Σημαντικά προβλήματα ανταγωνιστικότητας στην ελληνική οικονομία διαπιστώνει το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεσή του για την Ελλάδα.
«Η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι αργή, οι επενδύσεις έχουν καταρρεύσει και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν έχει καταφέρει να αποφέρει σημαντικά έσοδα» αναφέρει μεταξύ άλλων, το βρετανικό υπουργείο.
Στο ίδιο πλαίσιο, σημειώνει πως «μετά από μία πρόσκαιρη ανάκαμψη το 2014, η οικονομία διολίσθησε εκ νέου στην ύφεση το 2015» και συμπληρώνει ότι «το 2016, φάνηκε πως η Ελλάδα σταθεροποιήθηκε».
Για το 2017 και το 2018, οι εκτιμήσεις προβλέπουν ανάπτυξη 2,7% και 3,1% αντίστοιχα, χάρη στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εξαγωγών.
Σε κάθε περίπτωση, σπεύδει να προσθέσει το βρετανικό υπουργείο, ο τραπεζικός τομέας παραμένει εύθραυστος, παρά το υψηλό επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας.
«Οι έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών, το α’ εξάμηνο του 2015, έχουν οδηγήσει στην απώλεια της εμπιστοσύνης των καταθετών προς το
τραπεζικό σύστημα» τονίζει επίσης.
Ως αποτέλεσμα – επισημαίνεται – έχουν επιβληθεί από τον Ιούνιο του 2015 κεφαλαιακοί περιορισμοί, προκειμένου να ανακοπούν οι εκροές καταθέσεων. «Παρά τη σταδιακή “χαλάρωση”, αυτοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ έως και σήμερα» σημειώνεται, τέλος.