Ετος προκλήσεων και μεγάλων επιβαρύνσεων θα είναι και το 2018. Και ενώ στο εσωτερικό πληρώνουμε ήδη πολλά και σύντομα θα πληρώσουμε ακόμη περισσότερα, την άνοιξη θα κριθούν τα νέα μέτρα αλλά και ό,τι αφορά την εποπτεία που θα επιβληθεί μετά τον Αύγουστο. Οπως όλα δείχνουν, μήνα με τον μήνα -και μέχρι τον Αύγουστο τουλάχιστον που τελειώνει το τρίτο μνημόνιο- οι νέες προκλήσεις προδιαγράφονται ως εξής:
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
■ Η χρονιά ξεκίνησε με αύξηση έως 50% ΦΠΑ σε 27 νησιά του Αιγαίου. Αυτό σημαίνει ότι οι νησιώτες θα δουν απώλειες 35-40 ευρώ τον μήνα για κάθε 830 ευρώ που δαπανούν για να ζήσουν στα νησιά της άγονης γραμμής. Χάνουν έτσι σταδιακά 400-500 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή σχεδόν μισό μηνιάτικο.
■ Χιλιάδες καταναλωτές ταλαιπωρούνται και υφίστανται επιβαρύνσεις για να πληρώνουν για τις σακούλες στα σούπερ μάρκετ. Τα 4 λεπτά του ευρώ ανά σακούλα γίνονται έως και 4 λεπτά της ώρας καθυστέρηση στο ταμείο του σούπερ μάρκετ για να τις μετρήσουν και να τις γεμίσουν χωρίς να σκιστούν. Από το περιβαλλοντικό τέλος η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει 48 εκατ. ευρώ το 2018, αλλά ήδη έχουν αρχίσει να πωλούνται σακούλες με υψηλότερες χρεώσεις, ανάλογα με το πόσο ανθεκτικές είναι.
■ Τέλος του μηνός θα δοθεί το κουτσουρεμένο κατά 50% επίδομα θέρμανσης στα πρώτα από τα σχεδόν 500.000 νοικοκυριά που δικαιούνται επιδότηση. Σε σχέση με το 2017 οι δικαιούχοι χάνουν φέτος από 25 ευρώ (άγαμος στην Κρήτη που ζει σε 50 τ.μ.) μέχρι και 187,50 ευρώ τον χρόνο για οικογένειες σε πιο ψυχρές περιοχές.
■ Από τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου οι περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν ότι χάνουν και άλλα 3-10 ευρώ τον μήνα (ή περίπου 40-120 ευρώ) λόγω αύξησης της μηνιαίας παρακράτησης φόρου που επιβλήθηκε από 1/1/2018.
■ Αύξηση στις ασφαλιστικές κρατήσεις κάθε μήνα θα δουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα πληρώνουν εισφορές 26,95% (ή και υψηλότερες για όσους έχουν επικουρικά ταμεία) επί των μεικτών αποδοχών τους, δηλαδή θα χάσουν περίπου 270 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ κρατήσεων που πέρυσι δεν συνυπολογίζονταν για τις εισφορές στον ΕΦΚΑ.
■ Τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο με τις εφαρμοστικές διατάξεις για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Η συνέχεια έπεται στις 11 Ιανουαρίου, που συνεδριάζει το Euro Working Group (EWG), το πρώτο της χρονιάς, όπου θα γίνει το τσεκάπ των προαπαιτούμενων που έχει υλοποιήσει η Αθήνα επί συνόλου 110 που προβλέπει η αξιολόγηση. Η βασικότερη από τις εκκρεμείς μνημονιακές δράσεις είναι η διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με τους δανειστές να θέλουν να βγαίνουν στο σφυρί σπίτια και για χρέη προς την Εφορία.
■ Με τα μέτρα αυτά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου αναμένεται να εγκρίνει τη συμφωνία για εκταμίευση της νέας μνημονιακής δόση που θα ξεκινά από τα 5,5 δισ. ευρώ και θα φτάνει πιθανότατα τα 8,5 δισ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι οι δόσεις που διεκδικεί η Ελλάδα από την τρίτη και την τέταρτη αξιολόγηση φτάνουν τα 18,4 δισ. ευρώ, ενώ ένα ποσό της τάξης των 27,4 δισ. που θα μείνει αδιάθετο από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ του ESM θα αποφασιστεί τέλη Μαΐου αρχές – Ιουνίου του 2018 για το πώς θα αξιοποιηθεί.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
■ Από 1ης Φεβρουαρίου θα φανεί στην πράξη πόσοι θα χάσουν τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων, καθώς πλέον θα αρκεί και μία μέρα καθυστέρησης, αντί για 15 που είχαν περιθώριο πέρυσι οι οφειλέτες να καθυστερήσουν χωρίς δυσμενείς συνέπειες τη δόση τους. Απώλεια της ρύθμισης σημαίνει στην πράξη ότι τα χρέη αναβιώνουν στο αρχικό ύψος τους χωρίς τις εκπτώσεις και μειώσεις που χορηγήθηκαν, ενώ πλέον ο νέος νόμος που θα ψηφιστεί από τον Ιανουάριο θα προβλέπει και διαδικασίες για πλειστηριασμούς εξπρές, σχεδόν ταυτόχρονα με την επιβολή κατάσχεσης.
