Σενάριο ανεξέλεγκτης πολιτικής και οικονομικής περιδίνησης «κρύβει» η κάλπη της 7ης Ιουλίου καθώς στην περίπτωση που δεν εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με το σύστημα της απλής αναλογικής και με το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να χτυπάει «κόκκινο».
Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να μεταθέσει τις εθνικές εκλογές για την 7η Ιουλίου, αντί 30 Ιουνίου που αρχικά είχε αποφασιστεί, επιβάρυνε την τουριστική κίνηση της χώρας και ανέτρεψε τον οικογενειακό προγραμματισμό για θερινές διακοπές.
Το ενδεχόμενο ωστόσο να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις κάλπες του Ιουλίου απειλεί να τινάξει στον αέρα τα προσδοκώμενα έσοδα από τον τουρισμό και να ακυρώσει τα μπάνια του λαού.
Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Θέμα Fm 104,6 και στον Γιάννη Πρετεντέρη στις 7 Ιουλίου πρέπει αν δοθεί ισχυρή εντολή στην ΝΔ «για να αποφύγουμε τις περιπέτειες. Εάν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση τότε η χώρα θα οδηγηθεί νομοτελειακά σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική που σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι η μόνη κυβέρνηση που θα μπορεί να σχηματιστεί είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι εκλογές θα γίνουν κατακαλόκαιρο, με τα εθνικά θέματα ανοιχτά».
Εάν το βράδυ της 7ης Ιουλίου το τελικό αποτέλεσμα δείξει ότι το πρώτο κόμμα – το οποίο όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα είναι η ΝΔ – δεν συγκεντρώνει τουλάχιστον 151 βουλευτικές έδρες τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα εφαρμόσει το άρθρο 37 του Συντάγματος για τις διερευνητικές εντολές.
Η διαδικασία διαρκεί έως 9 ημέρες καθώς οι εντολές δίνονται στους αρχηγούς των τριών κομμάτων με την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη οι οποίοι έχουν στην διάθεσή τους από 3 ημέρες για να διαπιστώσουν εάν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας.
Εάν αποβούν άκαρπες οι προσπάθειες τότε κατά το Σύνταγμα «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή».
Σε αυτή την περίπτωση στις 16-18 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Βουλής θα υπογράψει νέο προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές εντός 30 ημερών. Πιθανότερες ημερομηνίες για την νέα προσφυγή στις κάλπες είναι οι δύο Κυριακές μεταξύ του Δεκαπενταύγουστου, δηλαδή 11 και 18 Αυγούστου.
Ωστόσο, σε αυτό το ενδεχόμενο οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής που σημαίνει ότι για να κυβερνήσει αυτοδύναμα το πρώτο κόμμα θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστά πολύ πάνω από το 40% (σ.σ. αν το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής είναι μηδενικό τότε το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί 50,1% για την αυτοδυναμία).
Για παράδειγμα το σύνολο των δημοσκοπήσεων εμφανίζουν την ΝΔ με ποσοστά 35% εως 37% που της εξασφαλίζουν από 152 εως 156 έδρες. Στην περίπτωση όμως της απλής αναλογικής θα λάμβανε 102 – 106 έδρες.