Οκτώ κράτη-μέλη της ευρωζώνης παρουσιάζουν “κίνδυνο μη συμμόρφωσης” με τους δημοσιονομικούς κανόνες για το 2017, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, σε συνέχεια της εξέτασης των προσχεδίων των προϋπολογισμών των ευρωπαϊκών χωρών η Επιτροπή κατέληξε πως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Σλοβενία, η Κύπρος και η Λιθουανία, είναι πιθανό να παρουσιάσουν αποκλίσεις σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2017.
Ειδικά για την Ιταλία, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε πως “ένα σημαντικό τμήμα των αποκλίσεων συνδέεται με το κόστος από τους σεισμούς και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών”, επισημαίνοντας πως αυτό θα ληφθεί υπόψη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από την Ιταλία να μειώσει το έλλειμμά της στο 1,8% του ΑΕΠ το 2017, ωστόσο, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά προβλέπει δημόσιο έλλειμμα στο 2,3% του ΑΕΠ λόγω των “εξαιρετικών περιστάσεων”, που έχει αντιμετωπίσει η Ιταλία.
Παρά τη δριμεία κριτική από τη Γερμανία ως προς την επιείκεια της Επιτροπής σε θέματα δημοσιονομικής συμμόρφωσης, ο Π. Μοσκοβισί επανέλαβε σήμερα πως η Επιτροπή “παραμένει αξιόπιστη” αλλά εφαρμόζει τους κανόνες “έξυπνα”. “Αν δεν είμαστε έξυπνοι, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του λαϊκισμού, όπως αποδεικνύεται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού” υπογράμμισε. Η στάση αυτή της Επιτροπής μεταφράζεται στις Βρυξέλλες ως στήριξη του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντζι ενόψει του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει αφήσει να εννοηθεί πως εφόσον επικρατήσει το “όχι” στο εν λόγω δημοψήφισμα δε θα παραμείνει στην εξουσία.
Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού της είναι “σε γενικές γραμμές σύμφωνο” με τους στόχους για το 2017, καθώς το ονομαστικό έλλειμμα θα είναι ελαφρώς κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που επιβάλλουν οι δημοσιονομικοί κανόνες. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής υπάρχει “σημαντική υστέρηση” στην δημοσιονομική προσπάθεια της Γαλλίας σε σχέση με τις συστάσεις της Επιτροπής, με αποτέλεσμα να προβλέπεται πως η διόρθωση αυτή δε θα συνεχιστεί στο 2018, εάν δεν “αλλάξουν οι πολιτικές”. “Η Γαλλία βγαίνει από της διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και αυτό είναι καλό νέο” τόνισε ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ωστόσο πως είναι “σημαντικό” να διασφαλιστεί πως αυτή η διόρθωση είναι “μόνιμη και διαρκής”.
Τα προσχέδια των προϋπολογισμών της Ιρλανδίας, της Λετονίας, της Μάλτας και της Αυστρία βρέθηκαν επίσης να είναι “σε γενικές γραμμές συμβατά” με τους κανόνες της ΕΕ, ενώ αυτά της Γερμανίας, της Εσθονίας, του Λουξεμβούργου, της Σλοβακίας και της Ολλανδίας, κρίθηκαν “πλήρως συμβατά”. Σημειώνεται, επίσης, πως η Ελλάδα δε συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης των σχεδίων προϋπολογισμού, καθώς βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης.