik GameS Slot Gacor Agen Casino Indonesia Daftar Nama Situs Slot Situs Slot Terbesar Situs Judi Slot Resmi Dan Terpercaya Situs Slot Gacor Sore Ini Slot RATE Tertinggi Situs Slot Gacor Maxwin Slot Paling Terpercaya Slot Cepat Maxwin Situs Slot Nomor 1 DI Indonesia Link Judi Terpercaya Slot Terpercaya Gacor Kumpulan Situs Gacor SlotTerpercaya Nama Nama Link Slot Tips Menang Slot Jenis Slot Online Situs Online Terbaik Slot Tergacor Gampang Maxwin Slot Gratis Saldo Tanpa Deposit 2023 Cara Buat Akun Slot Gacor Slot Bagus Malam Ini Cara HACK Saldo Slot Online Slot Situs Terpercaya Slot Paling Gacor DI Indonesia Situs Slot Terbaik DI Dunia Semua Situs Slot Online Situs Slot YG Paling Gacor Web Gacor Terpercaya Situs Paling Gacor Sedunia Slot Indonesia Terbaik Nama Judi Slot Nama Slot Gacor Hari Ini Pragmatic 888 Daftar Situs Slot Gacor Hari Ini Situs Judi Online Terpercaya Daftar Situs Judi Slot Situs Slot AMERIKA Terpercaya Casino Online Terpercaya Situs Judi Slot Resmi Situs Slot Ternama Situs Terpercaya Slot Selot Gacor Hari Ini Gambar Slot ZEUS Maxwin Situs Agen Slot Terpercaya Slot Gacor Lapak Pusat Cara Daftar Slot Link Judi Slot Terbaik Slot Hongkong Resmi Agen Casino Online Slot Online Indonesia Terpercaya Agen Resmi Slot Agen Gacor Slot Login Slot Gacor Resmi Terpercaya Situs Tergacor Saat Ini Daftar Situs Online Judi Terbaik Game Slot Populer Situs Togel Slot Gacor Game Slot Populer Agen Situs Slot Online Daftar Situs Slot Online Terbaik Situs Judi Slot Online Gacor Slot Resmi Terpercaya Judi Slot Gacor Terpercaya Situs Slot Deposit 1000 Slot Online Terpercaya DI Indonesia Link Alternatif Toto Slot Slot Cuan Daftar Permainan Slot Slot Judi Terbaik Slot Terbaik Hari Ini Bandar Judi indo Slot Situs Slot Populer Link Slot Yang Gacor Game Slot Tanpa Deposit Dapat Uang Asli Cara Daftar Situs Slot Situs Main Slot Situs Slot Asli Gacor Judi Slot Online Gacor Situs Slot Resmi Dan Gacor Judi Slot Terbaik Game Slot Online Slot Tergacor DI Indonesia Situs Slot Paling BANYAK Peminat Situs Slot AMAN Terpercaya Link Slot Terbaik Dan Terpercaya Situs Slot Paling Gacor Sedunia Slot Dana Situs Slot Judi Daftar Situs Slot Resmi Gambar Pragmatic Play Trik Slot Pragmatic Slot Online Terlengk Slot Gacor Deposit Pulsa Daftar Akun Judi Slot Online Slot Resmi Dan Terpercaya Situs Judi Slot Online Terbaik Kumpulan Situs Slot Bonus Slot Tanpa Deposit Situs Slot dengan Rtp Tertinggi Master Judi Slot Agen Situs Slot Terpercaya Game Slot Tanpa Deposit BISA Withdraw Bandar Casino Terpercaya Slot Gacor Saat Ini Live Rtp Slot Pragmatic Slot TerBaru Terpercaya Semua Slot Gacor Link Slot Yang Bagus Situs Slot Gacor Jam SEKARANG Slot TerBaru Gacor 2023 Agen Slot TerBaru Slot Gacor Malam Hari Ini Bandar Slot Terbaik Website Slot Online Slot Populer Situs Slot Hoki Akun JP Thailand Situs Deposit Pulsa Game Slot Online Terpercaya Poker Slot88 Trik Slot Gacor Hari Ini Akun Slot Resmi Gacor Slot Game Online Terpercaya Thailand Toto 4D Slot Gacor Microgaming Link Slot Gacor Malam Ini Agen Slot Online Terbaik Mesin Slot Login Link Alternatif Slot Gacor Slot Online Situs Judi Terpercaya DI Indonesia Daftar Judi