Οι «ημέτερες» συμβουλευτικές εταιρείες, οι απευθείας αναθέσεις και το ερώτημα πώς κυβερνάται εντέλει η τράπεζα!
ΠΟΛΛΑ και παράξενα ακούγονται εσχάτως για την Εθνική Τράπεζα και τον τρόπο που ορισμένα μεγαλοστελέχη της λειτουργούν, σε βαθμό που να δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες στην αγορά για τις μεθοδεύσεις, τις διαδικασίες και την τελική εικόνα που επιχειρείται να βγει προς τα έξω.
Και η οποία άλλους αναιτίως προσπαθεί να τους μειώσει και απαξιώσει και άλλους, όπως λέγεται, να τους συγκαλύψει. Επειδή, ωστόσο, η δημοσιογραφική έρευνα ανασκάπτει γεγονότα και τα ανασύρει από την αφάνεια, αργά ή γρήγορα τα όσα συγκαλύπτονται θα βγουν στο φως της ημέρας.
Προς το παρόν, ωστόσο, υπό τη μορφή ερωτημάτων, κρίσιμων κατά τη γνώμη μας, μπαίνουν στο τραπέζι καυτά ζητήματα που χρήζουν απαντήσεων, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για την τράπεζα περίοδο και υπό το βάρος των πρόσφατων γεγονότων!
-Πώς λειτουργεί η Εταιρική Διακυβέρνηση στην Τράπεζα; Το επίσημο site της τράπεζας αναφέρει σχετικά με τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης:
«Ο Κώδικας αποτελεί ένα πλαίσιο το οποίο, αν και μη υποχρεωτικό κατά τον νόμο, προάγει τη συνέχεια, τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα του τρόπου λειτουργίας του Δ.Σ. της ΕΤΕ και αποτελεί απαραίτητο στοιχείο καλής διακυβέρνησης. Ξεκινώντας από το ελληνικό νομικό και κανονιστικό πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των διεθνών νομικών υποχρεώσεων της τράπεζας (π.χ. τον αμερικανικό νόμο Sarbanes-Oxley), ο κώδικας βασίζεται στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές όπως αυτές αποτυπώνονται στους διάφορους σχετικούς Ευρωπαϊκούς Κώδικες και τις συστάσεις της Επιτροπής Ε.Ε.»
Καλά τα αναφέρει, τηρούνται όμως;
-Υπάρχει πρόβλημα ηγεσίας; ή εσωτερικά προσωπικά συμφέροντα; Πραγματικά τελευταία έχουν δημιουργηθεί πολλά ερωτήματα.
-Ένας πρόεδρος επίσημα μη εκτελεστικός, μέσω εσωτερικής πράξης που έχει κυκλοφορήσει στην τράπεζα έχει τον ρόλο του προέδρου του Προγράμματος Μετασχηματισμού της τράπεζας (αυτό αποτελεί εκτελεστικό ή μη εκτελεστικό αντικείμενο;) Επιτρέπεται αυτό βάσει του ανωτέρω κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης; Το δε Πρόγραμμα παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πέντε μήνες τουλάχιστον από την ανάθεση στη συμβουλευτική εταιρία δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα τι ακριβώς περιλαμβάνει.
-Από τη μία συμβουλευτική εταιρεία στην άλλη, ξαφνικά και απευθείας…
Το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού της τράπεζας ανατέθηκε αρχικά σε μεγάλη έμπειρη συμβουλευτική εταιρεία, η οποία είχε ξεκινήσει να δουλεύει, ξαφνικά μετά από δεκαπέντε μέρες την σταμάτησαν και έκαναν ανάθεση σε άλλη συμβουλευτική εταιρεία. Αλήθεια, με ποια διαδικασία έγινε η επιλογή; Ποιος γνωρίζει το κόστος του προγράμματος; Όλοι αναρωτιούνται για το κόστος βλέποντας τις στρατιές των συμβούλων από το εξωτερικό. Πώς εγκρίθηκε το κόστος; Έχει εγκριθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή; Ποιος έχει ελέγξει νομικά και έχει υπογράψει τη σχετική Σύμβαση Ανάθεσης; Τί λέει ο υπεύθυνος τήρησης της Εταιρικής Διακυβέρνησης της τράπεζας;
-Πρότεινε τον νέο πρόεδρο, πήρε τη δουλειά!!!
Πόσο κόστισε και πώς ανατέθηκε;
Εταίρος μεγάλος συνέταιρος στο πρόγραμμα μετασχηματισμού, συμβουλευτική εταιρεία ειδική επί θεμάτων προσωπικού. Μια εταιρεία η οποία πρότεινε αρχικά τον νέο πρόεδρο, ο οποίος τελικά επιλέχτηκε και τοποθετήθηκε.
Με ποια διαδικασία επιλέχτηκε η εταιρεία και της έγινε ανάθεση του προγράμματος μετασχηματισμού με αντικείμενο τα θέματα προσωπικού; Ή ήταν δεδομένο ότι θα πάρει δουλειές από την υποχρέωση που είχε δημιουργηθεί; Γνωρίζει κανείς το κόστος;
Μπορεί ένας πρόεδρος να αναθέτει απευθείας δουλειές; Να επεκτείνει τη συνεργασία με την παραπάνω εταιρεία σε άλλα έργα με θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου; Για να μεγαλώσει το κονδύλι ανάθεσης; Ισχύει ότι το πρόγραμμα leadership για τα υψηλόβαθμα στελέχη που έγινε τον Ιούλιο στο Λαγονήσι και μόνο αυτό κόστισε 500.000 ευρώ;
-Πώς είναι αποδεκτό να λειτουργεί η τράπεζα επί μήνες χωρίς σαφές οργανόγραμμα, να υπάρχουν γενικοί διευθυντές και διευθυντές που να μη γνωρίζουν πού αναφέρονται;
Όλα αυτά συνάδουν με την τήρηση του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης;
Πηγή: Εφημερίδα “Axia News”