«Νομίζω ότι ήταν ένα πολύ καλό Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα. Δόθηκε η πολιτική στήριξη στη συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης και απομένουν μόνο ορισμένα τεχνικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, από τις Βρυξέλλες, αναφέρει το in.gr.
Τα μάτια μας τώρα είναι στραμμένα στο θέμα της ρύθμισης του χρέους, καθώς η τέταρτη αξιολόγηση δεν περιλαμβάνει τόσο σημαντικά προαπαιτούμενα γιατί το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές, εξήγησε, παραπέμποντας και στο ανακοινωθέν του Eurogroup για τη ρήτρα σύνδεσης του χρέους με την ανάπτυξη, «στο πνεύμα και το πλαίσιο της γαλλικής πρότασης».
Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν συζητήθηκε σήμερα θέμα προληπτικής πιστωτικής γραμμής διευκρινίζοντας ότι η φύση της εξόδου από το πρόγραμμα θα συζητηθεί προς το Πάσχα.
Άλλωστε, σημείωσε, «το ‘μαξιλαράκι’ που χτίζεται και με τα 1,9 δισ. που διατίθεται από το συνολικό πακέτο των 6,7 δισ. της τρίτης αξιολόγησης συνιστά μια πιστωτική γραμμή».
Είναι όλοι ικανοποιημένοι και αισιόδοξοι
Ο Ευ.Τσακαλώτος στάθηκε στα θετικά σχόλια τόσο του νέου προέδρου του Eurοgroup, Μάριο Σεντένο, όσο και του επιτρόπου Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί και του επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Είναι όλοι αισιόδοξοι και ικανοποιημένοι με την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα και στην ουσία είπαν ότι πολιτικά η τρίτη αξιολόγηση έχει κλείσει», ανέφερε ο Ευ.Τσακαλώτος, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα λίγα προαπαιτούμενα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, είναι τεχνικής φύσεως.
Τώρα κοιτάμε το χρέος
«Τώρα κοιτάμε μπροστά», συνέχισε ο Έλληνας υπουργός, λέγοντας ότι η δουλειά που μένει να γίνει δεν αφορά τόσο τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης (γιατί αυτά είναι λίγα , δεδομένου ότι το ελληνικό πρόγραμμα ήταν εμπροσθοβαρές), αλλά τις συζητήσεις για το χρέος.
Σχετικά με το θέμα του χρέους, ο Ευ.Τσακαλώτος υπογράμμισε την τελευταία παράγραφο της δήλωσης του Eurogroup, λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερα «ενθαρρυντική» για την Ελλάδα, διότι αναφέρεται στο λεγόμενο «Γαλλικό Μηχανισμό» που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, δηλαδή στη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας που θα συζητήσει τα μέτρα του χρέους ως προς τη ρήτρα ανάπτυξης.
Ο Ευ.Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι ο «Γαλλικός Μηχανισμός» συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αρνητικός για λόγους που δεν εξαρτώνται από την Ελλάδα, θα υπάρχει μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. Αν η ανάπτυξη είναι καλύτερη από το προβλεπόμενο, ο μηχανισμός δεν θα εφαρμοστεί.
Πρέπει να φτιάξουμε το δικό μας αναπτυξιακό πρόγραμμα
Όπως ανέφερε ο Ευ.Τσακαλώτος, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να φτιάξει το δικό της αναπτυξιακό πρόγραμμα – ένα «συνολικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη», όπως αναφέρει στη δήλωσή του το Eurogroup, στο οποίο θα βασιστούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ για να φτιάξουν την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.
Όσον αφορά τη δόση, ύψους 6,7 δισ. ευρώ που θα εγκριθεί εφόσον όλα τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης εφαρμοστούν πλήρως, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι τα 1,9 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος, προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να βγει «με αισιοδοξία» από το πρόγραμμα.