Slot TerBaru Situs Game Slot Terbaik Jam Gacor Slot Pragmatic Hari Ini Game Slot Online Resmi Agen Slot Mania Daftar Slot Terbaik Slot Terpercaya Indonesia Link Terpercaya Slot Agen Poker Online Dewa Judi Trik Slot Olympus Terbaru Olympus Pragmatic Play Gacor.Com Situs Judi Togel Terbaik Cara Betting Bola Daftar Online Togel Login Game Slot Game Judi Slot Online Uang Asli Situs Slot Legal Togel Resmi Indonesia Main Judi Slot Online Link Togel TerBaru Cara jitu Menang Slot Slot Yang Sering Maxwin Judi Slot Uang Asli Poker Indo Pragmatic Slot Demo Rupiah Link Poker Terpercaya Slot88 Link Slot88 Daftar Situs Slot88 Slot88 Situs Gacor Cara Daftar Slot88 Slot88 Link Jam Gacor Main Slot Olympus Toto Macau Daftar Situs Slot Starlight Princes Akun Slot Demo Pragmatic Play Demo Slot Pragmatic Indonesia Agen Togel Online Terpercaya Maxwin Slot Receh Kumpulan Game Slot Game Baru Pragmatic Download Apk Judi Slot Online Judi Slot Akun Demo Cara Main Slot Gacor Olympus Bo Togel Terbesar DI Indonesia Akun Demo Pragmatic Slot Login Togel Terpercaya Daftar Akun Pragmatic Play Game Demo Slot Olympus Cara Maxwin Slot Olympus Mahjong Slot Gratis Cara Daftar Akun Togel Resmi Daftar Agen Togel Trik Pola Olympus Gacor Pragmatic Play Slot Online Hari Ini Akun Jackpot Slot Pragmatic Play Demo Maxwin Apk Togel Lengkap SlotGacor Login Slot Online Demo Pragmatic Game Slot Yang Mudah Menang Main Slot Olympus Gratis Pola Slot Gacor Hari Ini Princes Permainan Slot Gacor Hari Ini Trik Main Sweet Bonanza Judi Online Casino Idn Judi Slot IdDaftar Bo Togel Terpercaya IdSitus Judi Online Poker IdBandar Judi Casino IdBandar Toto Macau IdSlot Princess Starlight IdSlot TerBaru Gacor Hari Ini IdLink Resmi Togel IdSlot TerBaru Hari Ini IdCara Menang Taruhan Bola Link Situs Gacor Hari Ini Slot Gacor 303 Rtp Tergacor Hari Ini Bandar Togel Dan Agen Casino Online Pasang Togel Hari Ini Cara Daftar Akun Demo Slot Link Slot Olympus Betting Online Indonesia Situs Taruhan Bola Terpercaya Bo Togel Terbaru Game Slot Online Pakai Dana Slot PragmaticPlay Toto Online Login Game Slot Online Gacor Hari Ini Situs Togel Toto Macau Agen Poker Online Slot Terpercaya Situs Slot Viral Situs Baru Slot Gacor Situs Taruhan Bola Resmi Daftar Nama Situs Togel Terpercaya Slot Maxwin 5000 Slot Server Thailand Gacor Pragmatic Play Bandar Togel Terbaik Situs Bo Terpercaya Slot Deposit Tanpa Minimal Game Pragmatic Paling Gacor Daftar Situs Poker Terpercaya Link Slot TerBaru Gacor Link Slot TerBaru Gacor Rtp Tertinggi Slot Hari Ini Situs Slot TerBaru Hari Ini Login Judi Slot Game Slot Mudah Jackpot Game Slot Pragmatic Play Daftar Akun Slot Online Slot88 Alternatif Slot Rtp Tertinggi Malam Ini Link Situs Slot Gacor Hari Ini Judi Slot Terbesar DI Dunia Link Maxwin Olympus Slot Gacor Deposit 5 Ribu Daftar Slot Maxwin Akun Bo Terpercaya Situs Slot Gacor 2023 Terpercaya Situs Slot Gacor Deposit 5000 Situs Slot Thailand Paling Gacor Situs Slot Online Rtp Live Situs Slot Gacor Deposit Pulsa Pulsa Potongan itus Slot Paling Gacor Dan Terpercaya Situs Slot Gacor Member Baru Pasti Wd Slot88 Resmi Link Alternatif Slot88 Link Alternatif Play Slot88 Link