Την ορθότητα των δεδομένων που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα έναντι της κριτικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπερασπίστηκε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για τις οικονομικές υποθέσεις Ανίκα Μπράιτχαρντ.
Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, κληθείσα να σχολιάσει το νέο άρθρο του Πόουλ Τόμσεν, διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, η ίδια ανέφερε: «Συνεχίζουμε να είμαστε βέβαιοι για τις πηγές των δεδομένων μας και πιστεύουμε ότι οι ουσιώδεις συζητήσεις για την ανάλυση των δεδομένων και την αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων είναι πιο χρήσιμο να γίνονται στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων».
Χθες οι Πολ Τόμσεν και Μόρις Όμπσφελντ, με νέα ανάρτησή τους στο blog του ΔΝΤ, «απάντησαν» σε άρθρο του Πιερ Μοσκοβισί στους Financial Times, με το οποίο ο Ευρωπαίος επίτροπος απέκρουε τα επιχειρήματα των δύο στελεχών του ΔΝΤ με τα οποία υποστήριξαν ότι οι συντάξεις είναι πολύ υψηλές και το αφορολόγητο όριο αφήνει σημαντικά μεγάλο μέρος των πολιτών εκτός φόρου.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι:
α) τα στοιχεία των κρατών-μελών της ΕΕ δείχνουν πως οι μέσες δημόσιες συντάξεις το 2013 ήταν 1.233 ευρώ μηνιαίως στη Γερμανία, 45% υψηλότερα από τα 846 ευρώ μηνιαίως στην Ελλάδα.
β) ο ισχυρισμός πως οι μισοί Έλληνες φορολογούμενοι εξαιρούνται από τον φόρο εισοδήματος αγνοεί το γεγονός πως ο γενικός φορολογικός συντελεστής στα εισοδήματα, περιλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, είναι άνω του μέσου όρου της ΕΕ. Και η φετινή μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος έχει διευρύνει σημαντικά τη φορολογική βάση.
Τα δύο στελέχη του ΔΝΤ δεν απαντούν ευθέως, αλλά δημοσιεύουν στο blog του ΔΝΤ ένα «τεχνικό σημείωμα» στο οποίο, όπως αναφέρουν, «απαντούν σε ερωτήματα αναγνωστών».