Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον πως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την αντικατάσταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από την θέση του Υπουργού Οικονομικών.
Ο κύβος ερρίφθη από τον Τσίπρα, όπως πρώτοι στον Lykavitos.gr αποκαλύψαμε εδώ και μια βδομάδα (δες εδώ).
“Η απόφαση είναι ειλημμένη από τον Τσίπρα και δεν αλλάζει” μας ανέφεραν
χαρακτηριστικά, πρόσωπα που είναι κοινωνοί των σκέψεων του ενοίκου του Μαξίμου.
Και το μεγάλο ενδιαφέρον, μετά το σχεδόν βέβαιο πλέον “ξήλωμα” του Τσακαλώτου από το ΥΠΟΙΚ, είναι πως θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί όπου μαίνεται ένας αδυσώπητος πόλεμος, που έχει να κάνει κυρίως με την επόμενη (της εκλογικής ήττας) μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Χουλιαράκης πάντως, ο οποίος μαζί με τον Λιάκο, θα αναλάβουν τα ηνία του ΥΠΟΙΚσήμερα “πρόβαρε” το κουστούμι του νέου Υπουργού Οικονομικών.
Και σε παντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από την υπόλοιπη κυβέρνηση, “σχολίασε” (ως επικεφαλής του Συμβουλίου Επμπειρογνωμόνων) σε εξαιρετικά ήπιους τόνους την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Της Δήμητρας Καδδά
Εξαιρετικά ήπια είναι η στάση που τηρεί το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), το συμβουλευτικό όργανο του ΥΠΟΙΚ με επικεφαλής τον κ Γ. Χουλιαράκη, για την έκθεση του ΔΝΤ. Στο μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του για τον μήνα Αύγουστο περιλαμβάνει πολύ “κομψή” κριτική για τις θέσεις του Ταμείου, σε πολύ διαφορετικό ύφος από την επιστολή του κ. Ψαλιδόπουλου, αλλά και από την κριτική που ασκήθηκε από κυβερνητικές πηγές και μέσα από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.
Το δελτίο που αναρτάται στον ΟΔΔΗΧ (σ.σ. και ουσιαστικά είναι “φτιαγμένο” για τις αγορές), περιγράφει τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας με πρώτο απ’ όλα την έκθεση του ΔΝΤ. Περιέχει πέρα από το θέμα βιωσιμότητας χρέους και μία άλλη πτυχή της έκθεσης: την θέση του Ταμείου για “τη μετάβαση σε ένα μείγμα φιλικότερης προς την ανάπτυξη και χωρίς αποκλεισμούς δημοσιονομικής πολιτικής για τη μακροπρόθεσμη στήριξη της ανάπτυξης”.
Ενδιαφέρον έχει το πώς παρουσιάζεται αυτή η θέση του Ταμείου. Όπως αναφέρεται στο δελτίο του ΣΟΕ το ΔΝΤ τονίζει ότι “η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά μια στροφή προς ένα φιλικότερο για την ανάπτυξη και χωρίς αποκλεισμούς μείγμα δημοσιονομικών πολιτικών, το οποίο αποτελεί τον βασικό στόχο πολιτικής της Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής των (ελληνικών) αρχών”.
Τι λέει το ΔΝΤ
Το ΔΝΤ όμως στη συγκεκριμένη αναφορά λέει και άλλα, που σχετίζονται με τη μείωση των ασφαλιστικών “χαρατσιών” και του συντελεστή ΦΠΑ, αλλά με “ανταλλάγματα”.