■ Από τα μέσα του μήνα αναμένεται να επιστρέψει ξανά η τρόικα στην Αθήνα για την παρακολούθηση της εκπλήρωση των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης και την κατάρτιση των υποχρεώσεων που θα προβλέπει η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου.
■ Τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν οι τελικές αποφάσεις από το ΔΝΤ για το αν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα ή θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος και παρατηρητής.
■ Από αυτό τον μήνα ενδεχομένως θα ξεκινήσει ο ΕΦΚΑ να επιστρέφει στους αυτοαπασχολούμενους τις παράνομες κρατήσεις εισφορών που έγιναν στο β’ εξάμηνο του 2017 με βάση τα εισοδήματα του 2015. Το πιθανότερο όμως είναι, αντί να επιστραφούν, να συμψηφιστούν με τις αυξημένες τρέχουσες εισφορές του 2018. Ο ΕΦΚΑ θα κληθεί να επιστρέψει και τις διπλές κρατήσεις υπέρ Υγείας που εισέπραττε το 2017, παρά τη σχετική απαγόρευση του νόμου Κατρούγκαλου για όσους πληρώνουν και άλλον φορέα περίθαλψης πλην του ΕΟΠΥΥ.
■ Καλώς εχόντων των πραγμάτων και εφόσον τελικά έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία, θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει για τα καλά οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Προτάσεις υπάρχουν και από τον ESM και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ θα πιέζει και το ΔΝΤ. Η συμφωνία θα προβλέπει και τους όρους επιτήρησης της χώρας έως το 2060, οπότε προβλέπεται να αποπληρωθεί το δάνειο στον ESM. Διαφορετικά, αν έχουν προκύψει καθυστερήσεις, δυσκολεύεται το εγχείρημα για έξοδο στις αγορές και η απεξάρτηση από τα δάνεια των θεσμών. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η προληπτική γραμμή στήριξης θα τεθεί εκ των πραγμάτων στο τραπέζι με όλα τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν έως το 2020 ενδεχομένως – και αυτό θα θεωρείται τότε μάλλον το «καλό σενάριο».
ΜΑΡΤΙΟΣ
Ο Μάρτιος θα κρίνει πολλά για το μέλλον των μνημονίων στη χώρα μας:
■ Οι συζητήσεις για το χρέος θα πρέπει να έχουν ωριμάσει γιατί στις 4 Μαρτίου γίνονται εκλογές στην Ιταλία και η Ευρώπη μπορεί να στρέψει εκεί το ενδιαφέρον της αντί για την τύχη του ελληνικού χρέους.
■ Την Ευρώπη θα απασχολούν επίσης τα stress tests των τραπεζών. Ακόμα κι αν όλα πάνε καλά για τις ελληνικές τράπεζες, πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ανησυχία σε όλη την Ευρώπη, αφού ακόμα και για μια σχετικά μικρού μεγέθους ξένη τράπεζα μπορεί να προκληθεί αναταραχή στις αγορές – και ενώ η Ελλάδα θα προσπαθεί ακόμα να δανείζεται με όσο το δυνατόν χαμηλότερα επιτόκια.
■ Στις 12 του μήνα συνέρχεται το Eurogroup για έναν πρώτο απολογισμό των συζητήσεων των δανειστών με την κυβέρνηση στην Αθήνα, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης. Το μήνυμα των θεσμών προς την Αθήνα θα είναι: «Να τελειώνουμε διότι εκκρεμούν και οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος».
■ Την ίδια στιγμή θα δημοσιοποιούνται απολογιστικά -και όχι μόνο- στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το 2017 και το 2018, για τον Προϋπολογισμό και την είσπραξη των κρατικών εσόδων στη χώρα μας. Από αυτά εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό αν και με ποια μέτρα θα κριθεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, προκειμένου να αποφασίσουν το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι δανειστές τι θα κάνουν με την Ελλάδα.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
■ Μήνας των ακινήτων και του νέου ΕΝΦΙΑ θεωρείται ο Απρίλιος. Στις αρχές του μήνα θα αποφασιστούν οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες μετά τις εισηγήσεις που θα έχουν καταθέσει και οι ιδιώτες πραγματογνώμονες. Οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν αναδρομικά από 1/1/2018 και με βάση τις τιμές αυτές θα ανασχεδιαστεί ο φόρος ακινήτων, ώστε η βεβαίωση φόρου που θα δείξουν τα φετινά εκκαθαριστικά να φτάσει στα 3,3 δισ. ευρώ.
