Η ημερομηνία διεξαγωγής των Ευρωεκλογών έχει καθοριστεί, ενώ η αντίστοιχη των Εθνικών εκλογών παραμένει «εις χείρας» του Πρωθυπουργού. Οι δημοσκοπήσεις πληθαίνουν και ένα πρώτο ασφαλές συμπέρασμα είναι, ότι το κόμμα της ΝΔ προηγείται σταθερά, με μεταβλητό μόνο το ποσοστό.
Από πολλούς, έχει τεθεί το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών σαν “δημοψήφισμα” έναντι της Κυβέρνησης και μάλιστα, έχει καθοριστεί άτυπα και το ποσοστό των 3,5% μονάδων διαφοράς των δύο κομμάτων σαν το όριο της επιτυχίας.
Tης Θάλειας Χούντα
Έχω την άποψη, ότι κακώς οι Ευρωεκλογές έχουν επιλεγεί – από την αντιπολίτευση – σαν όριο ή μονάδα επιτυχίας, η οποία θα συμπαρασύρει τις Εθνικές εκλογές. Και τούτο γιατί, η ψήφος για τους Ευρωβουλευτές διαφέρει παρασάγγας από την ψήφο για την Περιφέρεια ή τον Δήμο. Τον Ευρωβουλευτή θα τον ψηφίσει ο κόσμος και λόγω αποστάσεως, δεν μπορεί, να έχει την στενή επαφή που διατηρεί με τον Δήμαρχο ή τους εκπροσώπους της Περιφέρειας, στους οποίους έχει καθημερινή πρόσβαση για επίλυση ζητημάτων του.
Κοινώς, τον Ευρωβουλευτή που θα ψηφίσει τώρα ο πολίτης, θα τον ξαναδεί σε πέντε χρόνια και στο μεσοδιάστημα η Ευρωβουλή θα ασχολείται με θέματα τελείως διάφορα της καθημερινότητας του κόσμου.
Γι’ αυτό και η ψήφος στις Ευρωεκλογές δεν ακολουθεί αυστηρά τα κομματικά κριτήρια αλλά είναι πιο «χαλαρή», δίνοντας την δυνατότητα εκπροσώπησης και στα μικρότερα κόμματα, τα οποία θα δυσκολευτούν πολύ, να εισέλθουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Κατά την γνώμη μου, οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές πρέπει να τεθούν σαν πρώτο ¨μέτρο¨ για δρομολόγηση των εγχώριων πολιτικών εξελίξεων, δεδομένης της ομοιότητας τους ως προς την επαφή πολίτη – Δημάρχου/Βουλευτή και όχι αποκλειστικά αλλά δευτερευόντως οι Ευρωεκλογές. Και είναι σφάλμα της αντιπολίτευσης που παρασύρθηκε σε αυτό το κομματικό ¨παιχνίδι¨ και έδωσε στην Κυβέρνηση τη δυνατότητα της όποιας πολιτικής εκμετάλλευσης.
Η Κυβέρνηση γνωρίζει, ότι, ειδικά, στους μεγάλους Δήμους της χώρας αλλά και στις μεγάλες Περιφέρειες, δεν πρόκειται, να εκλεγούν οι υποψήφιοι που τους έχει δώσει το χρίσμα και την στήριξη.
Και η αμεσότητα της ψήφου αυτής στις τοπικές κοινωνίες είναι το πιο ηχηρό «ράπισμα» αλλά και το καλύτερο «δημοψήφισμα» για την έως σήμερα πολιτική της.
Η αντιπολίτευση, δεν το γνωρίζει; Ή επιμένει, να κάνει αναφορά σε μή κομματικούς υποψήφιους, όταν η μεγάλη πλειονότητά τους είναι εγγεγραμμένα κομματικά μέλη;
Η δύσκολη Κυβερνητική θέση είναι γνωστή σε όλους και πολύ περισσότερο στον Πρωθυπουργό και τους άμεσους συνεργάτες του. Οι όλες συζητήσεις τους κινούνται μόνο ως προς το ποσοστό της ήττας και σε καμμία περίπτωση για τη νίκη.
Όλοι μας πιστεύω, φανταζόμαστε τις πολιτικές συζητήσεις αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές και τα απίθανα σενάρια και αναλύσεις που θα μας φορτώσουν.
Η αλήθεια όμως θα είναι μία. Η Κυβέρνηση θα έχει υποστεί ήττα και το γεγονός αυτό έχει άμεση σχέση με την δυσαρμονία που θα προκύψει, αφού η ήττα αυτή θα είναι συνολική σε κάθε κάλπη και κάθε εκλογή.
*Δημοσιογράφος