Τα ελληνικά ομόλογα σύντομα θα γίνουν αποδεκτά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο στη χαλάρωση των capital controls και στη σταδιακή ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης, είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.
Ο Ευ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ζήτημα του χρέους το γεγονός ότι η χώρα προς το παρόν εξαιρείται από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τη στιγμή που οι δανειστές έχουν χάσει την πρόσβαση σε τακτικές γραμμές χρηματοδότησης, αφού η διαμάχη το 2015 μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των πιστωτών έχουν εγείρει αμφιβολίες αναφορικά με τη φερεγγυότητα της χώρας και τη θέση της στην ευρωζώνη.
“Το QE θα μπορούσε να έρθει με το που πληρωθούν τα δάνεια που λήγουν τον Ιούλιο”, δήλωσε ο Τσακαλώτος στη συνέντευξή του, αναφερόμενος στην πληρωμή προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. “Είμαι πεπεισμένος ότι το ελληνικό χρέος θα είναι επιλέξιμο μέχρι τον Σεπτέμβριο”, είπε.
Όπως σχολιάζει το Bloomberg, οι αγορές assets από την ΕΚΤ που ξεκίνησαν το 2014, έχουν μεταμορφωθεί σε ένα πλήρως ανεπτυγμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει επεκταθεί και διευρυνθεί. Πριν η ΕΚΤ συμπεριλάβει το ελληνικό χρέος, θα πρέπει πρώτα να επαναφέρει το waiver, επιτρέποντας στις ελληνικές τράπεζες να δεσμευτούν κρατικά χρεόγραφα ως εγγύηση για την τακτική φτηνή χρηματοδότηση.
“Όταν αποκτήσεις το QE και ανάλογα με το ποια είναι η οπτική σου αναφορικά με την κατάσταση του χρέους, μπορείς να βγάλεις το Grexit από το τραπέζι” είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Τσακαλώτος. “Μετά ανοίγει ο δρόμος για την προσέλκυση επενδυτών”.
“Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης, η καταβολή των καθυστερούμενων οφειλών και η συμμετοχή στο πρόγραμμα QE θα αντισταθμίσει τα τελευταία μέτρα λιτότητας”, εκτίμησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
“Οι παράγοντες αυτοί θα πρέπει να εξουδετερώσουν το υφεσιακό βάρος” τόνισε. Καθώς η ρευστότητα έχει επίσης αποκατασταθεί, η κυβέρνηση σχεδιάζει να χαλαρώσει τους ελέγχους κεφαλαίου. “Οι περιορισμοί σχετικά με τους ελέγχους κεφαλαίων έχουν ήδη χαλαρώσει και υπάρχει οδικός χάρτης προς την πλήρη άρση των capital controls” δήλωσε ο Τσακαλώτος. “Είμαι αισιόδοξος ότι από το φθινόπωρο θα έχουμε κάποια ουσιαστική αλλαγή” κατέληξε.