Στη λίστα με τις χώρες που διαχειρίστηκαν καλύτερα την πανδημία του κορωνοϊού εντάσσει την Ελλάδα το περιοδικό TIME σε ένα εκτενές αφιέρωμά του.
Το ΤΙΜΕ αναφέρεται με εξόχως θετικά λόγια στους χειρισμούς της κυβέρνησης από την έναρξη της πανδημίας. «Για μια χώρα που επιτέλους έδειχνε σημάδια οικονομικής ανάκαμψης από τη δεκαετία της χρηματοπιστωτικής της κρίσης, η πανδημία δεν θα μπορούσε να χτυπήσει σε χειρότερη στιγμή.
Μια δεκαετία άφησε την Ελλάδα ,με ένα σύστημα υγείας που δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί ένα ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε – περίπου τρεις εβδομάδες αφότου η Ελλάδα κατέγραψε το πρώτο κρούσμα στα τέλη Φεβρουαρίου, ολόκληρη η χώρα μπήκε σε αυστηρό lockdown», αναφέρει το ΤΙΜΕ και συνεχίζει:
«Οι λιγοστοί πόροι που είχε το ελληνικό κράτος κατευθύνθηκαν στην προμήθεια περισσότερων κλινών ΜΕΘ καθώς επίσης και στην πρόσληψη επαγγελματιών υγείας. Το αποτέλεσμα; Λιγότεροι από 200 θάνατοι που σχετίζονται με το COVID».
«Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη με ένα προβάδισμα 20 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα μετά από μία 10 δεκαετία που το πολιτικό σύστημα κατακερματίστηκε από τις πολιτικές λιτότητας.
Έκτοτε η χώρα προχωρά σε σταδιακή άρση της καραντίνας, επιτρέποντας στους Έλληνες (ως επί το πλείστον) να συνεχίσουν την καθημερινή τους ζωή», υποστηρίζει το ΤΙΜΕ αναφερόμενο στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Πάντως, όπως παρατηρεί ο συντάκτης του αμερικανικού περιοδικού, τα δύσκολα είναι μπροστά μας: «Η ελληνική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό (αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ΑΕΠ και 700.000 θέσεις εργασίας), και η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας σημαίνει επανεκκίνηση του τουρισμού…
Που σημαίνει και το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος κορωνοϊού. Η κυβέρνηση προσπαθεί να επινοήσει ένα σύστημα που θα επιτρέπει στους τουρίστες να ταξιδεύουν ακόμη στη χώρα, διατηρώντας παράλληλα τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού χαμηλά. Και δεδομένης της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας, δεν είναι καθόλου σαφές ότι τα χρήματα και η ζήτηση για τυπικές ελληνικές καλοκαιρινές διακοπές – είτε από ξένους είτε από Έλληνες – θα είναι εκεί.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την Ελλάδα σε πολλά μέτωπα, αλλά αυτό δεν πρέπει να μειώνει αυτό που κατάφερε να επιτύχει μέχρι στιγμής».