Με διπλή απαλλαγή επωφελούνται όσοι νέοι συνταξιούχοι συνεχίζουν να εργάζονται (μετά τη σύνταξη) κόβοντας απόδειξη δαπάνης.
Κατά πρώτον, δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν εισφορές όσοι εξ αυτών εισπράττουν έσοδα από πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα επί έργων, κόβοντας απόδειξη δαπάνης.
Συνεπώς δεν ισχύουν για αυτούς, ό,τι ισχύει για τους άλλους αμειβόμενους με απόδειξη δαπάνης, δηλαδή εισφορές 20,2% επί των καθαρών αποδοχών τους.
Με άλλα λόγια, οι εν λόγω εργαζόμενοι θα εισπράττουν… εντελώς “καθαρές” τις αμοιβές τους, χωρίς να επιβάλλονται σε αυτές καθόλου εισφορές. Παράλληλα, η σύνταξη τους δεν θα υποστεί την προβλεπόμενη μείωση 60%, η οποία ισχύει για όλους τους νέους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότηση τους.
Συγκεκριμένα, με έγγραφο του ΕΦΚΑ αποσαφηνίζεται πως για τους συνταξιούχους που αμείβονται με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (τίτλο κτήσης-πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης) για πνευματικά ή συγγενικά ότι η λήψη εσόδων από πνευματικά δικαιώματα δεν συνιστά ανάληψη δραστηριότητας μετά τη συνταξιοδότηση. Έτσι δεν ισχύουν οι διατάξεις εκείνες οι οποίες προβλέπουν:
– Μείωση 60% στη σύνταξη όσων συνταξιούχων, απασχολούνται, εφόσον αιτήθηκαν σύνταξη μετά την 12η/5/2016 (σ.σ. από την 13η/5/2016 βρίσκεται σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου).
– Καταβολή εισφορών, όπως ισχύει για όλους τους άλλους εργαζομένους οι οποίοι αμείβονται με απόδειξη δαπάνης.
Κατά συνέπεια, τα έσοδα συνταξιούχων από πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα επί έργων αφενός δεν επιφέρουν μείωση της σύνταξης που τους χορηγείται, αφετέρου δεν υπόκεινται σε εισφοροδότηση, σημειώνεται στο ίδιο έγγραφο.
Αυτό σημαίνει πως ένας συνταξιούχος, ακόμα και αν βγήκε στη σύνταξη μετά την 12η/5/2016, θα λαμβάνει στο ακέραιο τη σύνταξη και στην περίπτωση που έχει έσοδα από πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα και κόβει απόδειξη δαπάνης. Επίσης, ο ίδιος συνταξιούχος θα εισπράττει στο ακέραιο και την αμοιβή του από την απόδειξη δαπάνης, καθώς δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν ούτε… σεντς υπέρ των ασφαλιστικών φορέων.