Μόλις σβήσει η μόδα του bitcoin, μπορεί να δούμε τη δημιουργία μια πραγματικής αξίας σε άλλα νομίσματα.
Το γεγονός είναι ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, με μια από τις πιο χαρακτηριστικές εκείνη του Jamie Dimon της J.P. Morgan που αποκάλεσε το bitcoin «απάτη» και όσους κάνουν trading σε αυτό «ανόητους».
Από την άλλη είναι εκείνοι που στα κρυπτονομίσματα βλέπουν την πλέον επαναστατική δύναμη των τελευταίων ετών στα χρηματοοικονομικά, αναφέρει το in.gr.
Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται πολλοί απλοί άνθρωποι που αναρωτιούνται γιατί το bitcoin έφτασε σχεδόν τα 20.000 δολάρια.
Η απάντηση απλή: δεν υπάρχουν θεμελιώδη μεγέθη. Ακόμα και ο Robert Shiller, που κέρδισε το Νόμπελ το 2013 για την εκτίμηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, αναφέρει πως η αξία του bitcoin είναι «εξαιρετικά διφορούμενη».
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει τεράστια ποσότητα κερδοσκοπίας στην αγορά κρυπτονομισμάτων, σημειώνει το CNBC. Αλλά όταν σκάσει η φούσκα και σταματήσει η διαφήμισή τους τότε θα μπορέσουν οι επενδυτές να βρουν αξία. Τελικά όλα καταλήγουν στις περιπτώσεις χρήσης διαφόρων νομισμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά.
Όταν δημιουργήθηκε το bitcoin το 2009, στόχος ήταν να υπάρχει ένα ηλεκτρονικό σύστημα διασυνοριακών πληρωμών. Το πρόβλημα τώρα είναι ότι οι συναλλαγές σε bitcoin βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα ταχύτερα παραδοσιακά συστήματα πληρωμών που αποδεικνύουν ότι το bitcoin είναι ένα καλύτερο μέσο. Είναι δύσκολο να πούμε ότι το bitcoin έχει μια εγγενή αξία πέρα από την πεποίθηση των ανθρώπων που το εμπορεύονται. Αλλά, όπως είπαν πολλοί, θα μπορούσε να μετεξελιχθεί στον “ψηφιακό χρυσό”, οπότε η τιμή του είναι πιθανό να αυξηθεί.
Αλλά κοιτώντας μπροστά, είναι πολύ πιθανό ότι άλλα ψηφιακά νομίσματα να ξεπεράσουν το bitcoin λόγω της χρησιμότητάς τους.
Για παράδειγμα το Ethereum. Εχει το δικό του blockchain, με το οποίο πειραματίζονται εταιρείες όπως η Microsoft και η J.P. Morgan.
Το Ethereum έχει σχεδιαστεί ειδικά για τα αποκαλούμενα “έξυπνα συμβόλαια”, τα οποία είναι κομμάτια λογισμικού που εκτελούν μια σύμβαση όταν πληρούνται ορισμένοι όροι από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Αυτό καταργεί την ανάγκη σύνθετων εγγράφων και σφαλμάτων.
Το Ripple είναι ένα άλλο κρυπτονόμισμα που βαστάζεται στην τεχνολογία blockchain και ασχολείται με διασυνοριακές πληρωμές σε διαφορετικά νομίσματα σε δευτερόλεπτα. Το ψηφιακό νόμισμα που δημιουργήθηκε από την εταιρεία που ονομάζεται XRP, λειτουργεί ως νόμισμα – γέφυρα για να διευκολύνει τις συναλλαγές.
Τόσο το Ethereum όσο και το Ripple έχουν δει φέτος σημαντική άνοδο, αλλά και τα δύο βρίσκονται στην αρχή. Αλλά στο μέλλον, η αποτίμησή τους θα μπορούσε να είναι ευκολότερη. Για παράδειγμα, αν το Ripple άρχιζε να επεξεργάζεται ένα κλάσμα των τρισεκατομμυρίων δολαρίων που μεταφέρονται διασυνοριακά, θα μπορούσε να τοποθετείται μια τιμή σε αυτό.
Αν το Ethereum ήταν υπεύθυνο για μια σειρά εμπορικών συναλλαγών, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε μια παρόμοια μέτρηση αποτίμησης.
Φυσικά, όλα αυτά είναι πολύ απλοϊκά και ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα έρθει όταν οι άνθρωποι χάσουν την πίστη τους σε αυτές τις πλατφόρμες και τα κρυπτονομίσματα. Ηδη είδαμε ένα ραγδαίο selloff στο bitcoin τις τελευταίες ημέρες, με το κρυπτονόμισμα να χάνει το 24% της αξίας του σε λίγες μόλις ημέρες και συγκεκριμένα να βιώνει το χειρότερο τετραήμερο sell-off από το 2015.
Σε κάθε περίπτωση, τα κρυπτονομίσματα, σημειώνει το CNBC, ήρθαν για να μείνουν αλλά είναι απίθανο να επιβιώσουν στην τρέχουσα μορφή τους. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της RW Market Advisory, Ron William, που μίλησε στο CNBC, εάν η τιμή του Bitcoin συνεχίσει να πέφτει, θα υπάρξει αντίκτυπος και στις υπόλοιπες αγορές.
Το Σάββατο, το μέλος του ΔΣ της Bundesbank, Carl-Ludwig Thiele προειδοποίησε για τον κίνδυνο πίσω από το ράλι του Bitcoin που μπορεί να κρύβει μια εξίσου ταχεία πτώση, αποκλείοντας παράλληλα την εισαγωγή bitcoin στις αγορές της ευρωζώνης.
Ο Michael Novogratz, πρώην trader της Goldman Sachs, γνωστοποίησε ότι σχεδιάζει να ιδρύσει ένα hedge fund για κρυπτονομίσματα. Νωρίτερα μέσα στον μήνα είχε μάλιστα προβλέψει ότι το ράλι του Bitcoin θα μπορούσε να φτάσει και τα 40.000 δολάρια μέσα σε λίγους μήνες.
Nέες πιέσεις θα μπορούσε να ασκήσει στο ψηφιακό νόμισμα ενδεχόμενη απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύσει τη συμμετοχή στις συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ψηφιακό νομισμάτων. Σχετικό αίτημα φαίνεται να επεξεργάζεται ο επικεφαλής των αρμόδιων Αρχών για τις χρηματαγορές στο Ισραήλ, ο οποίος πίσω από την τεράστια μεταβλητότητα που εμφανίζει το bitcoin βλέπει την ύπαρξη «φούσκας».