Η Γερμανία και η Αυστρία είναι οι χώρες με την καλύτερη οικονομική ευμάρεια για τους πολίτες τους, ενώ στις δυο τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Λιθουανία και η Ελλάδα. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας για την οικονομική ευμάρεια των Ευρωπαίων πολιτών, την οποία διεξάγει η σουηδική εταιρεία Intrum, η οποία απηύθυνε ερωτήματα σε 24.004 καταναλωτές από 24 ευρωπαϊκές χώρες. Η έρευνα επικεντρωνόταν κυρίως στην ικανότητα των πολιτών να πληρώνουν έγκαιρα του λογαριασμούς τους, την προοπτική απαλλαγής τους από πιστώσεις (δάνεια), την δυνατότητα αποταμίευσης και τον οικονομικό αναλφαβητισμό κλπ
Η Γερμανία και η Δανία βελτίωσαν τη θέση τους σε σχέση με την αντίστοιχη έκθεση της περυσινής χρονιάς, ως προς την ικανότητα των νοικοκυριών να πληρώνουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους. Η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Εσθονία κατέγραψαν την μεγαλύτερη ανεξαρτησία των νοικοκυριών τους από δάνεια και συνεπώς τη χαμηλότερη εξάρτησή τους από τα χρέη. Η Σουηδία και η Ελβετία κατέλαβαν τις υψηλότερες θέσεις σχετικά με τα ποσά που οι καταναλωτές μπορούν να αποταμιεύουν κάθε μήνα. Η Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις σχετικά με το βαθμό γνώσης χρηματοοικονομικών θεμάτων από τους ερωτηθέντες πολίτες τους, αναφέρει το newmoney.
Ακολουθούν τα βασικά πορίσματα της ετήσιας έκθεσης για την οικονομική ευμάρεια των Ευρωπαίων καταναλωτών, όπως την κατέγραψε η Intrum:
– Περίπου το 45% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων καταναλωτών αναφέρουν ότι οι λογαριασμοί που πρέπει να πληρώσουν, αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι τα εισοδήματά τους, ενώ το 43% δηλώνει ότι οι ανησυχίες αυτές επηρεάζουν αρνητικά τη γενική ευημερία τους.
– Ποσοστό 24% δανείστηκε χρήματα ή έφθασε στο όριο της πιστωτικής τους κάρτας για να πληρώσουν λογαριασμούς τους τελευταίους έξι μήνες, από 20% στην έρευνα του περασμένου έτους.
– Ακόμη και όταν αυξάνεται το κόστος ζωής, η έρευνα δείχνει ότι το 75% των καταναλωτών εξακολουθεί να καταφέρνει να εξοικονομεί μέρος του μισθού τους κάθε μήνα, αν και το 52% δεν είναι ικανοποιημένο από το ποσό που μπορούν να αποταμιεύσουν.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Intrum, Μίκαελ Έρικσον, ανέφερε ότι η έρευνα αποκαλύπτει πως «οι καταναλωτές αισθάνονται ότι έχουν αυξημένο οικονομικό άγχος». Σε συνέντευξη που παραχώρησε, είπε ότι ένα βασικό πρόβλημα είναι πως το επίπεδο γνώσεων είναι πολύ χαμηλό και ζήτησε περισσότερη εκπαίδευση για τα χρηματοοικονομικά.
Τι δείχνει η έρευνα για την Ελλάδα
Στις φετινές μετρήσεις της Intrum, η χώρα μας καταλαμβάνει την τελευταία (24η) θέση στη γενική οικονομική ευμάρεια, τη δυνατότητα πληρωμής λογαριασμών στην ώρα τους και την αποταμίευση για το μέλλον. Αντίθετα, βρισκόμαστε στη μέση της ευρωπαϊκής λίστας (12η θέση) ως προς την πιστωτική ελευθερία και στην 15η θέση ως προς τις γνώσεις μας περί τα οικονομικά.
- Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η έρευνα για τη χώρα μας, «οι Έλληνες καταναλωτές κατέχουν την χαμηλότερη θέση στην Ευρώπη στον τομέα της αποταμίευσης για τον μέλλον. Η έρευνα δείχνει ότι το 38% των Ελλήνων καταναλωτών δεν εξοικονομούν χρήματα κάθε μήνα – το υψηλότερο στην Ευρώπη.
- Μόνο το 56% των Ελλήνων καταναλωτών είναι σίγουροι για την ικανότητά τους να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους κάθε μήνα.
- Το 67% όσων δεν έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς τους λένε ότι αυτό είναι τακτικό φαινόμενο (το υψηλότερο στην Ευρώπη). Αυτό αντικατοπτρίζει ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.
- Στο 17%, το ποσοστό ανεργίας είναι μακράν το υψηλότερο στην Ευρώπη».