«Η ακύρωση των οριστικών πινάκων δεν συνεπάγεται επ’ ουδενί εν όλω ακύρωση του διαγωνισμού» για τους 404 δικαστικούς υπαλλήλους, επισημαίνει ο δικηγόρος Ηλίας Κολλύρης, ο οποίος χειρίστηκε μέρος των αιτήσεων ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.
Ακόμη, επισημαίνει ότι «υπάρχει η νομική δυνατότητα απορρόφησης των προσφευγόντων υποψηφίων δικαστικών υπαλλήλων χωρίς ταυτόχρονη απόλυση των ήδη υπηρετούντων» οι οποίοι συμμετείχαν στον ίδιο διαγωνισμό, ενώ σημειώνει ότι οι επίμαχες δικαστικές αποφάσεις δεν θα οδηγηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ειδικότερα, ο δικηγόρος, διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, LL.M. Heidelberg Συνταγματικού Δικαίου και MΔΕ Νομικής Αθηνών Διοικητικού Δικαίου Ηλίας Κολλύρης σε δήλωσή του επισημαίνει τα εξής:
«Mε την ιδιότητα του πληρεξουσίου δικηγόρου που χειρίστηκε σημαντικό μέρος των υποθέσεων που αφορούσαν στην προκήρυξη για τους 404 δικαστικούς υπαλλήλους θεωρώ επιβεβλημένη τη δημοσίευση ορισμένων αναγκαίων επισημάνσεων, πέραν της αυτονόητης δήλωσης ικανοποίησης μου για την θετική έκβαση της υπόθεσης και τη δικαίωση των προσφευγόντων, σε μια υπόθεση ορόσημο, με ιδιαίτερη συμβολική σημασία για την αξιοπιστία του θεσμού του ΑΣΕΠ ως θεματοφύλακα της αξιοκρατίας.
1. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι ανέκκλητη βάσει του ισχύοντος νόμου, δηλαδή δεν τίθεται ζήτημα εξέτασης της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό στο ΣτΕ.
2. Η ακύρωση των οριστικών πινάκων δεν συνεπάγεται επ’ ουδενί εν όλω ακύρωση του διαγωνισμού.
3. Υπάρχει η νομική δυνατότητα απορρόφησης των προσφευγόντων χωρίς ταυτόχρονη απόλυση των ήδη υπηρετούντων, κάτι που εξάλλου εξυπηρετεί βέλτιστα και το δημόσιο συμφέρον λόγω ιδίως των υπαρχόντων χιλιάδων κενών.
4. Με την καθαρογραφή όλων των αποφάσεων, που καλό θα ήταν να αναμένουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, έκαστος κατά το μέρος που τον αφορά, θα ξεκαθαρίσουν με ασφάλεια τα σχετικά ζητήματα».