Σχεδόν το ένα τρίτο των επώνυμων προϊόντων τροφίμων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν πανομοιότυπη ή παρόμοια συσκευασία, αλλά διαφορετική σύνθεση, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ωστόσο, η έκθεση δεν εντόπισε αξιοσημείωτο διαχωρισμό μεταξύ των ανατολικών και δυτικών χωρών του μπλοκ, παρά τις καταγγελίες των πρώην κομμουνιστικών χωρών ότι οι πολυεθνικές εταιρίες πουλούν χαμηλότερης ποιότητας τρόφιμα στις αγορές τους, αναφέρει το in.gr.
Η έρευνα που διενεργήθηκε επί σχεδόν 1.400 δειγμάτων από 128 διαφορετικά προϊόντα τροφίμων σε 19 χώρες της ΕΕ κατέληξε ότι το 9% των προϊόντων είχαν ίδια συσκευασία και το 22% παρόμοια συσκευασία, αλλά διαφορετικές συνθέσεις.
Ωστόσο, η διαφορά αυτή δεν καταδεικνύει «συγκεκριμένες γεωγραφικές τάσεις» και «δεν συνιστά κατ’ ανάγκη διαφορά όσον αφορά την ποιότητα του προϊόντος», όπως ανέφερε η Επιτροπή, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους τη μελέτη, που εκπονήθηκε από την εσωτερική της υπηρεσία ερευνών, το Κοινό Κέντρο Ερευνών. Οι διαφορές αφορούσαν διαφορετική περιεκτικότητα σε κρέας ή ψάρι, μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπος ή διαφορετικό τύπο γλυκαντικών σε ορισμένες χώρες της ΕΕ σε σύγκριση με το προϊόν σε κάποια άλλη χώρα.
Οι πολιτικοί σε πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης διαμαρτύρονται εδώ και πολλά χρόνια για την υποτιθέμενη διαφορά ποιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των προϊόντων διατροφής που πωλούνται με την ίδια συσκευασία, εις βάρος των καταναλωτών στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός έφθασε στο σημείο να κάνει λόγο για «διατροφικό απαρτχάιντ» και η ουγγρική κυβέρνηση για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο στη πρόσφατη ιστορία». Απέναντι σε αυτές τις κατηγορίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θεώρησε ότι μια τέτοια διαφορά θα ήταν «εντελώς απαράδεκτη» και ζήτησε από τις υπηρεσίες της Επιτροπής να εξετάσουν το θέμα.
Ο Ούγγρος Επίτροπος Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, που είναι υπεύθυνος για το Κοινό Κέντρο Ερευνών, ο Τίμπορ Νάβρατσιτς δήλωσε ικανοποιημένος που δεν υπάρχουν ενδείξεις για διαχωρισμό ανατολής-δύσης, αλλά χαρακτήρισε τα ευρήματα «ανάμικτα». «Ανησυχώ για το ότι αποκάλυψαν ότι έως το ένα τρίτο των προϊόντων που δοκιμάστηκαν έχουν διαφορετική σύνθεση ενώ φέρουν πανομοιότυπο ή παρόμοιο εμπορικό σήμα», ανέφερε ο Επίτροπος σε ανακοίνωση.
Από τότε που ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέδειξε σε ζήτημα τα τρόφιμα δύο ποιοτήτων στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 2017, η Κομισιόν θέσπισε έναν κοινό τρόπο για να ελέγχει τα προϊόντα τροφίμων και όρισε πανευρωπαϊκούς κανόνες προκειμένου τα τρόφιμα με ίδια ή παρόμοια συσκευασία να έχουν την ίδια σύνθεση.
Η Κομισιόν προχώρησε επίσης σε πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων, με προϋπολογισμό ύψους 1,26 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση των «ικανοτήτων των οργανώσεων των καταναλωτών όσον αφορά τη δοκιμή προϊόντων και τον εντοπισμό πιθανόν παραπλανητικών πρακτικών».