■ Προβλέπεται η επέκταση της εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και σε υποθέσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
■ Θα γίνει επανεξέταση του φόρου επί των κερδών από την εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας (φόρος υπεραξίας κλπ) και, αν κριθεί αναγκαίο, θα υπάρξουν αλλαγές έως τον Μάιο του 2018.
■ Η προσπάθεια για έξοδο στις αγορές θα συνεχίζεται και οι οίκοι αξιολόγησης θα έχουν αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία, που όμως θα παραμένει αρκετές σκάλες χαμηλότερα από όσο χρειάζεται για να σταθεί με αξιώσεις στην αγορά ομολόγων.
ΜΑΪΟΣ
■ Το Eurogroup της 24ης Μαΐου θεωρείται η ιδανική ημερομηνία για να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο και να ολοκληρωθούν σταδιακά οι συζητήσεις για τις σχέσεις της Ελλάδας με τις Βρυξέλλες.
■ Είτε εντός προγράμματος ως χρηματοδότης, είτε ως τεχνικός σύμβουλος, το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφανθεί τον Μάιο αν απαιτείται να ληφθούν ταχύτερα από το 2019 -ή και ακόμα νωρίτερα, από φέτος κιόλας- οι μειώσεις στο αφορολόγητο – ενδεχομένως και στις συντάξεις.
■ Και ενώ η Αθήνα θα καίγεται να βρεθεί λύση το συντομότερο, εκτός από την Ιταλία, η Ευρώπη και το Eurogroup θα απασχολούνται και με το τι θα συμφωνηθεί με το Λονδίνο για το θέμα του Brexit.
ΙΟΥΝΙΟΣ
■ Θα πρέπει να έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος ώστε να αρχίσουν να πληρώνονται από τον Ιούλιο. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να τρέξει και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές που θα έχουν εκδοθεί ώστε να γίνει η πληρωμή σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις.
■ Στις 21 του μήνα θα γίνει η Σύνοδος της Ευρωζώνης για πολιτική συμφωνία στο θέμα του χρέους, από τη στιγμή που η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει και τα επόμενα 82 προαπαιτούμενα που απορρέουν από την τέταρτη αξιολόγηση.
■ Τέλος Ιουνίου θα εισπράξουν οι περισσότεροι δικαιούχοι και τα υπόλοιπα του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.
ΙΟΥΛΙΟΣ
■ Από 1ης Ιουλίου καταργείται η έκπτωση ΦΠΑ και στα τελευταία πέντε νησιά του Αιγαίου όπου θα ισχύει έως τότε. Εν μέσω της τουριστικής σεζόν στα νησιά αυτά (Λέσβος, Κως, Σάμος, Χίος, Λέρος) θα αλλάξουν οι συντελεστές ΦΠΑ με τις αντίστοιχες επιβαρύνσεις για τους κατοίκους και τους τουρίστες.
■ Ξεκινά η πληρωμή των νέων υποχρεώσεων του 2018 για φόρους εισοδήματος και -ενδεχομένως- του νέου ΕΝΦΙΑ.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
■ Στις 18 του μήνα τελειώνει και τυπικά το τρίτο μνημόνιο. Εως τότε θα έχουν ξεκαθαρίσει το νέο καθεστώς και οι όροι δημοσιονομικής προσαρμογής για το νέο πρόγραμμα που θα συνδέει τις μεταρρυθμίσεις με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Πρακτικά η Ελλάδα θα πρέπει τότε σταματήσει να ζητάει δόσεις για να πληρώνει δάνεια, αλλά να πληρώνει όσα μπορεί με τις δόσεις των δανείων από τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έχει, ενώ για τα επιπλέον θα παίρνει «ελάφρυνση δόσης – μέσω επιμήκυνσης ή μείωσης επιτοκίων κ.λπ. Αν δεν έχει φτάσει στο σημείο αυτό, η χώρα θα ζητήσει παράταση ή προληπτική γραμμή στήριξης για μετά το μνημόνιο, καθώς στην Ευρώπη δεν θέλουν ούτε να ακούσουν πια για τέταρτο μνημόνιο στήριξης της Ελλάδας.
Πηγή: newmoney.gr