Η συγκρατημένη παρέμβαση Ντράγκι στο τελευταίο Eurogroup όσον αφορά την Ελλάδα με “ερωτήσεις” για τις πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά ομόλογα, χωρίς όμως ο ίδιος να πάρει θέση, υπογραμμίζει τη μεγάλη ευαισθησία και ανησυχία στους ευρωπαϊκούς “Θεσμούς”, όσον αφορά τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των αποφάσεων για το χρέος που απορρέουν από τη συμφωνία του Ιουνίου του 2018.
Παρά το γεγονός ότι οι πιέσεις στις τιμές και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εμφανίζουν στοιχεία “χαλάρωσης” τα τελευταία 24ωρα εντούτοις παραμένουν εμφανείς και κρατούν ζωντανά τα εμπόδια για την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων τελευταίων εκδόσεων, αναφέρει το capital.gr.
Σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών τρεις είναι οι λόγοι που επηρεάζουν την “τύχη” των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά:
* Η διεθνής αστάθεια στις αγορές που τροφοδοτείται από την οικονομική και εμπορική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας, τροφοδοτεί μία ισχυρή τάση απομάκρυνσης από τις περιοχές της αγοράς με υψηλούς κινδύνους και χαμηλή διαβάθμιση αξιοπιστίας. Τόσο τα κρατικά όσο και τα ιδιωτικά ομόλογα χαμηλής διαβάθμισης, γίνονται στόχος ρευστοποιήσεων και απομακρύνουν τους επενδυτές από τίτλους όπως π.χ της Ελλάδας και άλλων χωρών υψηλού χρέους.
* H αστάθεια στη γειτονική Ιταλία, έχει “χτυπήσει” τα κρατικά ομόλογα. Η κατάσταση αυτή, τόσο λόγω των διακηρύξεων της κυβέρνησης Κόντε για διατήρηση υψηλών ελλειμμάτων, όσο και λόγω του ενδεχόμενου κατάρρευσης της κυβερνητικής συμμαχίας και ισχυροποίησης της πλέον σκληρής και αντιευρωπαϊκής της πτέρυγας (Lega – Σαλβίνι), σε ένα περιβάλλον που η οικονομία της χώρας πρέπει να αναχρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος του χρέους της τους επόμενους μήνες, τροφοδοτεί τις πιέσεις απομάκρυνσης των επενδυτών από τις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, όπως η Ελλάδα.
* Το παρατεταμένο εκλογικό περιβάλλον στην Ελλάδα, με τις βουλευτικές εκλογές να έπονται των ευρωεκλογών μέσα στο 2019 και τις κυβερνητικές “παροχές” να πυκνώνουν καθώς πλησιάζουμε σ’ αυτές, τροφοδοτούν επίσης έντονες ανησυχίες για τη διατηρησιμότητα των προϋποθέσεων διασφάλισης της εξυπηρέτησης του χρέους που αποφασίσθηκαν τον Ιούνιο του 2018.
Παρ’ όλα αυτά οι αγορές φαίνεται να έχουν αρχίσει να “αναγνωρίζουν” το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος μετά την αναδιάρθρωσή του συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον διασφαλισμένων στην Ευρωζώνη μεσοπρόθεσμα τόσο από πλευράς χαμηλού κόστους εξυπηρέτησης όσο και μακροπρόθεσμης σύνθεσης.
Το γεγονός αυτό έχει επηρεάσει θετικά τη στάση των επενδυτών και για τον λόγο αυτό έχει συρρικνωθεί σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές η “εξάρτησή” του από τη συμπεριφορά του ιταλικού χρέους το οποίο βρίσκεται τρεις βαθμίδες ψηλότερα από πλευράς αξιοπιστίας. Σε κάθε περίπτωση μετά τις Ευρωεκλογές αναμένεται ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί – και ειδικά ο ESM – θα αυξήσουν τις πιέσεις προς την πλευρά της Κυβέρνησης με στόχο να ανακόψουν την τάση δημοσιονομικής χαλάρωσης. Είναι όμως σαφές ότι σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον κάθε ισχυρή αναταραχή στις διεθνείς αγορές μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέψει την οποιαδήποτε βελτίωση στις τιμές και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, επηρεάζοντας ανάλογα και το χρονοδιάγραμμα ομαλής επιστροφής στις αγορές.