Συγκεκριμένα, το Ταμείο εκτιμά ότι ακόμη και στο σενάριο που υπάρξει πλήρης και επιτυχής εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί, η ανάπτυξη μπορεί να αποδειχθεί χαμηλότερη από τις προσδοκίες. Και τούτο λόγω των δυσμενέστερων (από τις αναμενόμενες) επιπτώσεων από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στην ανάπτυξη ή χαμηλότερων επιδόσεων στην ανάκαμψη των επενδύσεων. Έτσι, το Ταμείο ζητά η δημοσιονομική πολιτική να εξισορροπηθεί σημαντικά για την καλύτερη στήριξη της ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της ενίσχυσης του κοινωνικού πλέγματος προστασίας με έναν τρόπο όμως “δημοσιονομικά ουδέτερο”. Προτείνεται έμφαση στη μείωση των δαπανών και σε άλλες πηγές εσόδων για να υπάρξουν και φοροελεφρύνσεις (σ.σ προτείνεται μείωση του συντελεστή ΦΠΑαλλά με πλήρη κατάργηση εξαιρέσεων/εκπτώσεων) και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Η πολυφωνία για το χρέος
Αναφορικά με το χρέος, στο Δελτίο του ΣΟΕ αναφέρεται ότι “το ΔΝΤ υπογραμμίζει τα επιτεύγματα και τους κινδύνους, καθώς και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους μεσοπρόθεσμα”. Το ΣΟΕ επισημαίνει ότι “οι ελληνικές αρχές χαιρετίζουν τις αναθεωρημένες μεσοπρόθεσμες προβλέψεις” του Ταμείου “μετά τα σημαντικά σφάλματα προβλέψεων του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016 και του 2017”.
Αλλά και ότι “οι υποθέσεις του Ταμείου για την ανάπτυξη και τα επιτόκια αναχρηματοδότησης από την αγορά είναι υπερβολικά απαισιόδοξες δεδομένων των σημερινών χαμηλών ποσοστών συμμετοχής στην αγορά εργασίας και των φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων”.
Στην 3σέλιδη επιστολή του που συνόδευε την έκθεση του Ταμείου ο Έλληνας εκπρόσωπος σε αυτό ο κ. Ψαλιδόπουλος είχε εκφράσει την αντίθεση της κυβέρνησης αλλά και την ενόχλησή της από τις θέσεις του ΔΝΤ. Άφησε αιχμές για μία σταθερά απαισιόδοξη στάση του Ταμείου, ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα αναλυτικά δεδομένα για τις εκτιμήσεις του και επισήμανε ότι αγνοούνται σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησης και της οικονομίας. Ανέφερε ότι “οι υποθέσεις που χρησιμοποιούνται παραμένουν υπερβολικά απαισιόδοξες όσον αφορά την ονομαστική ανάπτυξη, τη δημοσιονομική πορεία και το κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους από την αγορά”. Το βασικό σενάριο του ΔΝΤ είναι σύμφωνο με το αρνητικό σενάριο της ΕΕ και της Ελλάδας. Βασίζεται σε ένα χαμηλότερο σενάριο πρωτογενών πλεονασμάτων, σε ανεπαρκή αξιολόγηση του αντίκτυπου των μεταρρυθμίσεων στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και σε σημαντικά πιο απαισιόδοξους ρυθμούς αναχρηματοδότησης σε σύγκριση με τα πλέον πρόσφατα δεδομένα της αγοράς, επισήμανε.
Αλλά και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή ανέφερε για τη στάση του ΔΝΤ. “Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν ποσοτικοποιεί την επίπτωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη γίνει”, ενώ για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις το 2019 και μείωση του αφορολόγητου το 2020, αναφέρει ότι το ΔΝΤ χαρακτηρίζει τα συγκεκριμένα μέτρα ως διαρθρωτικά αλλά η σύστασή του “εξαντλείται σχεδόν αποκλειστικά στην εφαρμογή αυτών των μέτρων και αναφέρεται ελάχιστα σε άλλες μεταρρυθμίσεις όπως η δημοσιονομική διαχείριση, η φορολογική συμμόρφωση και η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών”. Επίσης όπως αναφέρει δεν εξηγεί γιατί βλέπει το κόστος αναχρηματοδότησης από τις αγορές να μην αποκλιμακώνεται περαιτέρω μακροπρόθεσμα.