Alternatif Link Alternatif Slot88 Slot88 Login Link Alternatif Slot Gacor Deposit Pulsa Pulsa Potongan Link Slot Gacor Hari Ini TerBaru Slot88 Resmi Login Slot88 Resmi Login Link Alternatif Download Apk Judi Slot Online Terpercaya Situs Judi Togel Link Judi Togel Togel Terbesar Situs Togel Online Togel Resmi Terpercaya Bandar Togel Online Situs Bandar Togel Toto Terpercaya Bandar Toto Togel Permainan Togel Togel Online Resmi Pasaran Togel Terlengkap Online Toto Idn Poker Online Poker Online Idn Situs Poker Online Idn Daftar Situs Poker Idn Online Terbaik Idn Poker Online Terpercaya Poker Online Idn Terpercaya Situs Idn Poker Online Agen Judi Idn Poker Online Link Poker Online Idn Idn Poker Online Indonesia Poker Online Idn Play itus Judi Online Idn Poker Daftar Poker Idn Online Idn Poker Sbobet Online Situs Poker Idn Online Deposit Pulsa Tanpa Potongan Poker Online Terpercaya Idn Play Login Idn Poker Online Idn Poker Slot Online Situs Idn Poker Online Terbaik Bandar Poker Online Idn Agen Poker Idn Poker Online Idn Club Poker Online Idn Poker Online Pulsa Idn Online Poker Poker Idn Online Idn Poker SERI Online Situs Idn Poker Online TerBaru Link Alternatif Judi Slot Online Situs Judi Idn Cara Curang Main Slot Deposit Pulsa Tri Tanpa Potongan Download Idn Poker Sbobet Sbobet Login Link Alternatif Sbobet Link Sbobet Sbobet Wap Wap Sbobet Sbobet Wap Login Sbobet Mobile TOTOMANIAC Login Sbobet Daftar Sbobet Sbobet Alternatif Sbobet Link Alternatif Sbobet Slot Agen Sbobet Sbobet Live Link Sbobet Terbaru Sbobet Indonesia Sbobet Play Sbobet Online Sbobet Wap Link Sbobet ASIA Sbobet Daftar Sbobet Sport Sbobet Parlay Sbobet WEB Sbobet APP Sbobet Link WAB Sbobet Situs Sbobet Alternatif Sbobet Sbobet Login Alternatif Cara Daftar Sbobet Sbobet Bola Mobile Sbobet Sbobet PlaySport Sbobet ASIA Login Sbobet Login Indonesia Agen Sbobet Terpercaya Link Wap Sbobet Sbobet ASIAN Handicap Sbobet Casino ASIAN Sbobet Sbobet Website Agen Bola Sbobet Play Sbobet Login PSlot Sbobet PSbobet Live Casino PSbobet EURO PAgen Resmi Sbobet PSbobet Link Alternatif 2024 PDaftar Agen Sbobet PLive Casino Sbobet PLive Sbobet PLink Login Sbobet PSbobet Mix Parlay PSbobet Casino Live PTaruhan Bola Sbobet PJudi Bola Online Sbobet PSitus Alternatif Sbobet PDeposit Sbobet PBandar Bola Sbobet Link Alternatif Sbobet Wap Situs Agen Sbobet Agen Sbobet Online Daftar Sbobet Terpercaya Sbobet Sports Sbobet Mobile Indonesia Sbobet Login Mobile Masuk Link Alternatif Sbobet Mobile Bandar Sbobet Login Sbobet Wap Sbobet Mobile Alternatif Agen Judi Sbobet Bandar Judi Sbobet Taruhan Sbobet Link Alternatif Sbobet 2024 Daftar Judi Bola Online Sbobet Game Sbobet Slot Server Thailand Server Thailand Slot Link Slot Thailand Slot Thailand Asli Slot Thailand 4D Slot Demo Thailand Slot Thailand Login Slot Thailand Terpercaya Sot Resmi Thailand Slot Online Thailand Link Slot Server Thailand Situs Slot Thailand Deposit 5000 Slot Tergacor Thailand Slot Terbaru Slot Gacor Malam Ini Link Slot Gacor hari Ini Slot Gacor Malam Ini Situs Gacor Malam Ini Link Gacor hari Ini Slot Gacor Gampang Menang Slot Gacor Minimal Deposit 5rb Slot Gacor Hari Ini