Κι ενώ η Δημόσια Διοίκηση έχει «κατεβάσει» τα μολύβια με το βλέμμα καρφωμένο στις επικείμενες πολλαπλές εκλογές, ήρθαν δυο ειδήσεις να επιβεβαιώσουν πως οι εφιαλτικές καταστάσεις που βίωσαν οι συμπολίτες μας πέρσι στο Μάτι και τη Μάνδρα είναι δυστυχώς πιθανότατο να επαναληφθούν.
Η πρώτη αφορά στη δημοσίευση της εισαγγελικής διάταξης για τη φωτιά στο Μάτι (https://www.lykavitos.gr/kolafos-to-porisma-ton-eisaggeleon-gi/) που κατέδειξε κι επισήμως αυτά που όλοι είχαμε αντιληφθεί από τότε: την πλήρη ανετοιμότητα της κρατικής μηχανής και την έλλειψη συντονισμού των επιχειρήσεων διάσωσης που οδήγησε σε καθυστερήσεις που αποδείχθηκαν φονικές – οι ευθύνες θα καταλογιστούν από τη Δικαιοσύνη.
Του Αχιλλέα Κέλλα*
Το δεύτερο κι ακόμη πιο ανησυχητικό νέο είναι ότι με βάση τη σχετική μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (https://www.lykavitos.gr/kindynos-gia-nea-tragodia-poies-einai/), υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για νέα αντίστοιχη τραγωδία σε πολλές περιοχές της Αττικής. Τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των περιοχών σε συνδυασμό με την αυθαίρετη δόμηση και τη μεγάλη πυκνότητα παραθεριστών μπορούν και πάλι να προκαλέσουν ανυπέρβλητες δυσκολίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και κάποιοι οικισμοί φαίνεται ότι είναι πρακτικά αδύνατο να εκκενωθούν…
Συνεπώς, δικαιολογία δεν υπάρχει για κανέναν, ούτε ότι δεν ήξερε, ούτε ότι δε φανταζόταν πόσο άσχημα μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα. Είναι ώρα για πολυεπίπεδη προληπτική δράση στην κατεύθυνση των προτάσεων της επιτροπής του ΕΜΠ, αλλά και με το ρεαλισμό που επιβάλλουν οι συνθήκες.
Και αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους είναι ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αυτών των δράσεων βαρύνει τους τωρινούς άρχοντες κι οφείλει να είναι άμεση προτεραιότητα κι ας είμαστε σε προεκλογική περίοδο σε επίπεδο αυτοδιοικητικό κι όχι μόνο…Επίσης οι προϊστάμενοι των σωμάτων ασφαλείας και της Πολιτικής Προστασίας προφανώς και απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης και δρουν για λογαριασμό της.
Η αρχή οφείλει να γίνει ακριβώς από εκεί: να εξασφαλιστεί ότι οι δράσεις δε θα επηρεαστούν από τις εκλογές, ακόμη και από πιθανές πρόωρες βουλευτικές. Ας δεσμευτούν όλοι ότι ως τον Οκτώβριο δε θα υπάρξουν αλλαγές στους επιτελάρχες. Επίσης, σε τοπικό επίπεδο, οι νυν αυτοδιοικητικοί ηγέτες αλλά και οι ανθυποψήφιοι τους οφείλουν να συμπράξουν κι αν μη τι άλλο να είναι όλοι ενημερωμένοι.
Είναι πολύ δύσκολο σε μια χώρα με τη δική μας παράδοση, πολλώ δε μάλλον που κάποιοι δήμαρχοι και Περιφερειάρχες αντιμετωπίζουν ήδη τη Δικαιοσύνη για όσα έγιναν στο Μάτι. Δεν υπάρχουν ρεαλιστικές ελπίδες για πλήρη συνεννόηση αλλά μπορεί να επιτευχθεί ένα μίνιμουμ συναίνεσης, ανοχής και πολιτικού πολιτισμού.
Κατά τα άλλα, ούτε η φύτευση ούτε η άναρχη ρυμοτομία μπορούν να διορθωθούν άμεσα. Αυτό που επιβάλλεται είναι η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και κυρίως η σηματοδότηση όλων των επικίνδυνων περιοχών.
Παράλληλα, ο έλεγχος όλων των επίγειων και εναερίων μέσων πυρόσβεσης και η στελέχωση των σωμάτων ασφαλείας με επαρκή αριθμό επιχειρούντων, των οποίων η εκπαίδευση θα είναι συνεχής.
Επιβάλλεται ακόμη η διενέργεια testeventsμε τη συμμετοχή όχι μόνο της Πυροσβεστικής αλλά και των κατοίκων. Όσο κι αν η φύση πάντα θα μας εκπλήσσει, οι συνθήκες προσομοίωσης μόνο να οδηγήσουν σε προτάσεις βελτίωσης μπορούν.
Και τέλος, υπάρχει και η ατομική ευθύνη του καθενός για την κλιματική αλλαγή. Δράσεις υπέρ της ανακυκλωσης και του περιβάλλοντος υπάρχουν ήδη και οφείλουν να κορυφωθούν υπό κυβερνητική αιγίδα, είναι το μίνιμουμ που θα ανέμενε κανείς από μια «αριστερή» κυβέρνηση…
Μπήκαμε στην άνοιξη κι αντί για δράσεις σε επίπεδο θεωρίας και πράξης, το μόνο που βλέπουμε είναι προσπάθεια απόσεισης των ευθυνών και προεκλογική σπέκουλα.
Πρέπει όλοι να πιέσουμε προς την κατεύθυνση της αποφυγής μιας νέας τραγωδίας, το οφείλουμε σε όσους χάθηκαν ή είδαν τη ζωή τους να καταστρέφεται στο Μάτι και στη Μάνδρα.
Τέρμα λοιπόν το…ραχάτι, υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει άμεσα και πλέον η ανοχή και η αδράνεια συνιστούν συνενοχή!
*Ο Αχιλλέας Κέλλας είναι Πολιτικός Μηχανικός, τ. Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας και Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