Από αναβολή σε αναβολή οδηγείται η υλοποίηση του περιουσιολογίου.
Κανονικά το e-περιουσιολόγιο θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2016, ωστόσο μετά από συνεχείς παρατάσεις είχε μεταφερθεί για υλοποίηση στο τέλος Μαρτίου του 2019.
Πλέον το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το μεταθέτει για το 2020.
Μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς εντός του έτους θα τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο τμήμα του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου ενώ σε πλήρη λειτουργία θα τεθεί το 2020 με την ολοκλήρωση και του κτηματολογίου, αναφέρει το in.gr.
Με το περιουσιολόγιο ο ελεγκτικός μηχανισμός συνολικά τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν φορολογούμενοι είτε αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Επί της ουσίας η φορολογική διοίκηση δημιουργεί μία τεράστια βάση δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων.
Στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα γίνει καταγραφή του συνόλου της ακίνητης, κινητής και άυλης όλων των φυσικών προσώπων, επιχειρήσεων και νομικών προσώπων.
Μεταξύ άλλων η βάση θα περιλαμβάνει στοιχεία όπως, κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα… στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια κλπ.
Με την πλήρη λειτουργία του περιουσιολογίου και την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογούμενου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες.
Παράλληλα, από τις μεταβολές στην ακίνητη και κινητή περιουσία κάθε φορολογούμενου θα εντοπίζεται ευκολότερα η φοροδιαφυγή καθώς κάθε προσαύξηση περιουσίας που θα καταγράφεται στο περιουσιολόγιο θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του φορολογούμενου.